Мирослав Янчев е кмет на община Златоград за трети мандат,

...
Мирослав Янчев е кмет на община Златоград за трети мандат,
Коментари Харесай

Кметът на Златоград: Започвам и свършвам работния ден с проекта за геотермалната вода

Мирослав Янчев е кмет на община Златоград за трети мандат, от 2007 година насам. Той е приключил магистратура по „ Управление на бизнеса “ в Стопанска академия – Свищов. Между 1998 и 2007 година е шеф на „ Дружество за претовареност и структурно развиване Златоград – Кирково “.
Г-н Янчев, координатор сте на интернационален план за подготовка на експерти по палиативни грижи от България, Литва, Кипър, Белгия, Унгария и Турция. Какви са упоритостите Ви в тази тенденция?
Мисля, че има какво да научим за палиативните грижи, тъй като на първата среща в Златоград и втората в Литва се споделиха забавни практики, които може да се взаимстват. Предимството на този план за Златоград е, че развивайки обществените услуги, можем да се възползваме от наученото?
Има ли късмет в общинската болница да се разкрие поделение за палиативни грижи?
Защо не!? Възможно е като вероятност, само че все още чисто законодателно не мисля, че е изпълнимо.
Тоест, към този момент единствено благоприятни условия за палиативни грижи в домашна среда?
Да.
За пети следващ път бяхте хазаин на футболния шампионат " Шампион на първенците " и директно след него свикахте незабавна среща на клуба и играчите. Какъв проблем решавахте?
Много необичайно се получи от моя позиция като кмет над 10 години. В този интервал подобрихме всички спортни бази и спортни уреди. Направихме стадион с европейско финансиране, плувен басейн, който работи целогодишно. Направихме доста спортни площадки. Сега вършим още една. И с неразбиране разбирам, че нашият клуб не желае да се включи в детския шампионат, който в действителност създадохме преди 5 година дружно с треньора, с цел да дадем опция за изява на нашите деца. Поканих го на среща. Настоявах изрично най-малко да изпрати помощници с децата, те да вземат участие, щом той не желае. Той даде обещание, а по-късно разбирам, че е изтеглил децата с неразбираеми за мен претекстове. Вчера на срещата направих цялостен доклад какви задължения има общината към спорта и към спортния клуб по футбол. Казах, че не би трябвало да се броят единствено парите в сметката на футболния клуб за прехрана, които в действителност са доста малко. Но общината заплаща 27 000 лева годишно за прехрана на стадиона, който се употребява най-вече от спортния клуб. Ние поставяме всевъзможни старания да се употребяват гратис базите единствено и единствено да има спорт, децата да бъдат по-здрави, да не се подреждат по опашки в аптеките.
И взе ли се някакво решение?
Аз останах с чувството, че треньорът гледа на този шампионат единствено опция за облага на клуба. Той имаше опция да каже авансово, че желае да променим организацията, само че не го направи. Вчера с родителите и поданството направихме уточнения, получихме опрощение от треньора Личев, че по негова възбрана децата не са играли. Аз го помолих да съобщи ключовете от офиса, който ползваше безплатно. Той ще употребява съблекалните и зеленото игрище. Тоест, ние не ограничаваме достъпа му до стадиона, даваме опция да осъществя дилемите на клуба, само че няма да употребява безвъзмезден офис, тъй като сътвори огромно напрежение в обществеността, за което би трябвало да има някакви реакции от нас. Най-лошото бе, че упрекът на хората бе хвърлен против общината, че не поставяме грижи за спорта, а не помниха интервала, в който имаше кози и овце по стадиона, не деца. Но мисля, че в този момент е по-ясно и по-категорично декларирана позицията ми по тематиката. И се разбра каква е истината.
Какви значими планове изпълнявате на този стадий?
Най-важната задача, с която стартирам и приключвам работният ден, е препроектиране на втория лот за топлофициране с геотермалната вода. Актуализацията на плана е за да понижим средствата за него. Променяме концепцията - от отопление единствено за балнеология. Надявам се до два месеца да имаме обновени план и цена.
Отваря ли се алтернатива за финансиране?
Ние имаме работен план. Той е настоящ, с позволение за градеж. Стойността, планувана за втория лот, е за доста скъпа тръба с диаметър, който не ни е нужен. Ние ще желаеме да понижим диаметъра. Ще предвидим употребата на минерална вода в два стадия. Първият стадий е за чиста балнеология, а вторият стадий - за отопление, когато общината получи по-добри благоприятни условия за финансиране. В момента сме лимитирани, по тази причина търсим по-евтиния вид. Нужното ни количество вода е до 10 л/сек, като декларираното за момента е до 3-4 л/сек с вероятност до 10 литра в секунда. Вариантът за поръчителство на плана е смесен - с национално и локално финансиране. Общината - с заем и надлежно държавна поддръжка. Другият значим план е доизграждане и реорганизация на ВиК-мрежата на Златоград и село Старцево. Оперативна стратегия " Околна среда " не финансира тръбопровод и канализация в обитаеми места с под 10 хиляди еквивалент поданици. Това ограничаване ни слага в обстановка да търсим друго финансиране, друго от европейското - от Министерство на регионалното развитие, от ПУДООС. Имаме търгувани над 25 улици, които ще се благоустроят. Очакването ми е на тези улици да се постави асфалт.
Как върви в Златоград санирането по Националната стратегия и Оперативна програма " Региони в напредък "?
Това ми беше един от целите, тъй като тези планове са с изключително огромен резултат върху бюджета и околната среда. Когато имаме въведени енергоефективни ограничения върху повече здания, имаме по-чист въздух и по-малко разноски за отопление и поддръжка. Останаха единствено три общински здания неблагоустроени - отчасти учебното заведение в Долен, което е със заменена дограма и остава изолацията, учебното заведение в Старцево и ОДК - Златоград. Всички други общински и държавни здания са санирани. Санирани са и 7-те най-големи жилищни блока по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Това, което се следи към този момент, е над 40-50% спестовност на разноски за електрическа енергия и дърва. По Оперативна програма " Региони в напредък " реализирахме над 13. От тях 4 са държавни - съд и прокуратура, пожарна, Гранично полицейско ръководство и Районно ръководство - Златоград. Имаме по европейската стратегия санирани 9 жилищни здания. Освен двете задания, които се реализират със санирането, имаме и трета - добър градски образ. Въведохме три цвята, които се одобриха от съсобствениците - бяло, кафяво и ярко кафяво. И при всички здания се съблюдава.
Има една Ваша поръчка за планиране на енергийна успеваемост за няколко десетки здания, само че в обществените мрежи породи полемика и неодобрение по тази тематика. Защо?
Миналата година влязохме в диалози с всички съсобственици, които имат жилища в многофамилни жилищни здания. Казахме им всички условия, които Управляващият орган на Оперативна програма “Регионално развитие” има. Дадохме цялостна информация. Когато започнахме с реализацията - отчети за енергийна успеваемост, механически обследвания и паспортизация, след това се разбра, че има ново условие - да има подготвени работни планове за повече точки. Това ни сложи в обстановката 1-2 месеца да търсим формата, под която да решим казуса. И забележете, тук се позволяват освен блокове, а многофамилни къщи. Трябваше да дадем период до края на април, мисля, за подаване на документите. И към този момент работим единствено по документите за 49 здания, макар че бяха декларирани 63. Към момента върви процедура за планиране, с цел да получим повече точки. Без план възможностите са минимални. Но това ни сложи в обстановка да обясняваме за какво тъкмо за тези къщи от налозите на нашите съграждани ще се заплащат работните планове. Факт е, че ние дадохме късмет, имаме доказателствени материали - за присъединяване на всички, без изключение. Тук е значимо да подчертая, че моята къща, тази на зам.-кмета, на ръководителя на Общински съвет, на регионалния шеф също дават отговор на изискванията, само че не ги подаваме, с цел да няма напрежение като в други общини.
След Празника на чевермето имате ли други забавни събития през лятото?
" Шампион на първенците " беше много забавно събитие, тъй като всички хотели и заведенията за хранене бяха цялостни. Площадът беше многолюден, имаше детски шум. То беше не по-маловажно от Празника на чевермето. Исках да трансформира шампионата в празник на спорта за един месец. Тоест, да има освен футбол, а лека атлетика, плуване, баскетбол, хокей на трева. Събрах туристическия бизнес, споделих моята концепция. За страдание нямаше виждане от тяхна страна за поддръжка и остана към този момент единствено футболният шампионат. На 22 септември предстоят Делювите празници и " Един пазарен ден отпреди 100 години ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР