Младоженци, минали под венчило през 2021 година, спазиха обичая Къпанки

...
Младоженци, минали под венчило през 2021 година, спазиха обичая Къпанки
Коментари Харесай

Младоженци спазиха обичая Къпанки и се изкъпъха в реката в Перущица

Младоженци, минали под венчило през 2021 година, съблюдаваха обичая " Къпанки " и се изкъпаха в ледените води на реката в Перущица, като особено за случая тя бе завирена до Чолаковия мост. Според традицията това се прави за здраве и благодат, като дружно с младоженеца във водите скачат и техните кумове. Перущинци свързват обичая и с поверието, че колкото повече мъже се хвърлят в реката, толкоз по-плодородна ще е годината.

Хората имат вяра още, че всеки престрашил се да скочи няма да боледува през цялата година, а в дома му ще царува съгласие и благоденствие. Както и мъжете, нагазили във водите ги чака и наслада от бащинството.

Защото къпанките са бит, символизиращ мощ и геройство и се вършат в Перущица повече от 100 години, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на града Мария Вълканова. Тя добави, че тази година в Перущица цивилен брак са подписали 60 двойки, 22 от които са перущинци, а останалите са от други обитаеми места. В реката обаче скочиха единствено трима от тях, като преди този момент изляха във водата по един бакър с алено вино.

Заедно с тях във водата скочиха кумовете им и другари, като по-късно споделиха, че " традицията по тази причина е традиция да се съблюдава и извършва и да се предава на поколенията ". За спомен от събитието, младоженците получиха от кмета грамота и глинен гювеч.

Празникът продължава в домовете на изкъпаните, където младоженците посрещат посетители на празнична софра, а мъжът цялостни ръкава на булката с вода от реката с посланието да го подари със мощно и крепко поколение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР