Мистериозни дупки в арктическите ледове, чиито произход остава загадка, бяха

...
Мистериозни дупки в арктическите ледове, чиито произход остава загадка, бяха
Коментари Харесай

Мистериозни дупки се появиха в арктическия лед

Мистериозни дупки в арктическите ледове, чиито генезис остава мистерия, бяха открити от учени на НАСА.

Странните и необясними формирования са били снимани по време на „ Операция Леден мост " (Operation Ice Bridge) — най-продължителната въздушна задача на американската галактическа организация, която годишно наблюдава положението на ледовете. С помощта на самолети, които прелитат над двата полюса, учените снимат и картографират морския лед, сравнявайки актуалните данни за района с тези от 2013 година

На 14 април 2018 година обаче, ученият от задачата на Джон Зонтаг забелязал странни дупки, сходни на следи от патрон, които пробивали леда. До този миг той не бил виждал сходно нещо, оповестяват от НАСА.



Зонтаг прави тази фотография от прозореца на изследователския аероплан P-3, до момента в който лети над източната част на морето Бофорт. Координатите му в този миг са 69.71° N 138.22° W, като самолетът се намира на към 50 благи северозападно от делтата на река Макензи в Канада.



"Видяхме тези заоблени формирания в леда единствено за няколко минути. Не си припомням да съм виждал другаде нещо сходно ", съобщи Зонтаг.

Макар, въз основа единствено на фотография или сателитно изображение, учените да не са в положение да проучат странните форми и да им създадат цялостен разбор, някои аспекти на сниманите фрагменти са лесни за пояснение. Морският лед тук явно е млад, т.е. се е образувал през последния сезон. Подобен млад лед нараства през зимата и покрива със относително тъничък пласт откритите води сред ледовете.

"Ледът евентуално е тъничък, мек и кишав, което го прави ненапълно разтеглив. Виждат се вълнообразни структури към сходния на амеба център ", изяснява Дон Перович, геофизик, експерт по морски лед в Колежа Дартмут.

Според него по пръстеновидните наслоявания на ледове в десния завършек на фотографията може да се допусна, че в този миг се сблъскват два пласта тъничък лед. В резултат на конфликта ледените блокове се приплъзват един под различен в модел, който наподобява на цип или на заключващи се пръсти.



"За нежната конструкция на леда приказва и този релеф, който не е присъщ за дебелите пластове лед и сивият цвят, който значи, че върху леда няма доста сняг ", изяснява Нейтън Курц от плана Ice Bridge. "Не съм сигурен каква динамичност би могла да докара до закръглените формирания, които заобикалят дупките. Никога не съм виждал нещо сходно ".

Въпреки тези частични пояснения на учените, появяването на дупките е сложна за пояснение.

Според една от хипотезите те може да са пробити от тюлени, с цел да се сътвори открит сектор в леда, през който да могат да излизат на повърхността, с цел да дишат.



Друга доктрина допуска, че е допустимо мистериозните дупки да са се образували вследствие на конвекция — крайбрежията в тази част на море Бофорт са близо и топлата вода от континенталната част може да разтопи тънкия лед.



Няма по какъв начин да пропуснем и догатката на феновете на тайни теории и по-специално на уфолозите, които са уверени, че странните дупки са направени от извънземни кораби. Тук обаче поддръжниците на тази концепция се разделят на два лагера, тъй като съгласно едните дупките са се образували при излитането на галактически транспортен съд, а съгласно другите — под ледовете лежи антична летяща паница и точно тя е виновна за дупките в арктическия морски лед.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР