Много държави обявиха цели, свързани с нулеви емисии и електрически

...
Много държави обявиха цели, свързани с нулеви емисии и електрически
Коментари Харесай

Как ще се промени автомобилният свят до 2040 година

Много страни оповестиха цели, свързани с нулеви излъчвания и електрически транспортни средства, като пазарът на електрически транспортни средства се разраства с всеки минал ден.

По време на договарянията за климата в Глазгоу при започване на ноември държавните управления и производителите на коли се сплотиха към нови цели за всеобщо увеличение на потреблението на електрически транспортни средства. В декларацията от срещата на върха по въпросите на климата COP 26 в Глазгоу, подписалите я страни бяха призовани да ускорят световния преход от коли, изгарящи изкопаеми горива, към транспортни средства с нулеви излъчвания като електрически коли и транспортни средства с водородни горивни кафези. Постепенното прекосяване към транспортни средства с нулеви излъчвания е ориентирано освен към устойчива околна среда, само че е и нов стадий за пазара на електрически автомобили.

През последното десетилетие световният парк от електрически транспортни средства се разшири доста с помощта на подкрепящите политики и софтуерния прогрес.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Електромобилите са бъдещето на автомобилната промишленост, а прочие..

Как се стигна до нуждата от преустановяване на излъчванията от коли?

Според множеството учени изменението на климата е най-голямата опасност през XXI век. Една от най-големите аргументи за изменението на климата е въглеродният диоксид. Бензиновите и дизеловите коли отделят доста въглероден диоксид, тъй че възбраната на продажбата им е основен детайл в битката против изменението на климата.

Какво ще размени бензиновите и дизеловите коли?

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Престижните европейски производители на коли водят света към рационализиране на мотора с въ...

Бензиновите и дизеловите коли ще бъдат сменени от " коли с нулеви излъчвания " (ZEV), които не отделят въглероден диоксид и други замърсители по време на придвижване. Повечето хора ще преминат към електрически транспортни средства, задвижвани от акумулатори (EV).

Много производители на коли започнаха да пренасочват своите проучвателен и развойни центрове и индустриални мощности от създаването на бензинови и дизелови коли към електрически коли. Много от тях оповестиха, че до 2030 година цялата гама ще се зарежда от акумулатори. Частният и общественият бранш отделят огромни средства за създаване на инфраструктура за зареждане.

Какъв е срокът за възбрана за продажба на коли с въглеродни излъчвания на страните?

Много страни оповестиха цели, свързани с нулевите излъчвания и електрическите транспортни средства. Норвегия има за цел до 2025 година 100% от колите да бъдат електрически или хибридни, а Нидерландия разгласи проекти за възбрана на бензиновите и дизеловите коли. В Германия моторите с вътрешно горене ще бъдат неразрешени до 2030 година По сходен метод Франция и Англия обявиха, че ще прекратят продажбата на бензинови и дизелови коли до 2040 година

През юли 2021 година Европейският съюз предложи ефикасна възбрана на продажбата на нови бензинови и дизелови коли от 2035 година, като задачата е да се форсира прекосяването към електрически транспортни средства с нулеви излъчвания като част от пакета за битка с световното стопляне. Изпълнителният орган на Европейски Съюз, Европейската комисия, предложи понижаване на излъчванията на CO2 от колите с 55% до 2030 година по отношение на равнищата от 2021 година, което е доста повече от съществуващата цел за понижаване на излъчванията с 37,5% до тогава. Комисията пресмята, че до 2040 година ще би трябвало да бъдат изхарчени 80-120 милиарда евро за публични и частни зарядни станции в целия Европейски Съюз.

Англия ще бъде измежду първите, които ще създадат това, откакто държавното управление разгласи проекти да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови коли от 2030 година Правителството на Обединеното кралство удостовери, че от 2030 година ще забрани продажбата на нови коли, задвижвани единствено с бензинови или дизелови мотори. При ръководството на Тереза Мей английското държавно управление в началото вкара възбраната за продажба на нови бензинови и дизелови коли със период до 2040 година След рецензии от страна на екологични групи, в това число от личната му Комисия по изменение на климата, министър-председателят Борис Джонсън предприе дейности през февруари, с цел да промени крайния период на 2035 година

Правителството отпусна финансиране в размер на 20 млн. лири стерлинги за подкрепяне на състезанието за научноизследователска и развойна активност за софтуерни нововъведения в региона на електрическите автомобили, изключително в региона на инфраструктурата за зареждане и преработването на акумулатори. Някои хибридни коли, задвижвани както от електрически, по този начин и от бензинови (или дизелови) мотори, ще останат в продажба до 2035 година Продажбата на други пътни транспортни средства с бензинови или дизелови мотори ще бъде неразрешена навреме. Понастоящем възбраната е на стадий предложение. Макар че ще са нужни няколко години, с цел да бъде гласуван законът в Народното събрание, преди да стане закон на страната, не се чака нищо да попречи на възбраната да стане закон.

Китай също е една от страните в листата, които би трябвало да извадят от приложимост колите, задвижвани с изкопаеми горива. Китайски публични лица обявиха, че до 2035 година всички нови коли, продавани в Китай, би трябвало да се задвижват от " нова сила ". Те оповестиха, че половината от тях ще бъдат електрически коли, коли с горивни кафези или плъг-ин хибридни коли, а останалите 50% ще бъдат общоприети хибридни коли.

Китай е голям пазар за електрически транспортни средства. В международен мащаб през 2019 година към половината от всички електрически и други коли на нова сила са продадени в Китай.

Този ход идва, откакто законодателният орган на щата Вашингтон одобри законопроекта " Чисти коли 2030 ", който цели всички пътнически транспортни средства от 2030 година да бъдат задвижвани единствено от акумулатори.

Каква е задачата на срещата на върха за климата в Глазгоу?

Едно от достиженията на срещата на високо ниво COP26, която събра международните водачи в Глазгоу, беше, че 30 страни, измежду които Обединеното кралство, Турция, Дания и други, се споразумяха да работят дружно, с цел да трансфорат транспортните средства с нулеви излъчвания в новото обикновено събитие, като ги създадат налични, евтини и устойчиви във всички райони до 2040 година

Според декларацията държавните управления, притежателите и операторите на търговски автопаркове, вложителите, финансовите институции ще работят, с цел да подсигуряват, че всички продажби на нови леки коли и пикапи са с нулеви излъчвания до 2040 година или по-рано, или най-късно до 2035 година на водещите пазари.

Споразумението, подписано от държавни управления и градски управляващи в целия свят, задължава подписалите го страни да прекратят продажбата на нови коли, които създават излъчвания, на " водещите пазари " до 2035 година и в международен мащаб до 2040 година Инвеститорите и банките обявиха, че ще поддържат прехода, а някои притежатели на автопаркове дадоха обещание да създадат своите автопаркове от леки коли и микробуси екологични.

От друга страна, фактът, че някои страни не бяха включени в съглашението, отблъсна производителите на коли от процеса. Фактът, че Германия, както и Съединени американски щати и Китай, не бяха включени в предстоящото съглашение, беше причина доста автомобилни производители да се откажат от него. Европейските страни и Обединеното кралство потвърдиха решимостта си да се откажат от колите с нездравословни излъчвания, като в същото време ускоряват самодейностите си за увеличение на производството.

Пазарът на електрически транспортни средства се разраства

Международният пазар на електрически и хибридни транспортни средства набра впечатляваща скорост през последните години с помощта на загрижеността за околната среда, възходящото осъзнаване на смисъла на екологичната резистентност и разбирането за дълготрайните стопански изгоди от промишлеността. През последното десетилетие електрическите транспортни средства са основна технология за понижаване на замърсяването на въздуха в гъсто обитаемоте региони и обещаваща опция за принос към задачите за енергийна диверсификация и понижаване на излъчванията на парникови газове.

Според отчета за следене на МАЕ (2021 г.) " продажбите на електрически коли са достигнали рекордните 3 милиона през 2020 година, което е с 40% повече от 2019 година Този мощен растеж е в ослепителен контрастност с общата апатия на автомобилния пазар в международен мащаб, като общите продажби на коли са намалели с 16% заради Ковид рецесията. След десетилетие на бърз напредък в този момент по пътищата се движат над 10 милиона електрически автомобила, което съставлява към 1% от международния авто парк.

Сценарият за чисти нулеви излъчвания до 2050 година планува 300 млн. електрически автомобила на пътя и те да съставляват над 60% от продажбите на нови коли, до момента в който през 2020 година делът им е бил едвам 4,6%. Ранните пазарни данни за продажбите през 2021 година сочат бърз напредък на главните пазари. "

В Сценария на държавните политики (STEPS) на МАЕ " международният ресурс от електрически транспортни средства се уголемява от към 8 млн. през 2019 година до 50 млн. през 2025 година и близо 140 млн. транспортни средства през 2030 година, което подхожда на междинен годишен ритъм на напредък от близо 30%. Благодарение на това непрестанно повишаване на каузи на продажбите се чака до 2030 година електрическите транспортни средства да съставляват към 7% от международния авто парк.

Продажбите на електрически транспортни средства ще доближат съвсем 14 милиона през 2025 година и 25 милиона транспортни средства през 2030 година, което съставлява надлежно 10% и 16% от всички продажби на пътни транспортни средства. " Това надвишава множеството оценки от началото на годината и се дължи значително на удобните регулаторни рамки и финансови тласъци, дружно с разширението на броя на моделите електрически транспортни средства (ЕПС) и намаляването на разноските за акумулатори.

Според EV-Volumes общо 2,65 млн. нови електрически транспортни средства са намерили нови притежатели през първата половина на 2021 година, което съставлява нарастване от 168% спрямо 2020 година EV-Volumes пресмята, че през 2021 година ще бъдат продадени 6,4 млн. електрическия автомобил, което съставлява растеж от 98% по отношение на 2020 година

Консултантската компания AlixPartners пресмята, че производителите на коли и доставчиците в международен мащаб ще влагат 330 милиарда $ в електрификация в интервала 2021-2025 година, което е с 41% повече от оценката ѝ за 250 милиарда $ за интервала 2020-2024 година

Турция се приготвя да се трансформира в водач на пазара на електрически автомобили

Преминаването към електрически коли с нулеви излъчвания набира скорост, защото управляващите по света подхващат дейности за понижаване на въглеродните излъчвания и справяне с изменението на климата. Преходът към електрически транспортни средства се реализира доста по-бързо, в сравнение с някой в миналото е очаквал.

Турция, която излезе на пазара със личния си автомобил TOGG, стартира да си основава име на пазара с насъбраното досега ноу-хау и човешки потенциал. Докато доста страни не разрешават продажбата на коли с изкопаеми горива и производителите се отхвърлят от производството им, Турция желае да се възползва от този временен интервал като нов участник на пазара. Като се имат поради актуалните индустриални благоприятни условия, търсенето на електрически транспортни средства, което ще се появи в близко бъдеще, не наподобява допустимо за доста автомобилни производители.

В допълнение към държавните тласъци за поощряване на турския пазар на електрически транспортни средства, в това число понижаване на специфичния налог върху потреблението (SCT) за електрически и хибридни транспортни средства, 2020 година беше значима година за турската промишленост за електрически транспортни средства и Турция, с първата локална марка транспортни средства Automobile Joint Venture Group (TOGG), която се състои от холдинги, включващи Anadolu Group, BMC, Kök Group, Turkcell, Zorlu Holding и Турската комерсиална камара и стокови тържища (TOBB).

TOGG, публично започва активността си през декември 2019 година Президентът Ердоган акцентира значимостта на плана и даде обещание цялостна държавна поддръжка за завършването му " по един или различен метод ". Един от първите прототипи на TOGG е моделът C-SUV. В допълнение към този модел TOGG има за цел да създаде електрически, самостоятелни и свързани транспортни средства с екосистеми за подвижност и понижени излъчвания. Според проекта индустриалният цех в град Бурса би трябвало да бъде приключен за 18 месеца, като първият автомобил ще слезе от индустриалната линия в края на 2022 година Очаква се оптималният индустриален потенциал на завода да доближи 175 000 автомобила годишно, като до 2030 година ще бъдат създадени общо 1 милион единици от пет разнообразни модела.

В предишното турската промишленост е била много дребна спрямо други страни с по-развита автомобилна инфраструктура. Въпреки неуспеха да се преодолее тази разлика в предишното, стартирането на TOGG съставлява огромен скок напред за Турция. Публичните и частните партньорства, инициирани от TOGG, могат да трансфорат Турция във значим производител на електрически хибридни и самостоятелни транспортни средства, да понижат зависимостта от чужбина в стопански проект и да оказват помощ на Турция да преодолее екологични проблеми като въглеродните излъчвания. Освен това Турция може да се трансформира във значим снабдител на електрически транспортни средства, които ще се появят в близко бъдеще. Въпреки че неспособността на Турция да създава свои лични транспортни средства в продължение на доста години я остави обратно на пазара на транспортни средства, страната, която улови в точния момент процеса на промяна на пазара с висококачествени електрически коли TOGG, ще бъде значим производител през новия интервал, съобщи БГНЕС, цитирайки Хюсеин Емре Есекелъ, „ Анадолска организация “.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР