Митрополит Николай благослови навръх Цветница най-малкия мирянин в храма -

...
Митрополит Николай благослови навръх Цветница най-малкия мирянин в храма -
Коментари Харесай

С пеленаче на литургия: В църквата не ме е страх от пандемия...

Митрополит Николай благослови точно на Цветница най-малкия мирянин в храма - Марин на 2 месеца. Предупреди за политически и обществени промени. И, че Исус рони сълзи пред вратите на Ерусалим, тъй като знае какви ще са следствията - разпри и войни, заболявания, пандемии, премеждия, гибел телесна и духовна.

За бебе на 2 месеца бе най-малкото венче, което бе увито от върбови клончета точно на Цветница в митрополитския храм „ Св. Марина “ в Пловдив. Невръстният Марин Марков се включи в празничната литургия от обятията на майка си и съпроводен от почетната свита на баба си и прабаба си. Погледа ококорено, а след това и подремна, укротен от песнопенията.

„ На Вход Господен Исус е бил приветстван най-горещо от дребните деца, по тази причина доведохме и нашия наследник “, описа баща му Илия Марков. Въпреки смутното време, което поразява още и още хора с коронавирус, майката Галина не се бои за бебето. „ В църквата не ме е боязън от пандемията “, споделя тя.

Жената прекарала бременността в разгара на бурното разпространяване на болестта. С мъжа й са фармацевти и по тази причина бъдещата майка останала на първа линия – до шестия месец работила в аптеката.

Каквото е болничното заведение за тялото, това е храмът за душата,

има вяра фамилията. За дребния Марин си пожела здраве и шанс – подобен, какъвто споходил майка му и татко му.



Тях точно случайността ги срещнала. Случило се по този начин, че колата на Илиян се развалила и се наложило по изключение да се качи в градски рейс. И на седалката до него седнала Галина.

Сега щастието им е общо за цялата рода – нейната от Казанлък и неговата от първомайското село Градина. А най-горди са прабаба Янка, която на 73 година е удовлетворена да има правнук и постоянно е отсреща да го къпе и разхожда. Баба Денка пък употребява сгодата да назова на млади фамилии в църквата на Цветница: „ Сега е ваш ред! “.



Празничната литургия бе възглавена от митрополит Николай – единствено месец, откакто претърпя интервенция на ставата. След скоростно възобновяване, без бастун и патерица, владиката се обърна към миряните: „ Цялото човечество, освен тогава жителите на Ерусалим, а през днешния ден жителите и на България и на целия свят, чакат скорошни политически и обществени промени.



Но Христос рони сълзи пред вратите на Ерусалим. И той плаче освен за тогавашните ерусалимски поданици. Той плаче за всички индивиди. Той плаче и за нас, българите. А плаче, тъй като планува безусловно всичко. Плаче поради грехопадението на нашите прадеди Адам и Ева. Плаче поради измяната на Юда. Плаче, че някои от учениците му не го схванаха – един три пъти се отхвърли от него, различен го съобщи. Но той плаче и за всички наши грехове до свършека на света,

предвиждайки резултата от всичко това, предвиждайки идващи разпри и войни, заболявания, пандемии, премеждия, гибел телесна и духовна.

Всичко това като резултат от обръщането на човечеството единствено и само към земното. Господ плаче за нашето вкаменяло безчувствие, за нашето отвращение да приемем неговото слово “.



Владиката предизвести миряните, че е ужасно да преживеят живота си и по този начин и да не узнаят времето, когато сърцето им е било посетено от Господ.



„ Към всекиго от нас е ориентиран Христовият апел - сподели той. - Ако се вгледаме в живота, ще намерим голям брой моменти, когато Господ е бил доста близо до нас и нашето сърце радостно е откликнало, само че след това това се е забравяло и Божията светлина се е заглушавала от нашите пристрастености и грехове, носещи в душата тъмнината на унинието, на безпокойството и гнетящото възприятие на безизходност. Ако ние не усещаме Бога, би трябвало да разбудим душата си, а ще я разбудим с смирение.



Да я очистим с изповед! Трябва да бъдем чувствителни към своята съвест. Съвестта е гласът Господен в самите нас. Да преодоляваме своята леност, полагайки усърдие да живеем съгласно Христовите заповеди “.



В навечерието на Страстната седмица митрополит Николай прикани миряните да се включат в църковните служби: „ Елате да целунем вързаните ръце на Исус Христос, да си спомним, че тия ръце ни изровиха от пръстта и ни прегръщат и през днешния ден. Да вървим с него, да се разпнем с него, с цел да убием пристрастеностите и да възкръснем за живота! “.



Плащеницата - под найлон или PVC фолио на Велики петък

Празничната литургия на Връбница мина при съблюдаване на противоепидемичните ограничения, като в всеобщия случй вярващите бяха с маски и съблюдаваха отдалеченост. Според напътствията от Светия синод и окръжно на Дядо Николай осветената върба се раздаваше отвън храмовете. Така ще бъде проведена и продажбата на свещите на Велики Петък и Възкресение Христово.



На Велики петък, след изнасянето на светата плащеницата и слагането й в средата на храма за поклонение, тя ще бъде покрита с найлоново було или транспарантно PVC фолио, като инструкциите са след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант.

На Велики Четвъртък пък ще се прави единствено помазване на искащите миряни, а не общ маслосвет.

В нощта на Възкресение Христово да бъдат спазени всички условия в синодалното окръжно писмо, е разпоредил още митрополит Николай, както и поздравът на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни да става от солея, без изнасянето на кръста, св. Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР