Много иранци избраха да изразят в социалните мрежи недоволството си,

...
Много иранци избраха да изразят в социалните мрежи недоволството си,
Коментари Харесай

Иранците се изненадаха от идея за забрана на "опасните" крокодили и котки

Много иранци избраха да изразят в обществените мрежи недоволството си, откакто 75 депутати внесоха законопроект за възбрана на " рискови " домашни любимци.

Списъкът е дълъг и на процедура включва множеството домашни любимци и разказва кучета и котки като " рискови " паралелно с крокодилите.

Ако законът бъде признат, всяко " незаконно " животно би било отнето, а притежателят би получил сериозна санкция, равна на до 30 пъти минималната работна заплата (или би достигнала съвсем 2700 евро).

Необичайното решение за котките

, импортиран в средата на ноември, отива и по-далеч.
- Cats and dogs refuse to convert to Islam, they pay a high price for that.

- The parliament of the Islamic Republic in Iran calls these animals dangerous!!!
- Anybody who keeps these animals at home or care of them will be punished according to the Islamic law.

- Dariush Arai (@dariusharai)

Той прави невероятно взаимоотношението на иранците с животни (освен за ).

Първо, приравнява дивите, които не може да се гледат, като змии, гущери, крокодили, мишки и маймуни, с котки, кучета и зайци и други харесвани домашни любимци в страната.

Второ, притежанието, развъждането и даже превозването им също се наказва; последната активност може да докара до конфискация на транспортното средство.

Според услугата за мониторинг и инспекция на обстоятелствата към телевизия доста иранци се притесняват, че ултраконсервативното болшинство в Народното събрание, подкрепящо по-строги закони, свързани с домашните животни, може и да одобри текста. Внесена е и петиция в Народното събрание с искане текстът да бъде отдръпнат.

Котките са включени макар специфичното им място в исляма. Докато в някои мюсюлмански страни " куче " може да се схване като засегнатост (кучето се счита за нечисто животно), котката е почитана и в хадисите (преданията, свързвани с пророка Мохамед); за разлика от кучетата те могат свободно да влизат в домове, джамии и други. Известни са предания в разнообразни версии, съгласно които Мохамед своя обичана котка да спи върху дрехата му - когато трябвало да стане, изрязал парчето плат, върху което се намирала, с цел да не я смущава в съня ѝ (в други истории просто да се събуди).

Законопроектът към този момент основава проблеми

Дори нищо да не последва от законопроекта, сянката му към този момент надвисва над иранското общество и основава проблеми за правата на животните; приюти оповестяват, че случаите на изоставени домашни любимци се усилват в последните седмици. Заради предишна възбрана за импорт на артикули за домашни любимци в пъти са поскъпнали скотски храни, ваксини и медикаменти.

В приютите обаче се следи и повишен интерес към котките - не е нужно да се разхождат, по-лесно могат да се крият.

" Това не беше ненадейно решение, споделя за законодателната самодейност журналистката Мину Момени пред " Франс 24 ". Екстремистите, които станаха депутати в последните няколко избора, приготвят такова законодателство от години. " Припомня, че преди десетилетие пробваха да разположат морална полиция пред ветеринарни клиники и да конфискуват животни, само че това провокира скандал.

Поне няколко опита със законопроекти развъждането на домашни любимци, в това число с причини, че практиката е нехигиенична или неислямска (от предложение разхождащите кучета да се удрят 74 пъти с бич до тежки санкции за развъждане на маймуни). в същото време отбелязва, че сегашният миг е друг поради успеха на ултраконсервативния президент Ебрахим Раиси напролет, вдъхнала храброст на единомишлениците.
حیوان خطرناک منزل پدری ما

- امیردبیر (آقای پدر سابق) (@mirjooei)

Според Момени ултраконсерваторите се притесняват, че развъждането на домашни любимци е реплика на Запада. Възможно е ниският коефициент на раждаемост (1.6 в Иран при 2.02 в Турция или 1.85 във Франция) също да е фактор - въпросните депутати считат, че иранците избират домашните животни като опция на това да имат деца.

" Преди всичко това твърдолинейно течение желае да подсети на иранските младежи и на градската класа, която най-вече се интересува от това да има домашни животни за себе си, и способността си да управлява всяка детайлност от публичния живот и даже самото всекидневие на жителите ", споделя за иранският откривател Шахрам Руфи.

" Поставете своята фотография на рисково животно тук ", е надписът под една от фотосите на котки в " Инстаграм ", прегледани от мониторинга на " Франс 24 ". " Опасното животно на баща ", написа под вградената тук фотография на куче в " Туитър ".

От закон за отбрана на животните до закон за възбраната им

Възмущение показаха и политици: " Какво общо има тази сладка котка с крокодил ", написа Мохамад Али Абтахи, шеф на кабинета при някогашния президент реформист Мохамад Хатами, под фотография по тематиката в " Инстаграм ".

" Франс 24 " цитира и за иранска медия на един от законодателите зад плана - Хосейнали Делигани, съгласно който " да се разхождаш с кучета и котки е като да тормозиш хората и да ограничаваш свободите им ".

"Хората може да си водят крави или овце в публични паркове, а това би нарушило публичния ред. С този закон ще избегнем сходно недоразумение. "
Хосейнали Делигани,
ирански народен представител

Парадоксално, единствено преди няколко месеца бе признат напълно друг закон - против жестокостта над животните, след дългогодишна акция на деятели, последвала случаи на принуждение против животни, в това число бездомни кучета. Приетите през лятото ограничения обаче демонстрират и че при задоволително дейна акция и ангажирано публично мнение може да се реализира смяна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР