Много животни се търгуват незаконно по света, генерирайки висока печалба

...
Много животни се търгуват незаконно по света, генерирайки висока печалба
Коментари Харесай

Проследим ли е трафикът с кучета?

Много животни се търгуват нелегално по света, генерирайки висока облага при невисок риск, постоянно осигурявайки печеливш източник на приходи за незаконни мреж и. С годините тази порочна процедура се е трансформирала в рентабилен бизнес, който трансформира животните в стока. Интернет и по-конкретно онлайн търговията основава сериозна причина за съвсем всевъзможен тип търговия, отваряйки и вратата за тъмния свят на незаконния бизнес с животни.

От организацията " Четири лапи " алармираха за казуса с трафика на кучета у нас . Организацията се обърна с искане да предприеме законодателни промени по отношение на развъждането и търговията с кучета у нас. Нужен е нов Закон за ветеринарномедицинската активност, а законодателните промени да обиден развъждането и търговията с кучета. Нужен е и засилен надзор на наложителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна активност и продаващи кученца.
 Източна Европа – огнище на трафика на кучета
Източна Европа – огнище на трафика на кучета

Има и случаи, в които документите са същински, само че са издадени неточно

News.bg се свърза с Марина Атанасова, координатор отдел " Програми " към " Четири лапи " , която даде коментар по тематиката. Наблюденията на организацията са, че България е една от страните, които са огнище за трафика на кучете както у нас, по този начин и зад граница. Данните през последните години демонстрират, че облагите от тази активност в Европа възлизат на над 1 благ. евро. Притеснение е освен броят - стотици кучета на ден се оферират на пазара, само че и изискванията, в които се отглеждат . Никой не знае какъв брой тъкмо са противозаконните развъдници у нас, само че това, което се вижда при изследване на тематиката е, че в 3 от най-големите уеб сайтове за реклами, има над 5 хиляди разгласи за продажба на кучета. Тук казусът е, че свободната и нерегламентирана онлайн търговия, се трансформира в рискова среда, която отваря опция за трафик и машинация, която е за сметка на купувача и животното , изяснява Марина Атанасова.

Схемата - продажбите се правят основно през интернет, предаването на животните става на неутрална територия - паркинги, бензиностанции. Кучетата се продават с паспорт, само че без микрочип, което е и първи сигнал, че търговията е противозаконна, защото това би трябвало да е невероятно.

Кой се занимава с следствие на трафика на кучета и животни?

От началото на годината доникъде на ноември месец в Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са постъпили 57 сигнала за незаконно отглеждане и превозване на кучета, като седем от тях са за незаконни развъдници в България. Сигналите са подадени както от жители на страната, по този начин и по мрежата за измами по агрохранителната верига и от национални контактни точки на страните членки в Европейски Съюз за хуманно отношение към животните по време на превоз. За някои от случаите са сезирани органите на Министерство на вътрешните работи (МВР) и Прокуратурата.

На въпрос на news.bg от Националната полиция обаче дадоха отговор, че всичко с активността с животни и отговорност на БАБХ и Министерство на вътрешните работи не се занимава с трафика на животни. Т.нар. зоополиция преглежда случаи само на незаконно проведени боеве сред животни, включително и на кучета, т.е. на принуждение над животни . Говорителят на ГДНП не разполага с данни за подадени сигнали за трафик на кучета.

И фактически - в Закона за отбрана на животните, който бе признат през 2008 година ангажираните институции за главно две - БАБХ и Министерство на земеделието и храните, които постановат административен надзор и наказания. Така на процедура се оказва, че под угрозата от гонене остава на първо място трафика на предпазени и екзотични типове, само че не и на обичайните домашни любимци, например кучета и котки.
 От
От " Четири лапи " оферират ограничения против трафика на кучета

Те желаят нов Закон за ветеринарномедицинската активност

В БАБХ обаче има постъпили сигнали за подозрение за фалшифицирани паспорти на домашни любимци - най-често казусът е подправяне на отпечатъка на персоналните щемпели/печатите на ветеринарните лекари, показват се и неверни данни. Установени са отпечатани подправени образци на паспорти. Паспортите и серийните им номера би трябвало да дават отговор на избрани условия и да са създадени от търговци, които са регистрирани в Регистър на производителите и търговците на средства за идентификация на животните по член 7, алинея 3, т. 21 от Закона за ветеринарномедицинската активност. Съгласно законодателството данните за животните, включително паспортите им, с е отразяват в Интегрираната осведомителна система на БАБХ - ВетИС и при информация в нея се получава информация, която след анализиране, води до взимане на решения и предприемане на последващи дейности. От БАБХ увериха и че поддържат настоящ обществен указател на развъдниците за кучета , регистрирани по реда на член 137 от Закона за ветеринарномедицинската активност.

Към момента в БАБХ няма данни за ветеринарни лекари, които вземат участие в незаконния трафик на кучета . Напротив, за по-голяма част от сигналите се оказва, че самите ветеринарни лекари научават, че са включени като част от машинация от инспекторите. Тогава и самите ветеринарни лекари сезират прокуратурата и органите на Министерство на вътрешните работи за корист с техни персонални данни.

Какво се случва със сигналите? А и със самите животни?

От " Четири лапи " обаче имат чувството, че на процедура всички виновни държавни институции нямат потенциал и система за справяне с всеобщия проблем .

Сигналът не е стигнал до инспекция от институциите да вземем за пример поради неналичието на прецизен етаж в посочения адрес. За същия случай " Четири лапи " алармират и на един от най-популярните уеб сайтове за разгласи, където от същия продавач има оповестени десетки разгласи. Отново обаче това не води до значителен резултат , защото отговорът гласи, че обявите на потребителя ще бъдат свалени, след приемане на решения от съответните инстанции. По този метод противозаконната търговия с кучета остава ненаказана, макар събраната информация.

От фондацията при тяхно следствие попадат и на случай на развъждане и продажба на кучета без ваксини, микрочип и паспорт, в изоставена сграда, до която се стига единствено пешком. Разследване обаче не може да се реализира, заради липса на адрес .

От " Четири лапи " акцентират, че противозаконната търговия с кучета и животни е рискова на първо място за тези, които желаят да се снабдят с приятел и член на фамилията с размахваща се опашка. Продажбата на кучета без наложителните имунизации е извънредно рисков фактор за здравето на закупеното куче , а в някои от случаите - и за здравето на хората. Липсата на наложителните имунизации нерядко може да докара до съдбовен завършек на продаваното куче. В България по закон би трябвало да се продават единствено разпознати (с подложен микрочип) и регистрирани (с паспорт) кучета . По този метод се подсигурява опцията за следене на произхода и здравния статус на кучетата при нужда. Липсата на документи и чип на кучетата прави невероятно следенето и санкционирането на продавача .

Незаконните продавачи на кучета настояват най-често, че те има паспорт, само че не и миктро чип . Това няма по какъв начин да е допустимо, тъй като двете са взаимно свързани. Паспортът на кучето би трябвало да бъде възложен за обзор преди продажбата , с цел да може продавача да се увери, че документът не е подправен. По отношение на глобите на подкупните ветеринарите, санкцията за първо нарушаване е от 200 до 500 лева, а за повторна нарушаване е от 500 до 1000 лева

Точно по тази причина от " Четири лапи " упорстват да има условия, които да се вкарат със закон , с цел да не може да се реализират продажби посредством интернет, без гаранции. Ние желаеме да се вкарат ограничения за контролиране на онлайн търговията с кучета. Ако се популяризират и се пускат разгласи единствено на кучета, които имат всички документи и чип, то тогава нерегламентираните продажби биха намалели. За да се избегне машинация с документите на кучето, притежателят би трябвало да попълни номера на чипа на животното, което да е записано на негово име . След това информацията се сверява с данните от осведомителната система на БАБХ и по този метод обявата се валидир
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР