Много инвеститори се страхуват от финансов срив в близко бъдещеНякои

...
Много инвеститори се страхуват от финансов срив в близко бъдещеНякои
Коментари Харесай

Идва ли криза? Банка дава кредит с отрицателна лихва

Много вложители се опасяват от финансов срив в близко бъдеще

Някои банки са подготвени да дават пари на заем с негативни лихви, с цел да минимизират загубите от предстоящата финансова рецесия (илюстрация: CCO Public Domain)

Датската банка Jyske Bank, третата по величина в страната, разгласи предходната седмица, че клиентите й към този момент ще могат да вземат ипотечен заем за 10 години с закрепен лихвен % –0,5%, т.е. клиентите ще върнат на банката по-малко от получените пари.

С други думи, в случай че купихте къща на заем за 1 милион $ и изцяло изплатите ипотеката след 10 години, ще върнете на банката единствено 995 хиляди $, написа BusinessInsider. Но би трябвало да се има поради, че даже и при негативен лихвен % банките постоянно начисляват такси, свързани с процеса на кредитиране – по този начин клиентите може въпреки всичко да платят повече, в сравнение с са взели назаем.
още по тематиката
Офертата на Jyske Bank е следващо предложение за ипотечни заеми с извънредно невисок лихвен % (в случая даже отрицателен), отпускани от банките в Дания за притежателите на жилища.

Nordea Bank, най-големият заемодател в Скандинавия, ще предложи 20-годишна ипотека с лихвен % от 0%, твърди The Local, а Bloomberg отбелязва, че някои датски кредитори оферират 30-годишна ипотека при ставка 0,5%.

Може да наподобява нелогично банките да дават заеми при такива ниски лихви, само че има пояснение за това. Финансовите пазари в този момент са в нестабилна, несигурна позиция. Рискови фактори са продължаващата комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, Брекзит и забавянето на икономическия напредък в международен мащаб и изключително в Европа.

Много вложители се опасяват от финансов срив в близко бъдеще. Поради това някои банки са подготвени да дават пари на заем с негативни лихви, като поемат по-малки загуби, в сравнение с биха рискували да изгубят, в случай че провиснал заеми с по-високи лихви, които клиентите няма да могат да погасят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР