Мистериозен остров в Южния Тихи океан е пълна загадка, на

...
Мистериозен остров в Южния Тихи океан е пълна загадка, на
Коментари Харесай

Загадъчен остров ту се появява, ту изчезва от Google Maps

Мистериозен остров в Южния Тихи океан е цялостна мистерия, на която учените не могат да дадат пояснение. Странното парче земя, известно като Санди Айлънд (Пясъчния остров) обърква специалистите при всеки опит той да бъде разказан в карта, в това число и Гугъл Maps, написа pochivka.blitz.bg. Той се намира сред Австралия и Нова Каледония и на Гугъл Earth наподобява на мрачно леке и видимо наподобява друго от околните острови, което би разкрило детайлности за релефа му, оповестява „ Мирър”.

Въпреки че е маркиран на картите и морските таблици, учените, които се насочат към него, откриват на мястото единствено морски талази – нещо напълно друго от предстоящото. На 26 ноември Google отстрани така наречен Пясъчен остров от Гугъл Maps, само че бдителни консуматори си спомнят, че са видели нещо от сателитния аспект. Много консуматори на Гугъл Earth са останали смаяни, откакто са забелязали острова-фантом. Данните за него са от времето на капитан Джеймс Кук, който го отбелязва на картата като „ Санди Ай” на североизток от крайбрежията на Австралия.

Откритието си той разгласил в книгата „ Карта на откритията в Южния Тихи океан” през 1770 година Повече от 100 години по-късно островът е видян още веднъж. Тогава се считало, че той бил дълъг 24 км и необятен 5 км. Мистерията се задълбочила на 22 ноември 2012 година, единствено дни преди Гугъл Maps да го отстрани. Тогава австралийски учени отишли на мястото и „ закрили” острова, откакто не намерили нищо друго, с изключение на морска вода. Те изследвали морето до дълбочина от над 1300 метра, което значи, че под водата не може да се крие нищо задоволително огромно, че да бъде комплицирано с остров.

„ Отидохме да го проверим, тъй като навигационните карти на борда на кораба посочваха дълбочина от 1400 метра в тази зона – доста надълбоко. Той (островът) е на Гугъл Earth и други карти, по тази причина отидохме да проверим и там нямаше остров. Бяхме в действителност озадачени, доста е странно”, описа пред Агенция Франс Прес Мария Сетън. „ Как се е озовал на картата не знаем”, прибавя тя. Няма публично пояснение за това по какъв начин през годините Санди Айлънд е бил забелязван на няколко пъти. Водещата доктрина е, че в действителност може да става дума за плаващите остатъци от потънал вулкан или крайбрежно изригване. Тези маси от време на време пътуват хиляди километри в океана и е допустимо това, което капитан Кук е видял, да е плаващ остров от кал, придвижващ се постепенно в Тихия океан.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР