Мирослав Найденов, земеделски министър от първото правителство на Бойко Борисов,

...
Мирослав Найденов, земеделски министър от първото правителство на Бойко Борисов,
Коментари Харесай

Мирослав Найденов: Проверете и консултантите от ДФ Земеделие

Мирослав Найденов, аграрни министър от първото държавно управление на Бойко Борисов, прикани от ефира на БиТиВи, в Държавен фонд "Земеделие " да се направи инспекция и на консултантите.
Не е загадка, че чиновници на ДФЗ са употребени точно като консултанти във компаниите, които реализират услуги за кандидатстване по европейски стратегии. Според Найденов още при подписването на документите някой би трябвало да открива спор на ползи.
Найденов разяснява съмненията за злоупотреби с къщите за посетители по Програмата за развиване на селските региони след репортаж за инспекция в село Уляново, където къща за посетители се оказа заключена. Самата инспекция не се състоя точно поради това, само че собственичката е дала обещание по телефона да даде достъп до пространствата на следващия ден, понеделник. Така най-малкото инспекцията няма да бъде изненадваща. Достъп до къщите за посетители би трябвало да има всекидневно.
Проверяващият от ДФЗ Костадинов осведоми пред оградата на обекта, че инспекцията е по сигнал за спор на ползи за към този момент някогашния чиновник на ДФЗ Янаки Червеняков - това е къща на името на към този момент някогашната му тъща. Самият Червеняков е уволнен за трети път от ДФЗ през април месец със заповед за уронване престижа на администрацията. Преди това е бил уволнен през 2016 година, само че върнат от Върховен касационен съд на работа. Първото уволняване на Червеняков е от 2014 година, само че Костадинов не знае претекстовете за него.
Според Мирослав Найденов показаното в репортажа е ясно, че не изолиран случай. И макар че всички процедури и методики са спазени, в ПРСР има доста злоупотреби. Те очевидно не са обхванати от спазените 5% инспекции на всички бенефициенти. Това въпреки всичко е най-богатата стратегия с бюджет общо от 7.5 милиарда за седем години, изясни Найденов, само че настоя, че тази стратегия би трябвало да продължи да съществува, защото тя подкрепя изоставащи региони и дава вероятност на хора, които за жалост нямат друга опция.
Мирослав Найденов увери в студиото, че за нарушаванията ще заплащат бенефициентите, а не данъкоплатците, макар че може да се чака някои от случаите да влязат в комплицирани правосъдни саги. "Няма по какъв начин републиканският бюджет да заплати за тези, които са злоупотребили ", уточни Найденов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР