Мистерията на реката от живак под Пирамидата на бог Кетцалкоатъл

...
Мистерията на реката от живак под Пирамидата на бог Кетцалкоатъл
Коментари Харесай

Мистерията на реката от живак под Пирамидата на бог Кетцалкоатъл

Мистерията на реката от живак под Пирамидата на господ Кетцалкоатъл …Теотиуакан, огромният археологически обект в днешно Мексико, от дълго време очарова археолози и откриватели.Построен към II век сл. Хр., този огромен предколумбов град в Америка е имал към 120 000 поданици.Теотиуакан е прочут със своите циклопски храмови пирамиди – Пирамидата на Слънцето, Пирамидата на Луната и Пирамидата на пернатия господ Кетцалкоатъл. Според доста специалисти, сега последната от трите е най-интересният обект в света от археологическа позиция.През 2003 година археолози от Националния институт по антропология и история на Мексико откриват скришен тунел под Пирамидата на господ Кетцалкоатъл. Първоначално считат, че са разкрили загадка съкровищница, цялостна със злато, само че по време на разкопките намират напълно разнообразни, само че не по-малко забавни неща – крокодилски зъби, статуи на ягуари, огърлици от човешки зъби, фигурки и доста други.
Но, най-забележителното изобретение в този тунел е съществуването на огромно количество течен живак. В същото време стените на тунела са като че ли особено импрегнирани със златен пирит на прахуляк, с цел да се сътвори хубав резултат от отражението на живака.

 1 - Мистерията на реката от живак под Пирамидата на господ Кетцалкоатъл
Защо е бил нужен този скришен тунел, към момента не е ясно. Редица археолози считат, че подземният тунел с живак алегорично изобразява свещената река на Подземния свят, която води до останките на мистериозните владетели на Теотиуакан, заровени в гробница, която към момента не е открита. Досега обаче не са открити доказателства даже за съществуването на тези гробници.Теотиуакан към момента е много малко изследван. Дори не се знае коя просвета го е построила, както и същинското му име. Ацтеките назовават ​​това място с думата „ Теотиуакан “, когато идват тук през XIV век сл. Хр. По това време Теотиуакан от дълго време е зарязан от жителите си, а повода е незнайна …Смята се, че тунелът под Пирамидата на господ Кетцалкоатъл е прокопан малко след основаването й и е останал непокътнат в продължение на 1800 години. Открит е инцидентно от археолога Серхио Гомес Чавес, откакто пороен дъжд отмива част от почвата и образува хлътналост в подножието на пирамидата.Когато Гомес поглежда в депресията, той вижда там задръстване с огромни камъни и допуска, че е с цел да блокира дълъг тунел, основан от индивида. Той знае, че други археолози преди този момент са разкрили сходен стеснен тунел под Пирамидата на Слънцето и счита, че е попаднал на нещо сходно.Четете още: Кое е животното изобразяващо главата на египетския господ Сет?Разкопките на тунела стартират през 2004 година, когато Гомес събира група от археолози и служащи. Те основават цифрова карта на тунела и откриват, че е дълъг най-малко 100 метра.

 Схематично изображение на откритата Река от живак в тунела
Схематично изображение на откритата Река от живак в тунелаПо време на разкопките са открити хиляди артефакти, в това число фигурки от нефрит, остатъци от ягуари и други, упоменати нагоре. Но откриването на Реката от живак се оказва най-странния и неочакван обект.Живакът е мощно токсично вещество, което при продължителна експозиция може да аргументи обилни вреди на човешкото тяло. Възможно ли е строителите на тунела да не са знаели за тази заплаха? Или са били наясно с това и са рискували здравето си, с цел да наводнят тунела с живак в опит да го обезопасят от нарушители? Какво са се опитвали да спасят?Мащабните разкопки на тунела стартират през 2009 година и са изкопани към 1000 тона пръст. Самият Гомес е сигурен, че Реката от живак води до Кралската гробница, първата по рода си в Теотиуакан.

 3 - Мистерията на реката от живак под Пирамидата на господ Кетцалкоатъл
Според Розмари Джойс, професор по антропология в Калифорнийския университет, течният живак може да е извлечен от жителите на Теотиуакан от живачна руда. Известно е, че те са имали достъп до този материал, само че живакът се е употребявал основно за оцветяване на телата на знатни хора и за декорация на нефритени предмети.Преди това, следи от живак са открити в други структури от предколумбовите цивилизации, при олмеките и при маите. Но, на никое място няма толкоз голямо количество течен живак, както под Храма на Пернатата змия.

 Фигурки, открити при разкопки в тунела
Фигурки, открити при разкопки в тунелаЗа да се разбере какъв брой неповторимо е това, би трябвало да се знае, че живакът е бил доста необичаен в антично Мексико. Освен това, живачната руда е сложна за рандеман и този дефицит, комбиниран с неговите блестящи свойства, прави живака доста скъпо вещество.Натрупването на огромно количество живак в тунела под Храма в Теотиуакан значи, че е употребен за огромен обред и е с съвсем свръхестествено значение.Тъй като в тунела под Пирамидата на господ Кетцалкоатъл не са открити никакви входове на скрити гробници, археолозите по този начин и не съумяват да открият за какво е основан този тунел и за какво е запълнен с рисков и доста скъп живак, а по-късно е затворен с камъни.
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР