Младен Маринов, Петя Аврамова и Росен Желязков (отляво надясно) се

...
Младен Маринов, Петя Аврамова и Росен Желязков (отляво надясно) се
Коментари Харесай

Младен Маринов, Петя Аврамова и Росен Желязков вече са министри

Младен Маринов, Петя Аврамова и Росен Желязков (отляво надясно) се заклеха като министри - на вътрешните работи, на районното развиване и на превоза

© Велко Ангелов Още по тематиката
Росен Желязков е номиниран за министър на превоза

За по-малко от три години това е третата позиция в ръководството, която Желязков ще заеме
17 сеп 2018
Президентът продължава войната на нерви с държавното управление (допълнена)

ГЕРБ и патриотите са подготвени на среща с него, с цел да няма борба към рокадите в кабинета
17 сеп 2018 След седмица на неопределеност по кое време и по какъв начин ще бъде гласувана в Народното събрание промяната на министрите на превоза, вътрешните работи и районното развиване, в четвъртък, 20 септември, това стана факт. На мястото на Валентин Радев министър на вътрешните работи стана досегашният основен секретар Младен Маринов, депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова смени Николай Нанков в районното министерство, а ръководителят на Комисията за контролиране на известията (КРС) Росен Желязков - Ивайло Московски в транспортното.

Тримата бяха утвърдени с гласовете на ръководещото болшинство от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", както и на " Воля ". Против гласоподаваха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Представителите на НФСБ, които са част от обединението на националистите, гласоподаваха " за " избора на новите министри, само че " срещу " оставките на предшествениците им - както бе признато с едно решение на управлението на НФСБ, гласувано на 2 септември. За задачата от НФСБ желаеха да се гласоподава за всеки самостоятелно за всеки поотделно.

Дискусиите по рокадата в Министерски съвет продължиха към три часа с дейното присъединяване на представителите на Българска социалистическа партия, които изпробваха разнообразни процедурни хватки, с цел да принудят номинираните за министри да отговорят на съответни въпроси от ресора им: " Ще има ли концесия на летище " София "?; Ще се приватизира ли " Български пощи "?; Ще промените ли управлението на БДЖ?; Какво мисли Младен Маринов за акцията против публицисти в Радомир? " и така нататък

Движение за права и свободи пък употребява дебата, с цел да повтори тезата си, че предварителни избори в този момент нищо не вземат решение и че ГЕРБ е трябвало да сформира независимо държавно управление или най-малко в този момент да смени формулата му - да няма националисти. " Това ръководство към този момент е изчерпано. Нужен е разговор и нова управническа стратегия ", сподели депутатът от придвижването Йордан Цонев.

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки атакува, както прави в последно време, вицепремиера Красимир Каракачанов и партията му Вътрешна македонска революционна организация. Данаил Кирилов от ГЕРБ беше един от дребното изказали се от болшинството, само че пък прозвуча двусмислено: " наказваме с оставка почтени хора ". Официалната версия е, че тримата са напуснали по лично предпочитание като честен акт след злополуката край Своге, в която починаха 17 души.
Председателят на групата на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов отбрани измененията в държавното управление, до момента в който министър председателят Бойко Борисов беше на среща на Съвета на Европейски Съюз в Залцбург

Фотограф: Велко Ангелов
Новите още се ориентират

Единственият от номинираните, който взе думата, само че едвам след края на разискванията, беше Росен Желязков, като не сподели нищо всъщност. " Министерският съвет е групов орган, който се води от програмата за ръководство, където са записани задачите и целите по министерства ", беше есенцията на късото изложение. След избора му, в коридорите, вместо него приказва Московски, който сподели, че има закъснение с няколко месеца на някои планове по Оперативна програма " Транспорт " и там ще би трябвало да има " лична интервенция " на министъра. Основната централизация на екипа трябвало да е ориентирана към стабилизарането на железниците, само че там към този момент задълженията били преформатирани към банките, нотифицирана е държавна помощ. " Що се отнася до концесията на летище " София ", разновидността да бъде прекъсната към този момент беше отхвърлена от Народното събрание ", подсети Московски. Той не пожела да отговори на въпрос дали има желание да става дипломат в Берлин или да бъде българският представител в Черноморската банка за търговия и развиване, каквито спекулации се появиха през последните дни.

" Опитайте да дадете няколко дни толеранс на министър Аврамова ", прикани медиите Николай Нанков. Той заключи - " оставяме подредена къща на добър собственик ". На въпрос към Аврамова, която се появи дружно с него в коридорите, дали ще предложения Нанков за зам.-министър, заложен няколко пъти с друга дефиниция, отговор по този начин и не пристигна. Аврамова стартира с благодарности към премиера Бойко Борисов и към ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и сподели, че има три целта - " успеваемост, качество и надзор ". Повтори го няколко пъти. Декларира, че ще е скъпо за нея да получава експертната помощ на Нанков, само че не уточни под каква форма.

Младен Маринов не разяснява нищо в Народното събрание. Любопитен миг обаче имаше в изявлението на Волен Сидеров по негов адрес в пленарната зала. " Аз имам директни наблюдения от улични конфликти с Младен Маринов. Добре си вършеше работата ", разгласи ръководителят на " Атака ".

С директни усещания е и основният прокурор Сотир Цацаров, който сподели по адрес на новия министър на вътрешните работи - " отличен експерт ". Президентът Румен Радев обаче доразви рецензиите си към неговото предопределение - " Премиерът маха министъра на вътрешните работи поради " мърлявата ", както той се изрази, работа на полицията, а по закон тази мърлява работа се възнамерява, провежда, управлява и управлява от основния секретар на Министерство на вътрешните работи, който пък надлежно поради тази " мърлява " работа се предлага за министър. Аз не разбирам това ". Заради отхвърли на президента да подпише указа за освобождението на Маринов като основен секретар, защото не беше спазена съгласувателната процедура, промените в държавното управление се забавиха със седмица.

Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев имат право да се върнат на работа в Народното събрание, тъй като бяха депутати преди да станат част от държавното управление на Бойко Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР