Мисля, че България се представи много достойно“, отговори вътрешният министър

...
Мисля, че България се представи много достойно“, отговори вътрешният министър
Коментари Харесай

Демерджиев видя достойно представяне за Шенген

„ Мисля, че България се показа доста почтено “, отговори вътрешният министър Иван Демерджиев на въпрос дали приемането ни в Шенгенското пространство е било задача невъзможна.

Той приказва след днешното съвещание на Съвет „ Пръвосъдие и вътрешни работи “. България и Румъния останаха отвън Шенген, а Хърватия ще се причисли на 1 януари 2023 година, взеха решение страните членки.

„ Самото умозаключение на Европейската комисия, отчетите и мнението на чешкото председателство демонстрираха напълно ясно, че България и Румъния дават отговор на всички механически условията. Въпросът беше политически Две страни взеха решение друго. 25 страни ни поддържаха, освен това безусловно и доста прозорливо, смятайки, че това е вярното решение “, посочи Демерджиев.

България е положително настроена и ще работи в посока компромис, с цел да се съгласят двете резервирани страни. Макар министърът да не загатна имена, е известно, че става дума за Нидерландия и Австрия. Нидерландия блокира единствено нас, до момента в който Австрия спря приемането и на България, и на Румъния.

„ Всяка дата е основна. Ще водим диалози. Първите опити са да ги приключим до края на годината “, отговори МВР-шефът, запитан дали има някакви дати за последващо решение.

Конкретни дати не са определяни, безапелационен бе той.

И добави, че Австрия е дала ясно да се разбере, че има механизми и взаимни отстъпки, които би приела. България има редица оферти, в това число за взаимни дежурства по границата. Поканили сме австрийски представители да дойдат на нашата граница.

Същевременно Нидерландия не слага такива условия. Просто с нея разговорът е по-труден, защото по думите на Демерджиев в позицията на тази страна „ няма конструктивизъм “.

Само преди 10 дни Демерджиев съобщи пред български публицисти в Брюксел, че Австрия и Швеция не са срещу влизането на България в Шенген, а просто желаят съвещания с Комисията. (Швеция промени позицията си и ни поддържа – б.р.)

„ Те не престават да настояват, че не са срещу нас. Имат условия, като тези на Австрия са съответни. Твърдението на Австрия е, че Шенген не действа, само че за това не са отговорни България и Румъния, само че първо би трябвало да се пристъпи към коригиране на проблемите на Шенген и тогава да се пристъпи към приемане на тези страни “, отговори служебният министър на въпрос на Клуб Z.

Докато Нидерландия има съответни искания. Тя желае отчет по механизъм, който в България не съществува от 2019 година, добави Демерджиев. По думите му Ниската земя „ реферира “ към него, защото си има прекомерно доста свои проблеми, с цел да ни разяснява.

„ Този механизъм за България е завършил с последния отчет. Вече се изготвят отчети по хоризонталния механизъм за върховенството на закона във всички страни членки. И ние ще изготвим тъкмо подобен отчет през 2023 година “, съобщи в отговор на въпрос на Клуб Z еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Според Демерджиев Австрия и Нидерландия нямат съответни причини против нас. И това, че гласоподават срещу приемането ни в Шенген, не значи, че са против нас.

В момента страната ни обмисля разговор, сподели министърът, запитан дали обмисляме съответни ограничения против Нидерландия и Австрия. Когато се изчерпат средствата за градивен разговор, той ще каже какви ще бъдат идващите ни стъпки.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР