Много хора са подозрителни към автоматизацията на магазинната търговия(снимка: CC0

...
Много хора са подозрителни към автоматизацията на магазинната търговия(снимка: CC0
Коментари Харесай

Касите на самообслужване у нас плашат мнителни потребители


Много хора са подозрителни към автоматизацията на магазинната търговия
(снимка: CC0 Public Domain)

Касите на самообслужване в някои огромни магазини за хранителни артикули будят безпокойствие у някои консуматори, видя се през последните дни. Хората се опасяват, че и България е поела по пътя на тоталното следене на всеки жител.

Каси на самообслужване вкара преди няколко месеца веригата Billa – в някои от своите търговски обекти. Преди дни тя оповести, че ще разшири програмата и ще вкара още каси на самообслужване. Подобен ход планува и веригата Kaufland.

Докато някои консуматори се възползват от удобството да не чакат на опашка и да не се „ бутат ” измежду доста други хора, има и мнителни клиенти, които считат технологията за рискова.

Притеснението на една част от потребителите с отношение по тематиката е, че въвеждането на каси на самообслужване има за цел изпъждане на служащите и „ прибиране на парите ”. Хората, споделящи това разбиране, разясняват, че огромните търговски вериги желаят да „ скубят и да заплащат по-малко за личен състав ”. Това провокира яд у мнозина. Не липсват и апели за прогонване на комерсиалните вериги, които вкарват каси на самообслужване.

Други с подигравка показват, че касите на самообслужване бързо ще бъдат надлъгани от изобретателния български шмекер. Крадците скоро ще намерят метод да „ опишат играта ” на машините, считат тези консуматори. Те припомнят за старовремски български „ изобретения ”, като да вземем за пример асансьорите с монета, които жителите бяха намерили метод да употребяват неведнъж с една и съща монета.
още по тематиката
Трети пък вършат препоръка към изцяло автоматизираните магазини, в които освен няма касиери, само че няма и каси – такива като Amazon Go – с безпокойство, че софтуерното развиване на магазините върви към цялостно следене на персоналния живот на всеки човек.

Комбинацията от компютърно зрение, изкуствен интелект и електронни заплащания дава обещание елементарно извършване на покупки, само че също по този начин и цялостна проследимост кой къде е бил кога, какво е пипнал, къде е гледал, какво си е купил. Това провокира безпокойствие у мнозина.

Темата незабавно изважда на дневен ред и въпроса за евентуалното преустановяване на потреблението на хартиените пари. Това би означавало да се разчита единствено на електронни пари, които разрешават цялостно и навсякъде следене на дейностите на всеки жител.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР