Много изследователски екипи експериментират с технологии за управление с мисъл(снимка:

...
Коментари Харесай

Китайски експеримент преобразува мозъчната активност в радиовълни


Много проучвателен екипи опитват с технологии за ръководство с мисъл
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайски военни учени организираха серия от опити за безжично предаване на сигнали от човешкия мозък. Изследователите настояват, че мозъчната интензивност може да се трансформира в радиовълни благодарение на програмируем метаматериал.

Новата технология проправя пътя за основаване на следени с мисъл радари, системи за разкриване на изтощен водач и други забавни приложения. „ Нашата разработка дава на потребителите повсеместен метод за манипулиране на електромагнитни талази благодарение на мозъчни талази ”, споделя професор Уан Джиафу, старши откривател в Инженерния университет на военновъздушните сили в северозападната провинция Шанси, в публикация, оповестена в сп. eLight.

Как да се “отсее” потребната информация от шума

„ Мозъчните талази ” съставляват електрическата интензивност на нервните кафези на индивида и животните. Съвременната просвета се е научила да разпознава както общото положение на мозъчната активност – улавянето на сигнали от мозъка като цяло (ритми), по този начин и сигнали от обособени неврони. Проблемът е да се изолира и интерпретира потребната информация от „ шума ”, отбелязва South China Morning Post в публикация за следващия опит в тази област.
още по темата
Китайските учени са съумели да комбинират в единна система интерфейс мозък-компютър (който интензивно се развива в момента) и новаторски метаматериал за непосредствено предаване на радиосигнал според от сигналите на изхода на интерфейса мозък-компютър. В опита е употребявано носимо Bluetooth устройство под формата на интерфейс мозък-компютър, което предава сигнал за мозъчната интензивност към метаповърхност – тя, от своя страна, „ служи като мост, свързващ мозъка и радиовълните ”. При предходни тествания сигналите към метаповърхността са излъчени посредством кабелна връзка.

Връзката мозък-мозък

В различен опит учени, ръководени от професор Цуи Тиджун от Югоизточния университет в Нанкин, са съумели да открият връзка мозък-мозък на двама доброволци, употребявайки сходна технология. Метаповърхността, програмирана от екипа на Цуи, предава известие от един човек на различен посредством превръщане на мозъчните сигнали в радиовълни. Учените отхвърлят да разясняват достиженията, базирайки се на съдействието си с военните.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР