Мисля, че самите министри нямат лична, персонална отговорност, но това

...
Мисля, че самите министри нямат лична, персонална отговорност, но това
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград: Има неудобства, но реализираме проекти за около 100 милиона лева

Мисля, че самите министри нямат персонална, лична отговорност, само че това е един тип политическа отговорност. Мисля, че няма сътрудник от локалната власт, даже и тези които са подкрепени от Българска социалистическа партия, които да поддържат оставка сега на държавното управление. За тези два мандата съвсем бяхме очевидци на оставки, на служебни държавни управления и, вярвайте ми, в една такава обстановка страната стопира да работи.
Това сподели за предаването „ Хоризонт за вас “ кметът на Благоевград Атанас Камбитов, член на ГЕРБ. Той регистрира, че е извършил огромна част от предизборните си обещания от 2015 година – градът да стане академични център, логистичен и транспортен център и атрактивна културна и туристическа дестинация. Общината си е върнала терените на някогашните казарми - 62 декара. Работи се и по абстрактен план за създаване на панаирен център и на втора черква в Благоевград.

Хората в града са недоволни от множеството поправки, само че кметът е безапелационен:

В момента Благоевград е строителна площадка! Такива поправки не са правени последните 30 години – Дипломатическия корпус. Тогава бях боец и участвах…

Има неудобства, компликации, само че сега осъществяваме планове за към 100 милиона лв.. Няма по какъв начин да построиш нещо, без да минеш през тези неудобства. Сроковете се съблюдават. Всичко е по оперативната стратегия „ Региони в напредък “ и финансовите средства не са от бюджета на общината. Имаме 580 общински жилища, а сега построяваме още 172 жилища за млади семейства…. до края на годината всичко ще бъде готово.

В края на октомври би трябвало да приключат и ремонтите в центъра на града. По проект върви и построяването на районната система за преправка на битови боклуци, която би трябвало да е подготвена до края на декември.  

По мотив градежа на спортно игрище в близо до града село с малко поданици, кметът посочи, че има 480 деца в детската школа на „ Пирин “, която е общинска и те ще  упражняват там, а за задачата е обезпечен и превоз. Стадионът в Благоевград дава отговор на всички условия и не се нуждае от ремонт, а единствено от създаване на козирка, добави той.

Относно опасения на хората в града, че се копае здрава улица за обезпечаване на минерална вода за избран хотел в града, кметът изясни:

„ Съвместно с компанията, стопанисваща хотела, построяваме този тръбопровод, единствено че две трети от дебита се употребява от общината, а 1/3 от хотела като разделяме разноските. С нашата част от водата ще отоплим общинския 50-метров закрит басейн, който изградихме и децата на Благоевград гратис употребяват. Отделно ще вкараме минерална вода в закрития басейн на 11-то Основно учебно заведение, който ще бъде възобновен 2019-та година и ще имаме дебит, вероятно, в тези 62 декара- терените на казармата, да може да се употребява минерална вода. Прави се след решение на общински съвет. Средствата се разделят на 2 до точката, където е общинския басейн, а оттова нататък напълно се финансира от хотела “.

Благоевградска област е третата по величина в България и в нея има доста села, поради което данните за възнажражденията в региона са разнообразни от тези за града, изясни кметът. В последните Общината е най-големият шеф поради привлечения външен финансов запас, изясни той.

„ Два огромни казуса има в Благоевград - нямаме общински терени, които да дадем на евентуалния вложител или с цел да създадем индустриална зона. Няма, тъй като преди години, по една или друга причина, всички общински терени са възобновени по съответната процедура. Другият проблем е квалифицираната работна ръка “.

Паркът Бачиново е в положително положение и достъпът до него е добър, безапелационен е кметът. Очаква се през януари да стартира процедура, съгласно която рейсовете, които возят хора до там, да би трябвало да дават отговор на най-новите европейски стандарти за отделените газове.

Проблемът с качеството на водоснабдяването в града се дължи на това, че ВиК – сдружението не е общинско. Благоевградска област е една от четирите в страната, които не са консолидирани и заради тази причина нямамат достъп до еврофинансирането като области, изясни той.

„ Консолидация значи, че всички общини в една област би трябвало да влязат в асоциацията на ВиК-опера, единствено че Кресна не взе решение да влезе в Асоциацията и по този метод ние не отговаряме на изискването и нямаме достъп до еврофинансиране. На процедура, това ни лимитира доста в подмяната на ВиК мрежата. Какво вършим сега? По оперативна стратегия вършим улична настилка - тротоари и осветяване, а през национално финансиране от Министерство на регионалното развитие вършим базовата инфраструктура, тъй като по оперативната стратегия не се финансира В и К.  Всящащви механизми търсим, с цел да можем да подменим

Драматичният спектакъл в града пропада, само че не е благосъстоятелност на общината, сподели той и даде обещание да отреагира на сигнала, че в общинската библиотека няма нови книги.

Камбитов не е сигурен дали ще се кандидатира за втори мандат. „ Първо би трябвало да има решение на партийното управление,  има още много какво да се свърши в Благоевград “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР