Мистериозни течове се появиха в двата руски газопровода, минаващи под

...
Мистериозни течове се появиха в двата руски газопровода, минаващи под
Коментари Харесай

Течове се появиха в Северен поток 1 и 2 - Песков заподозря саботаж

Мистериозни течове се появиха в двата съветски газопровода, минаващи под Балтийско море покрай Швеция и Дания - " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ". Именно нази инфраструктура е в основата на енергийната рецесия след нахлуването на Русия в Украйна.

Морската администрация на Швеция издаде предизвестие за два теча в газопровода " Северен поток 1 ", малко откакто бе открит теч в близкия газопровод " Северен поток 2 ", който накара Дания да ограничи корабоплаването в радиус от пет морски благи.

По време на откриването на течовете нито един от двата тръбопровода не е изпомпвал газ за Европа, само че и двата към момента са съдържали газ под налягане. Инцидентите ще попречат на всяко изпитание за пускане или рестартиране на комерсиална употреба на двата газопровода, оповестява организация Ройтерс.

" Вчера беше открит теч по един от двата газопровода сред Русия и Дания - " Северен поток 2 ". Тръбопроводът не е в употреба, само че съдържа природен газ, който в този момент изтича ", съобщи в писмен коментар министърът на енергетиката на Дания Дан Йоргенсен. " Властите към този момент са осведомени, че има още два теча по " Северен поток 1 ", който също не е в употреба, само че съдържа газ ", добави той.

И до момента в който Германия заподозря целенасочена офанзива както от Русия, по този начин и от Украйна, зад течовете, Кремъл заподозря бойкот.

" Нашето въображение към този момент не позволява сюжет, при който това да не е целенасочена офанзива ", споделя източник, осведомен с оценката на федералното държавно управление на Германия и федералните управляващи. Tagesspiegel го цитира още да споделя: " Всичко приказва срещу съвпадане ".

Разследващите в Германия подозират два сюжета - първият  допуска украински или свързани с тях сили да са направили набези, с цел да подсигуряват, че газът от Русия ще постъпва в Централна Европа единствено по украинските газопроводи или по газопровода " Ямал ", минаващ през Полша. Вторият сюжет е за интервенция под така наречен " подправен байрак " от страна на Русия, която да упрекна Украйна. По този метод Москва може да се стреми да задълбочи енергийната рецесия и вероятно да увеличи още повече цената на газа, допуска Tagesspiegel. Според източници от сферата за сигурност в Берлин сходна офанзива може да е била планувана още преди прекъсването на газовите доставки.

" Вчера имаше информация, тя пристигна и от страна на „ Газпром ”, и от компанията-оператор. Това е тревожна вест. Наистина, става дума за някакви опустошения в тръбите – към този момент незнайно от какъв темперамент, в датската икономическа зона. Налягането в действителност е паднало доста ", сподели на собствен ред представителят на Кремъл Димитрий Песков.

" Това е безусловно невиждана обстановка, която изисква незабавно следствие. Ние се извънредно обезпокоени от тези вести ", добави той.

Песков не изключи опцията разрушаването на тръбите по газопровода да са резултат от бойкот.

" В момента не може да се изключи нито един вид ", сподели той в отговор на журналистически въпрос. " Очевидно е, че има някакво нарушаване на тръбите, а по отношение на повода за това не трябва да се изключи какъвто и да било вид, до момента в който не станат ясни резултатите от следствията. "

Говорителят на Кремъл акцентира, че „ това сигурно е въпрос, обвързван с енергийната сигурност на целия континент ”.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР