Мисля, че беше правилно решението за масова ваксинация предвид нивото

...
Мисля, че беше правилно решението за масова ваксинация предвид нивото
Коментари Харесай

Професор зарадва българите: Колективният имунитет у нас вече е 27%

 " Мисля, че беше вярно решението за всеобща имунизация поради равнището за настройки в популацията, само че за съжалението казусът с фармацевтичната промишленост, казусът, че не са пресметнати потребностите, докара до отмятаната на зелените коридори ". Това съобщи професор Илко Гетов в ефира на Българска национална телевизия, разяснявайки прекъсването на зелените коридори за имунизиране заради липса на препарати.  

По негова информация, приблизително в света 3 на 100 индивида са имунизирани. Има и страни като Израел, където са 89 на 100. От нашите съседи най-вече са имунизираните в Сърбия - съвсем 19 на 100. " Ние се приближаваме към 2.9 - междинното за света. Ако сметнем преболедувалите и имунизираните, ние сме постигнали 26-27% нужни от основаването на групов имунитет ", разясни Гетов. 

Професорът даде и обяснение дали може да използваме за имунизация съветската ваксина " Спутник V ". " В България може да се употребяват единствено позволените от Европейския съюз (ЕС) ваксини, доставени директни от производителя. Употребата на други ваксини е допустима, в случай че те са включени в листата на европейската организация. Чисто регулаторно няма по какъв начин да търсим ваксини от други страни ", сподели той. 

" Що се отнася до Унгария, тя употребява национално позволение за съветската ваксина. Руската ваксина може да се ползва единствено на унгарска територия. В България са въведени условия на европейската организация за медикаментите и няма вид за солови акции ", добави професорът. 

" Няма акция против " АстраЗенека ". Няма съображение да се колебаем и избираме. Няма характерни положения и противопоказния за имунизациите. Всичките ваксини реализират една и съща цел. Хората могат да бъдат спокойни ", сподели на собствен ред професорът по имунология Мария Николова. 

По думите ѝ, забавянето с имунизациите е краткотрайно затруднение. " Прави се всичко допустимо да има еластичност в логистиката и се прави всичко допустимо акцията да реализира поставената цел. Очаква се включване и на нови индустриални мощности. Смятам, че ще се навакса. Ваксината на " Джонсън и Джонсън " е най-близо до появяването на нашия пазар ", сподели още тя. 

В момента две ваксини се преглеждат интензивно за утвърждение от Европейската организация по медикаментите - тази на " Джонсън и Джонсън ", а другата също е РНК, както на " Пфайзер " и " Модерна ", изясни проф. Гетов. Много интензивно се работи и по стартирането на " коктейла " от моноклонални антитела, с който президентът Тръмп беше лекуван от ковид, добави Гетов. 

Гетов разяснява и информацията, че бременни дами не би трябвало да се имунизират. " Препоръката на борда по акушерство и гинекология споделя, че дами, които възнамеряват в околните месеци бременност, бременните и тези, които кърмят, би трябвало да се въздържат от имунизация по простата причина, тъй като не са тествани върху бременни и кърмещи дами. Това е заложено в идващите стъпки за ръководство на риска. В UK към този момент има утвърдено клинично изпитване за деца ", сподели той. 

" Възможно е дозите от разнообразни ваксини да се комбинират. В тази тенденция се вършат клинични изследвания. Препаратът на Оксфорд се съчетава със " Спутник V ". Оксфорд разчита да усили своята успеваемост по този метод. Ключът е в имунната памет, от нея зависи какъв брой ще продължи имунитета, а не от съществуването на антитела. Засега не можем да отговорим какъв брой време ще продължи имунитетът, тъй като РНК имунизациите с нов препарат и нямаме наблюдения ", сподели на собствен ред Николова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР