Мистерията с вандалското разораване на дюни в района на плажа

...
Мистерията с вандалското разораване на дюни в района на плажа
Коментари Харесай

Душманите на дюните в Несебър се оказаха на държавна заплата

Мистерията с вандалското разораване на дюни в региона на плажа " Несебър юг " към този момент е разгадана. През уикенда стана ясно, че незнайни лица са създали с тежка техника великански ров, дълъг стотици метри. Посегателства на морския  ни бряг се случват постоянно през годините, само че нормално злодеите са " предприемчиви " предприемачи, които се оправдават, че укрепват или пазят от нападения пясъчната линия. В този случай обаче нарушителите са на държавна заплата - багерът бил пратен от горското стопанство. 

Сигналът за съсипванет  От Ловното стопанство разкопали дюните в Несебър против АТВ... о на дюните бе подаден от концесионера на плажа в петък следобяд.  Извършителят бързо бе разпознат - Министерство на вътрешните работи откри, че изкопът е дело на Държавното ловно стопанство - Несебър. Шефът на стопанството инж. Димитър Мандулев изясни, трябвало да се вземат ограничения поради нашествието на АТВ-а в предпазената зона. Той се базира на наставления от районната ревизия по околната среда.  Предписание в действителност има, единствено че в него са указани други дейности на друго място.

На 13 януари Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас е изпратила до ловното стопанство наставление за ограничение достъпа на моторни транспортни средства до дюнните формирания на плажа " Несебър - юг ".  Указанието на екоинспекцията е в период 20 дни " да се монтира трайно възпрепятстващо оборудване, ограничаващо навлизането на транспортни средства от северната страна на предпазената територия.  Вместо да сложат бариера/преграда на север, от ловното стопанство без да пита решили да копаят трап, освен това откъм южната страна. През уикенда инж. Мандулев обясняваше пред медиите, че изкопът бил " най-щадящият метод " да се спрат мотонашествията. 

" Дадохме предписанието поради многото сигнали за навлизане на АТВ-та от северната страна на дюните, където има улица, дори паркинг и нищо не попречва тези транспортни средства ", изясни шефът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов . Той е безапелационен, че изкопът е противозаконен.

Нарушението засяга защитената територия Несебър - Равда - Ахелой, част от европейската зелена мрежа " Натура 2000 ". Екоинспекторите са открили, че е изкопан трап с дълбочина към 1 метър по продължение на черния път, водещ към плажа. С GPS е открито, че изкопът върви по границата на предпазената територия - Природна забележителност " Пясъчни дюни  5 бр. - гр. Несебър ". 

Ще издадем нови предписания  -  да бъде възобновен ландшафтът допустимо най-бързо и най-пълно и да бъдат подхванати съответни ограничения за ограничение на достъпа на АТВ-та от другата страна на плажа ”, разгласи шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Ще има и санкции. За съответните причинители -  физически лица, по закон са санкциите са от 3000 до 10 000 лв., а за предприятието глобата може да е между 5000 и 500 000 лева

 

Игра на термини

„ Няма повредени дюни, няма никакво нахлуване в тях. Това е държавна горска територия “,  твърдеше  през уикенда шефът на горското дружество инж. Мандулев.

" Пряко наранени дюни по смисъла на Закона за отбрана на територии няма, но има засегнати дюнни местообитания по смисъла на Закона на биоразнообразието ”, разясни шефът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов. Нарушено е природно местообитание  „ сиви дюни ”  в границите на предпазена зона Натура 2000 „ Ахелой-Равда-Несебър ”.

 

Странно мълчание 

Министерството на туризма разгласи, че също ревизира случая с дюните и е готово да си сътрудничи с другите институции.  То се регистрира с информация, че концесионер на плажа " Несебър юг " е компанията " Ауто Фактор " ЕООД. В неделя МТ заяви, че през 2022 година МТ е направило 4 планови и изключителни инспекции на този плаж,  които не са открили никакви нарушавания на концесионера.   

Прави усещане оглушителното безмълвие на земеделското министерство и на Агенцията по горите. Горското дружество в Несебър, разорало дюните, е на тяхно послушание. А реакция на двете институции няма. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР