Много хора са привърженици на търговия с така наречените пени

...
Много хора са привърженици на търговия с така наречените пени
Коментари Харесай

Евтините акции, често неправилно, са предпочитани от...

Много хора са последователи на търговия с по този начин наречените " пени стокс ", или евтини акции. В главата на сходни вложители постоянно се върти концепцията, че една акция може доста по-лесно да се увеличи от 2 на четири лв. да вземем за пример, в сравнение с по-скъпи такива, примерно от 50 на 100 лв.. Това обаче в реалност не е тъкмо по този начин.

Съществуват и вложители, които съзнателно заобикалят скъпите акции, под претекста че имат дребни свободни суми за вложение и ще могат да си купят по-малко на брой акции от дадена компания (и от наблюдения, апропо, броят им надалеч не е толкоз малък).

Инвеститорите Трябва да имат поради, че в последна сметка доходността е от голяма важност, а не цената. Реализирането на 50% рентабилност не зависи от това дали притежавате една, пет, петдесет, или пет хиляди акции.

В същото време доста постоянно това дадена скъпа книга да се търгува при извънредно ниска цена, се предопределя от избрани фактори. Обикновено такива могат да са слаби продажби или финансови резултати, или пък неналичието на положителни вероятности пред компанията.

Особено " съмнително " е и когато дадената скъпа книга се задържа дълго време на посочената ниска цена и не демонстрира никакви признаци за покачване.

Добре е вложителите да имат поради и обстоятелството, че евтините акции постоянно не се поддават на пазарната логичност или придвижването им не е мощно обвързано с това на показателите.

Причините за този факт са няколко. От една страна, капиталовите фондове заобикалят закупуването на сходни акции, като на множеството развити пазари (изключваме българския заради това, че очевидно не е толкоз развит) на тях даже не им е разрешено да търгуват акции под избрана цена.

Инвеститорите знаят, че на пазара е добре да си имат " приятелки ", изключително такива с доста разполагаеми средства, които купуват от техните позиции. А какви по-добри може да има от капиталовите фондове?

Последните купуват акции на компании от главните показатели, компании с потвърдена история и положителни вероятности за развиване и след задълбочени разбори (поне такава е наклонността по света), част от които нормално дребните компании или " пени акциите " не са.

Изследване в Съединени американски щати удостоверява тази доктрина. Сред проучени 3 000 компании с цена на акциите си под 15 $, те са се оказали с извънредно невисок рейтинг, за сметка на високото им съответствие цена-печалба, възлизащо приблизително на 80.

Проблемът с евтините акции се дефинира ненапълно като игра на рулетка, съгласно някои пазарни участници. При верен асортимент и диверсифициране сред няколко позиции е допустимо да уцелите една от три позиции, а междинната рентабилност от тях може и да се окаже, че надалеч не е над пазарната.

В най-лошия случай обаче може да се окаже, че сте заложили на непечеливши карти, някои от които даже с капацитет да банкрутират.

Подобни акции имат податливост да записват мощни загуби при пазарни корекции или по-дългосрочни спадове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР