Млечният път, дом на нашето слънце и милиарди други звезди,

...
Млечният път, дом на нашето слънце и милиарди други звезди,
Коментари Харесай

Преди 10 млрд. години Млечният път поглъща галактиката Гая-Енцелад

Млечният път , дом на нашето слънце и милиарди други звезди, гълтам друга по-малка вселена в грамаден галактически конфликт преди към 10 милиарда години , оповестяват учени, представени от " Ройтерс ", въз основа на данни от галактическата обсерватория Гая.

Сливането на Млечния път и по този начин наречената вселена джудже Гая-Енцелад усилва масата на нашата вселена с към една четвърт и провокира интервал на ускорено звездообразуване с дълготрайност от към 2 до 4 милиарда години .

" Да, в действителност е бил основенполагащ момен т ", разяснява астрономът Карме Галарт от Instituto de Astrofísica de Canarias в Испания, водещ създател на проучването, оповестено в списанието Nature Astronomy.

Галактиките от всички типове, в това число Млечния път, стартират да се образуват относително скоро след Големия гърмеж , който бележи началото на Вселената преди към 13,8 милиарда години , само че като цяло са били по-малки от тези, които се виждат през днешния ден и образуват звезди с бързи темпове.

Последващите космически сливания са инструментът, който основава съществуващите галактики.

Високоточни измервания на ситуацията, яркостта и дистанцията от към милион звезди в границите на 6500 светлинни години от слънцето , получени от галактическия телескоп Гая, ръководен от Европейската галактическа организация, оказват помощ за точното установяване на звездите, съществуващи преди сливането, и тези, които се образуват по-късно .

Някои звезди с по-високо наличие на детайли, разнообразни от водород или хелий, пораждат в Млечния път , а други с по-ниско наличие произлизат от Гая-Енцелад, заради по-малката й маса .

Докато сливането е трагично и спомага за оформянето на това, което през днешния ден познаваме като Млечният път , това не е злополучие, унищожаващо звезди .

" Този злополука е огромен в галактически проект , само че в случай че се случи в този момент, евентуално не бихме забелязали даже на равнище човек или слънчева система ", добавя Галарт.

" Разстоянията сред звездите в една вселена са толкоз големи - галактиката е главно празно пространство - че двете галактики се сливат, трансформират формата си , в едната може да се родят повече звезди, а може и дребната стопира да основава звезди ".

" Но обособените звезди във всяка вселена не се сблъскват , не се въздействат от силата на събитието по метод, който визира тяхната самостоятелна еволюция или еволюцията на планетарните системи , които могат да бъдат прикрепени към тях ", разяснява Галарт.

Млечният път , спираловидно завършена вселена с централна конструкция, състояща се от звезди, включва 100 до 400 милиарда звезди , в това число нашето слънце, формирано преди към 4,5 милиарда години, надалеч след сливането .
 Нова карта на Вселената разкри още 300 000 галактики
Нова карта на Вселената разкри още 300 000 галактики

Това е нов прозорец към Вселената

Астрономите знаят от известно време, че Млечният път и галактиката Андромеда ще се сблъскат , най-хубавото съмнение за тази среща е към 3,75 милиарда години. Но в този момент едно ново изследване, основано на задачата на Гая на ESA, носи известна изясненост за това бъдещо събитие.

Общата картина на конфликта е по-голяма от тази на Млечният път и Андромеда (M31). Двете галактики са част от група галактики, наречени Местна група , а Местната група има трети огромен член - галактиката Триангулум (М33). Въпреки че Местната група съдържа други галактики, гореспоменатите три съставляват по-голямата част от масата .

От трите, Андромеда е най-голямата , Млечният път е втора, а Триангулум е трета по величина. Андромеда и Триангулум са спираловидни галактики , както и Млечния път и са някъде сред 2,5 и 3 милиона светлинни години от нас .

Те също са задоволително близки за евентуално гравитационно взаимоотношение , което размива опциите за тъкмо предсказание на времето за конфликт .

Все отново, вместо конфликт (който по-точно се назовава приливно взаимоотношение , защото никоя звезда или планета няма възможност да се сблъска), ще е по-скоро ослепително взаимоотношение. И вместо да се случи след към 3,75 милиарда години , ще е почти след към 4,5 милиарда години .

Мисията на Гая дава и други детайлности за развиването и живота на галактиките . " Това е от решаващо значение за разбирането ни за това по какъв начин галактиките се развиват и взаимодействат. Ние виждаме необикновени черти както в М31, по този начин и в М33 , като изкривени потоци и опашки от газ и звезди . Ако галактиките не са се сливали преди, те не могат да бъдат основани от силите, които се усещат по време на сливането ", изяснява Тимо Прости академик от плана по отношение на взаимоотношението на галактиките и техните орбити в локалната галактическа група.
 Млечният път пред конфликт с Андромеда
Млечният път пред конфликт с Андромеда

Нашата вселена се оказа два пъти по-тежка в сравнение с се смяташе
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР