Много хора по свята са убедени, че човечеството е на

...
Много хора по свята са убедени, че човечеството е на
Коментари Харесай

Животът на Земята може да приключи по тези 7 начина

Много хора по свята са уверени, че човечеството е на прага на апокалипсиса. Разпространени са даже сюжети за свършека на света. Учените разказват 7 метода, по които животът на Земята може да завърши. Ето кои са те:

Ядрена война

Ядрена експлозия от едно от по-мощните оръжия през днешния ден ще докара до смъртност от 80 до 95% в зоната на гърмежа, която се простира в радиус от 4 километра.

Но не би трябвало да се безпокоим единствено за непосредствената гибел – по-стряскащо е нуклеарната зима. Това е, когато облаците прахуляк и пушек изоставен въздушния пласт на Земята и блокират Слънцето, което води до спад на температурите, евентуално в продължение на години. Ако бъдат взривени 4000 нуклеарни оръжия - при положение на нуклеарна война сред Съединени американски щати и Русия, ще бъдат убити безчет доста хора, а температурите ще спаднат с 8 градуса в продължение на четири до пет години.

Биологична и химическа война

Биологичните и химически оръжия са доста по-евтини от създаването на нуклеарно или ново високотехнологично оръжие. През последните няколко години сирийското държавно управление употребява химическо оръжие в гражданската война, която опустоши страната. Тези химически офанзиви с потребление на сарин и хлор ужасяваха интернационалната общественост защото химическото оръжие може да нанесе големи вреди.

Биологичните оръжия съставляват още по-катастрофална заплаха за човечеството. Все повече напредва синтетичната биология, което е причина за по-лесна корист с нездравословни патогени. В случай на бързо разрастваща се пандемия, светът би бил извънредно уязвим.

Катастрофално изменение на климата

Панел от учени от Организация на обединените нации разгласява отчет, в който се споделя, че имаме единствено 12 години, с цел да поддържаме световното стопляне до умерени равнища.
Прогнозите за резултатите от изменението на климата варират според от това, какъв брой се затопля Земята. Нито един от сюжетите не наподобява добре.

В най-хубавия случай преглеждаме по-чести и тежки тропически циклони. Средночестотните прогнози включват загубата на по-голямата част от международните аграрни земи и източници на сладка вода, като огромните крайбрежни градове като Ню Йорк и Мумбай приключват под водата. В най-лошия случай човешката цивилизация ще завърши.

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (ВИДЕО/СНИМКИ)

Екологичен срив

Екосистемите са биосистеми, т.е. живи организми, като хора и животни, взаимодействащи с неживата среда, като въздух и вода. Екосистемите могат да се възстановят от породените вреди от хората, само че има точка на превъзмогване, в която не могат. Според последните отчети по тематиката може да достигнем тази сериозна точка.

Езерото Чад в Западна Африка е образец за екологичен колапс. Шестдесет години суша, несъразмерна приложимост на вода и въздействието на изменящия се климат са понижили езерото с 90%. Мащабното му понижаване е повлияло неподходящо върху поминъка на над 40 милиона души в Чад, Нигерия, Нигер и Камерун, които зависят от него.

Пандемия

Два пъти в актуалната история пандемии са завладявали света, убивайки почти 15% от популацията за няколко десетилетия. Те се случват през 5-и и 14-ти век, само че има сериозен риск, че едно ново инфекциозно заболяване може да провокира друго огнище, изключително с днешната градска и мобилна световна популация.

Антибиотиците, най-голямата ни отбрана против заболявания, стават по-малко ефикасни, защото някои варианти бактерии стават резистентни към тях. Резистентните на антибиотици бактерии предизвикват към 700 000 смъртни случая годишно. Ако не развием нов прогрес против антибиотичната устойчивост, този брой се чака да доближи 10 милиона до 2050 година.

6. Сблъсък на Земята с метеорит

Астероидите са скали, които се въртят към Слънцето и които от време на време се сблъскват със Земята. Астероид, задоволително огромен, с цел да провокира световна злополука, удря Земята на всеки 120 000 години, считат учените.

През 2011 година НАСА разгласи, че е картографирала повече от 90% от обектите в пространство с диаметър по-голям от 1 километър и че никой от тях няма да удари Земята. Но към момента не знаем доста за по-малките обекти, които въпреки и малко евентуално могат да провокират световна злополука.

7. Изкуствен разсъдък

Изкуственият разсъдък (AI) напредва бързо. Има постоянно срещано неверно схващане, че рискът от изкуствения разсъдък е, че той ще стане озлобен. По-голямата заплаха е, че той ще стане прекомерно добър в работата си.

Последствията стават доста по-плашещи, когато разглеждате оръжия за изкуствен интелект в ръцете на неправилен човек или страна притежаваща оръжия с изкуствен интелект.



Източник: dariknews.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР