Мишел Барние приветства споразумението за Брекзит, договорено между Брюксел и

...
Мишел Барние приветства споразумението за Брекзит, договорено между Брюксел и
Коментари Харесай

„ПОЛИТИКО“: Тънкости и препятствия по сделката за Брекзит

Мишел Барние приветства съглашението за Брекзит, контрактувано сред Брюксел и Лондон, като “справедлив и рационален резултат ” след дни на интензивни договаряния.

И Европейски Съюз, и Англия поставиха старания, с цел да излязат с компромисната договорка, само че в действителност Лондон е трябвало да направи по-радикалните отстъпки. Окончателната договорка се разграничава в доста основни аспекти от „ крайната оферта “, показана от премиера Борис Джонсън на конференцията на Консервативната партия. Тези отстъпки към момента могат да се окажат непродаваеми във връзка с спечелването на поддръжката на Демократическата юнионистка партия и твърдите брекзитъри в неговата лична партия.
В тази връзка ПОЛИТИКО се стопира на основните детайли на договорката с разбор на това кой е трансформирал позицията си и какво може да се случи по-късно:

Митнически разпореждания

По отношение на митниците и двете страни се съгласиха на забележителна балансираща стъпка: Северна Ирландия публично ще бъде част от митническата територия на Евросъюза, което значи, че тя ползва английски мита и може да взе участие в бъдещи английски търговски покупко-продажби, само че в това време митническата граница ЕС-Великобритания е сложена в Ирландско море, което значи, че в действителност Северна Ирландия следва митническите правила на Европейски Съюз.
В рамките на тази игра митническите управляващи на Англия ще ревизират стоките в английските пристанища, преди да влязат в Северна Ирландия. Тези артикули могат да минават, без да се заплащат мита, стига крайното им предназначение да е Северна Ирландия и затова “не са изложени на риск да влязат в нашия обединен пазар ”, сподели Барние пред кореспонденти в четвъртък. „ Въпреки това за артикули с риск да влязат в единния пазар, управляващите във Англия ще ползват митата на Европейски Съюз “, добави той.
Критериите за установяване на подобен риск ще бъдат създадени по време на преходния интервал от Съвместна комисия – орган, основан по силата на Споразумението за отдръпване за надзор на договорката – като се вземат поради специфики като цената на стоката или естеството на придвижване. Съвместната комисия също ще дефинира изключения, като да вземем за пример за риболовни кораби от Северна Ирландия, които работят под английски байрак и няма да е належащо да заплащат мита при продажбата на улов в Европейски Съюз.
Основното преимущество на това решение е, че няма инспекции на сухопътната граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия. Северноирландските компании и земеделските производители ще съблюдават митническите и регулаторните правила на Европейски Съюз, което значи, че северноирландските артикули от машината до млякото могат да преминат през границата, без да се постанова да минават никакъв надзор.
Все още обаче има открити въпроси: Бернд Ланге, ръководител на комерсиалната комисия на Европейския парламент, изрази безпокойствие дали поправката „ пази съответно вътрешния пазар на [ЕС] от дъмпинг на артикули, идващи от трети страни “. Отговорността за митническите инспекции “сега е напълно на английските управляващи ”, добави той и сложи въпроса дали те ще разполагат с “достатъчно запаси и воля ” за вярната инспекция на продуктите.
Брюксел има съображение да бъде недоверчив, откакто английските митнически управляващи бяха приети за отговорни за толериране на солидна китайска мрежа за измами, избягваща митниците в Европейски Съюз, което докара до тежката санкция в размер на 2,7 милиарда евро от службата за измами в Европейски Съюз предходната година. Европейски Съюз също би трябвало да се довери на английските ветеринарни лекари вярно да ревизират хранителни артикули, с цел да се избегне навлизането на заболели животни или нежелани артикули, като измито с хлор пиле, на пазара на Европейски Съюз. Бъдеща комерсиалната договорка ЕС-Великобритания обаче може да усъвършенства огромна част от митническите инспекции или да ги направи изцяло ненужни.

Кой по какъв начин действаше в договарянията? В съпоставяне с

първичната позиция на Обединеното кралство, която предвиждаше митнически инспекции на територията на ирландската континентална част (но надалеч от границата), Обединеното кралство отстъпи и в този момент всъщност одобри предложение за „ бекстоп единствено за Северна Ирландия “, което Европейски Съюз предложи още през февруари 2018 година Това е забележителна отстъпка, тъй като Джонсън преди този момент изрично отхвърли всяка митническа граница в Ирландско море. Фактът, че Северна Ирландия не се държи напълно на митническата територия на Европейски Съюз, само че може да взе участие в бъдеща комерсиална договорка в Англия, е нещо, което Джонсън може да показа като облага вкъщи.

Демократично единодушие

Новите търговски съглашения ще влязат в действие незабавно след привършване на преходния интервал за Брекзит през декември 2020 година без гласоподаване на единодушие в Северна Ирландия. Но след четири години Северна Ирландия ще има думата. Измислянето на механизъм за демократично единодушие е в основата на договорката и бе една от главните спънки в договарянията.
Съгласно контрактуваните условия, Асамблеята в Северна Ирландия ще организира гласоподаване в границите на два месеца преди този четиригодишен интервал да завърши дали да продължи договореностите или не. Ако тя одобри с нормално болшинство, разпоредбите за търговия ще се ползват за още четири години. Ако разпоредбите завоюват „ междуобщностна “ поддръжка в асамблеята, те ще важат за още осем години. Подкрепата на общността би означавала не просто нормално болшинство от всички членове, само че болшинство измежду партиите от всяка страна на републиканско-юнионисткото разделяне, т.е. поддръжката на 60 % от членовете, в това число 40 % от всяка страна.
Измислянето на механизъм за демократично единодушие е в основата на договорката и бе една от главните спънки за договаряния.
Ако обаче гласуването на удължение не успее да завоюва даже нормално болшинство, новите правила за търговия ще се удължат единствено за две години. През този интервал Съвместната комисия ще би трябвало да създаде нова система, с цел да поддържа границата отворена, като в същото време пази единния пазар. На конференция, представяща договорката в четвъртък, Барние разказа, че две години са интервал на „ изстудяване “.
„ Тази демократична поддръжка е крайъгълен камък на неотдавна контрактувания ни метод “, сподели Барние. „ Тъй като това ново в съгласие предложение към този момент не се заменя с следващо съглашение сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, тъй че има смисъл да се подсигурява единодушието. “ Новите договорености са планувани като непрекъсната страна, а не „ заден ход “, който може да бъде ползва се, до момента в който не бъде основана опция за замяната му.
И по този начин, какво е новото в съглашението за единодушие? Нищо сходно не беше публично препоръчано от държавното управление на Тереза Мей. Механизмът за в детайли единодушие беше дефиниран за първи път при Джонсън в предложенията, които той изпрати до ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при започване на октомври.
Той предложи Северноирландското заседание да гласоподава за комерсиалните договорености преди те даже да влязат в действие, след което да организира следващи гласувания на всеки четири години. Ако депутатите отхвърлят проекта през цялото време, той в никакъв случай няма да влезе в действие и в случай че го отхвърлят на по-късна дата, те ще се върнат назад към „ съществуващите правила. “ Никога не е обяснявано изцяло какво в действителност значат съществуващите правила.
Кой по какъв начин се държеше на договарянията? Джонсън отстъпи от първичната си позиция, че би трябвало да има в началото гласоподаване, преди разпоредбите да влязат в действие. В същото време Европейски Съюз съумя да се снабди с по-силни гаранции за обстановката, при която договорите се отхвърлят след всеки четиригодишен стадий. Основните губещи обаче са северноирландските юнионисти, за който се смяташе, че ще изискват дейно еднопартийно несъгласие върху проектите. Това несъгласие няма да се реализира – още една причина, заради която юнионистите сега отхвърлят да поддържат договорката.

Бъдещите връзки

Въпреки целия звук през последните дни и седмици към настояванията на договарящите от Англия за радикално друга и съответна политическа декларация, забележителното е какъв брой малко се е трансформирал документът. Новата версия има 141 клаузи – единствено с шест по-малко от първичната, контрактувана от държавното управление на Тереза Мей през ноември 2018 година Някои от тези орязвания са единствено с цел да я приведат в сходство с новото съглашение за отдръпване, като да вземем за пример понижаване на препратките към Северна Ирландия. Новото съглашение даже резервира печатна неточност от оригинала, която в раздел Е показва тероризма, до „ принудителен екстреми[зъм] “.
Въпреки целия звук през последните дни и седмици, забележителното е какъв брой малко се е трансформирал документът.
Дипломатите от ЕС-27 бяха осведомени, че британците желаят политическата декларация да се основава само на съглашение за свободна търговия „ и единствено на това “. Не се случи по този метод. Например клаузите за бъдещо съдействие с организации на Европейски Съюз за медикаменти, авиация и химикали са идентични. А клаузата за това, че Съдът на Европейския съюз е краен съдия в разногласия, свързани с правото на Европейски Съюз, към момента е в действие. Разделът за съдействието в региона на сигурността, който Лондон искаше да промени, също е недокоснат.
Най-голямата смяна е в така наречен Разпоредби за „ равнопоставеност “ – степента, в която Англия има опция да подбие регламентите на Европейски Съюз във връзка с, да вземем за пример, правата на труда или за околната среда. В срещи с дипломати през последните седмици Барние неведнъж уточни заплахата Англия да се изяви като мощен съперник на прага на Европа – безпокойство, изразено и от немския канцлер Ангела Меркел.
Окончателният текст в действителност включва модифицираната уговорка 77 (която е и преномерирана), която резервира първичния ангажимент за „ открита и лоялна конкуренция, включваща постоянни задължения за обезпечаване на равнопоставеност “. Но се отива даже по-далеч: „ Като се има поради географската непосредственост на Съюза и Обединеното кралство и икономическата причинност, бъдещите връзки би трябвало да подсигуряват открита и лоялна конкуренция, включваща постоянни задължения за гарантиране на равнопоставени условия. “ В обсега са въпроси като държавна помощ, конкуренцията, обществените стандарти и стандартите за претовареност, околната среда и изменението на климата и налози.
След това се стига непосредствено до сюжета на Барние. „ Точният темперамент на уговорките би трябвало да бъде съпоставим с обсега и дълбочината на бъдещите връзки и икономическата съгласуваност на страните. “ С други думи: колкото повече се отдалечава Англия, толкоз по-малко сладка ще е комерсиалната договорка.
Една основна смяна е, че препращане към уговорките на равни условия, „ надграждащи “ тези, посочени в Споразумението за отдръпване (в в този момент бракувания вид на Протокола за Северна Ирландия) няма. Консерваторите брекзитъри на драго сърце ще видят това, само че не всички техни проблеми ще бъдат прегледани.
Окончателният текст включва модифицирана уговорка 77 (и преномерирана) – само че отива и още нататък.
Политическата декларация не е правно обвързваща. Но в случай че приемем, че нищо друго не се е трансформирало в правно обвързващото Споразумение за отдръпване, с изключение на Протокола за Северна Ирландия (както изглежда), тогава член 184 от този текст към момента задължава двете страни да „ поставят своите най-хубави старания, добросъвестно “ за извършване на желанията на Политическата декларация. Това е уговорка, която е призрачен сън за торите брекзитъри и в случай че тя остане в Споразумението за отдръпване, ще бъде доста мъчно за Джонсън в миналото да се измъкне от тези задължения за равнопоставеност.
Правителството на Англия се отхвърли от схващането, че изискванията за равнопоставени условия съставляват отстъпка на Лондон, като се аргументира, че са „ общоприети “ в споразуменията за свободна търговия по целия свят. „ Не бих споделил, че уговорките за равнопоставеност значат стъпка нагоре или стъпка обратно от предходните, а по-скоро стъпка настрана, тъй като се минава от връзки на по-високо равнище, към които предходното държавно управление се стремеше, към още едно уместно за съглашение за свободна търговия. ”

Данък върху добавената стойност

Как ще се ползва налог върху добавената стойност (ДДС) в Северна Ирландия след Брекзит беше един от последните нерешени проблеми в договарянията за договорка. Съгласно настоящото законодателство на Европейски Съюз всяка държава-членка на Европейски Съюз би трябвало да има ставка на Данък добавена стойност минимум 15 %.
В Съединени американски щати общоприетата ставка на Данък добавена стойност е 20 %, с понижена ставка от 5 %, която се ползва за някои артикули, и цялостни изключения за артикули като детски облекла, зеленчуци и плодове. В Ирландия обаче общоприетата ставка на Данък добавена стойност е 23 %, с понижени ставки от 13,5 % и 9 % за някои продукти.
По време на договарянията за Брекзит Европейски Съюз се тормози, че Англия може да приложи ставки на Данък добавена стойност за артикули в Северна Ирландия, които са по-ниски от тези на Република Ирландия, подкопавайки единния пазар.
Съгласно протокола за Северна Ирландия, разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на Данък добавена стойност и акцизите ще се ползват в Северна Ирландия, като за тяхното събиране ще дава отговор Англия. Въпреки това приходите вследствие на покупко-продажби, облагаеми в Северна Ирландия, ще се задържат от Англия, вместо да бъдат трансферирани на Европейски Съюз.
Англия също ще може да ползва освобождение от Данък добавена стойност и понижени ставки в Северна Ирландия, стига те да се ползват и в Ирландия. Всички опасения, произлизащи от понижения и освобождение от Данък добавена стойност, ще бъдат разисквани в Съвместната комисия, която може да прегледа по какъв начин се ползват изискванията на сегашния член.
Европейски Съюз и Англия също се съгласиха да обменят информация за битка с измамите с мита и Данък добавена стойност.

Какво се случва по-късно?

Посланици и експерти по Брекзит от националните столици на ЕС-27 разглеждаха текста на договорката от късната заран. Те ще поучават водачите на Европейски Съюз, които ще обсъдят договорката и евентуално ще я одобрят. Всичко това е доста ускорено спрямо нормалната обстановка, при която водачите избират да имат повече време за разглеждане. Политическият напън да продължи в този момент, когато има контрактувана договорка на масата, ще бъде голям.
В Обединеното кралство юридическото мнение на генералния прокурор Джефри Кокс по отношение на договорката за Брекзит ще бъде оповестено по-късно през днешния ден, съобщи представител на “Даунинг стрийт ” пред публицисти в Лондон. След това ще има гласоподаване по смисъла на договорката в Камарата на общините в събота, откакто депутатите утвърдиха предложение, което разрешава на Народното събрание да заседава този ден.
Лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог сподели, че на депутатите ще бъде предоставена опцията за тази договорка или без сделка; все пак опозиционните партии биха могли да се опитат да предложат други гласувания, да вземем за пример, като да вземем за пример обвържат поддръжката си с осъществяване на втори референдум.
Ако договорката бъде отхвърлена в Народното събрание на Англия в събота, Джонсън евентуално ще би трябвало да търси друго уголемение към договарянията при изискванията на Закона на Бен, нов закон, предопределен да предотврати Брекзит без договорка. Европейски Съюз може да откаже да даде на Англия повече време, което ще остави на депутатите да изберат да поддържат ли договорката на Джонсън или да изоставен без договорка.
Ако договорката бъде утвърдена от двете камари на Народното събрание в Лондон, тогава действието се връща назад през Ламанша към Европейския парламент, който би трябвало да ратифицира текста. Но това би могло да съставлява проблем, в случай че законодателният развой във Англия не протече извънредно бързо.
Следващата седмица в Брюксел има пленарна сесия на Европейския парламент, само че ратификацията във Англия може да не е завършила в точния момент – даже и при най-хубавия сюжет. “Ако волята е налице и английските парламентаристи положат старания, те могат да бъдат подготвени след седмица. Но до тогава пленарната седмица на Европейския парламент ще завърши ”, съобщи евродепутатът Йенс Гейер от немските социалдемократи. Ако депутатите пропуснат тази опция за гласоподаване на договорката за Брекзит, по-късно идната опция е пленарното съвещание през ноември. Но това ще изисква удължаването на периода по член 50.

Какво може да се обърка?

Това към момента не е свършена договорка.
Демократичната юнионистка партия, чиято поддръжка е от основно значение, в случай че Джонсън желае да прокара договорката си през английския парламент, бързо разгласи, че не поддържа съглашението. “След удостоверение от премиера, че той има вяра, че е постигнал велика нова договорка ” с Европейския съюз, ДЮП няма да може да поддържа тези оферти в Народното събрание ”, се споделя в известие на партията. Без ДЮП наподобява доста мъчно Джонсън да прокара договорка през Камарата на общините, частично тъй като му липсва болшинство, а също и тъй като поддръжката на ДЮП може да му донесе загубата и на друга основна секта, брекзитърите тори..
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин разкритикува договорката като по-лоша от тази, която Тереза Мей контракти с Брюксел. “Тази договорка на ликвидация няма да сближи страната и би трябвало да бъде отхвърлена. Най-добрият метод да се подреди Брекзит е да се даде на хората последната дума на обществено гласоподаване ”, сподели той.
Джонсън занапред ще би трябвало да завоюва някои от тези бунтовници измежду торите, които той изгони от Консервативната партия за гласоподаване против Брекзит без договорка, оповестява в. „ Гардиън “. Вероятно той ще се нуждае от поддръжката на съвсем всичките 21 депутати, които бяха отстранени, с цел да има той опция да прокара договорка за Брекзит. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР