Мирното споразумение, което САЩ изглежда се готвят да сключат с

...
Мирното споразумение, което САЩ изглежда се готвят да сключат с
Коментари Харесай

Опасения от лошо споразумение между Тръмп и талибаните

Мирното съглашение, което Съединени американски щати наподобява се готвят да сключат с талибаните, провокира опасенията на част от политическата класа и американски специалисти, обезпокоени от устрема на Доналд Тръмп да се изтегли от Афганистан с риск да утежни гражданската война и да съживи терористичната опасност.

Американският президент не крие оптимизма си за договарянията, целящи да сложат завършек на най-продължителната война с присъединяване на Съединени американски щати, 18 години след атентатите от 11 септември, които доведоха до интервенцията в Афганистан.

Няколко американски източници дадоха да се разбере, че на договарянията с талибаните в Доха може скоро да бъде подписан контракт. Очаква се през идните дни американският договарящ Залмай Халилзад да се върне в района с вярата да го завърши.

Приближаването на това евентуално историческо събитие води до превантивно сближение на редиците във Вашингтон.

С туитове, изявленията и публикации в медиите този фронт, включващ разнородни фигури - от неоконсерватори до демократи - някогашни чиновници в предходната администрация и някогашни висши военни, предизвестява за заплахите от преждевременно (и подбудено от предизборни съображения) евакуиране на 14-те хиляди американски бойци, ситуирани в Афганистан.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР