Младият футболист на Черно море Илиан Илиев-младши даде обширно интервю

...
Младият футболист на Черно море Илиан Илиев-младши даде обширно интервю
Коментари Харесай

Илиан Илиев: Основната ни цел е Купата, искаме и място в Топ 6

Младият футболист на Черно море Илиан Илиев-младши даде обстойно изявление пред сътрудниците от " Блиц ", в което съобщи с какво се е трансформирала играта му, какви са задачите на " моряците " и упоритостите.

- Илиане, с кого и къде прекара коледните и новогодишни празници? Какво си пожела да ти се случи през 2021 година?

- Бях със фамилията, на Коледа се събрахме тук - във Варна, с нашите и вуйна ми. Новата година пък посрещнахме в Пампорово със фамилни другари. Пожелавам си преди всичко да съм здрав, дано всички бъдем здрави. Това е най-важното. И да имам триумфи с Черно море и трансфер в чужбина.

- Успя ли да караш ски, до момента в който беше в Пампорово?

- О, несъмнено. Много обичам да карам ски. От 4-годишен съм ги яхнал, само че към този момент не карам, тъй като се вардя. В редките случаи, когато съм на ски, съм извънредно деликатен, защото не желая да се наранявам. Футболът е преди всичко.

- Равносметката за миналата 2020 година?

- Считам, че много подвигнах равнището през миналата година, а и като цяло откогато се върнах от Португалия. Да, мога повече и ще продължа да се надграждам и да давам всичко от себе си - в тренировките и мачовете.

- Черно море зимува на седмото място, каква е задачата ви този сезон?

- Всички в тима желаеме да играем добре, да изградим жанр. И сме сигурни, че ще дойдат положителните резултати. Не укривам, че главната ни цел е Купата на България (б.р. - " моряците " ще се изправят против ЦСКА в 1/8-финалите). Преследваме и място в първата шестица. Треньорският щаб и футболистите желаеме да радваме почитателите. Надяваме се по-скоро обстановката да се възстановява и публиката още веднъж да бъде по трибуните.

- Спомняш ли си датата 30 август 2019 година?

- Да - дебютният ми гол в елита на родния футбол. Вкарах на Дунав (Русе) при равенството 1:1. Доста прочувствен миг за мен. Това беше първият ми мач, в който бях титуляр за Черно море, и съумях да се разпиша. Посветих гола на фамилията ми. Чувството не може да се опише, постоянно ще помня този миг.

- Какво научи за двете години, в които игра в Португалия?

- Периодът там много ми оказа помощ - и футболно, и отвън футбола също. Помогна ми да стана по-самостоятелен, по-отговорен и много по-дисциплиниран. Чисто футболно там усъвършенствах много играта си. Преди да отида в Португалия бях по-статичен на терена, само че там започнах да се движа повече.

- В кое състезание се стремиш да заиграеш?

- Всеки млад футболист мечтае да бъде в клуб от Топ 5 шампионатите на Европа. Старая се това да се случи. Надявам се и на тази крачка. Харесвам испанския футбол, само че това не значи, че желая непременно да заиграя в Испания. В който тим от Топ 5 шампионатите да мина след време, все ще е високо равнище и огромно достижение.

- По-трудно или по-лесно е, когато треньор е татко ти?

- В началото ми беше много мъчно до момента в който съотборниците ме одобряват. Но колективът в Черно море е страховит и бързо ме одобриха. Вече няма терзания по отношение на това, че татко ми ми е треньор. Той е много непоколебим и сериозен. Понякога проучваме представянето ми, освен на анализа в съблекалнята. Има моменти, когато ми изяснява дадени обстановки къде съм сбъркал и по какъв начин е трябвало да отиграя, само че това е обикновено.

- Илиев-старши ли те възпламени по футбола и помниш ли първия досег с футболната топка?

- Нашите в никакъв случай не са ме бутали да ставам футболист, самичък съм се запалил по обичаната игра. Дори не са ми давали топка. Разказвали са ми по какъв начин когато съм бил 3-годишен, съм взел една пластмасова бутилка от масата, и съм почнал да я подбутвам. Те незабавно ми купили надуваема топка-диня. Дори съм ритал и същинските дини, мислейки си, че е топка... (б.р. - смее се)

- Илиев-старши е бил доста техничен футболист, опитваш ли се да му подражаваш?

- Да, много техничен е бил. Дали му имитирам? Сега футболът е друг, не е като в предишното, когато той е играл. Гледал съм му клипове и съм се захласвал по това, което прави с топката. Но и аз не съм по-малко техничен. Баща ми доста би се радвал да задмина триумфите му.

- Кой е идолът ти?

- Иско от Реал (Мадрид). Той е любимецът ми от актуалните играчи. Както и Кристиано Роналдо. Ако татко ми играеше в този момент, щях да се удивлявам на него.

- Любим клуб в чужбина?

- Реал (Мадрид) и всеки тим, в който Роналдо отиде. Кристиано демонстрира, че освен гений е необходим, а и много работа, с цел да пробиеш във футбола и да станеш огромен състезател.

- Основен играч си на младежкия народен тим, с който беше покрай класиране на европейското състезание. Какво не доближи на отбора, воден от Сашо Димитров, да вземе квота за огромния конгрес?

- Имахме огромни шансове. Мачът с Полша беше основен, само че за жал завършихме 1:1. Можехме да отбележим втори гол, само че малшанс ни лиши от триумфа.

- Очакваш ли първата повиквателна за мъжкия народен тим?

- Ако се представям добре с екипа на Черно море, е обикновено да се надявам на повиквателна. Не единствено аз, а и някои от съотборниците ми също.

- Какво обичаш да правиш в свободното време?

- Да извозвам повече време със фамилията - с татко ми, майка ми и сестра ми. Много обичам също да се разхождам, както и да играя на компютърни игри - освен ФИФА.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР