Митрополит Епифан беше избран да оглави новосъздадената Украинска православна църква39-годишният

...
Митрополит Епифан беше избран да оглави новосъздадената Украинска православна църква39-годишният
Коментари Харесай

Митрополит Епифан беше избран да оглави новосъздадената Украинска православна църква

Митрополит Епифан беше определен да оглави новосъздадената Украинска православна черква
39-годишният митрополит Епифан беше определен да оглави новосъздадената Украинска православна черква, оповестява Агенция Франс Прес.

БГНЕС напомня, че през днешния ден украинският президент Петро Порошенко разгласи основаването на Украинска черква, самостоятелна от Русия, на историческия събор на православните свещеници в Киев.

„ Случи се “, съобщи президентът пред миряните, събрали се пред църквата „ Света Софѝя Киевска “ – една от най-популярните забележителности в украинската столица.

„ Този ден ще остане в историята като заветен ден, в който бе основана автокефалната православна черква на Украйна. Денят, в който най-сетне получихме нашата самостоятелност от Русия “, съобщи Порошенко.

Украинските православни свещеници се събраха на исторически събор в Киев, с цел да основат нова национална черква – ход, жигосан като схизма от съветското духовенство. Съборът се свика, откакто Вселенският патриарх Вартоломей I Константинополски, духовният водач на всички православни християни по света, призна независимостта на Украинската черква от Москва.

В знак на митинг Руската православна черква прекъсна връзките си с Константинопол. Освен това от Руската православна черква изрекоха опасения, че всички нейни църкви в Украйна могат да бъдат конфискувани.

Преди събора патриарх Кирил – главата на Руската ортодоксална черква, прикани религиозни и международни водачи да предпазят вярващите в Украйна от „ гонене “. / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР