Мирно приключи протестът в София вчера, въпреки ескалация на напрежението

...
Мирно приключи протестът в София вчера, въпреки ескалация на напрежението
Коментари Харесай

Протестът в София завърши мирно, но има пострадали и арестувани в сблъсъците

Мирно завърши митингът в София през вчерашния ден, макар ескалация на напрежението на няколко пъти. Малко след среднощ последните протестиращи против държавното управление и основния прокурор, събрали се пред Министерския съвет се разотидоха. На финала ограниченията за сигурност бяха доста засилени, предава БНР.
Има задържани от шествията из улиците на София. Министерство на вътрешните работи заяви и за трима потърпевши служители на реда.
Точките на напрежение бяха на няколко момента от митинга в поддръжка на президента и полицията, който се трансформира в шествие на няколко групи из улиците на София: при изнасянето на рейсовете с протестиращи от контрапротеста, проведен от ГЕРБ; при блокирането на кръстовището на Патриарха и бул. Раковски и на финала пред Министерския съвет, когато още веднъж имаше провокации от обособени групи.
Съобщава се за конфликти с полицията и ранени от хвърлени бутилки служители на реда, както и за десетки задържани. След последния опит да се пробие полицейския кордон към 23 часа обаче се появи подозрение за наказателна акция от страна на полицията, която придърпвала по-агресивни протестиращи зад колоните на Министерския съвет. Това се вижда във видео в профила си във Facebook журналиста Мартин Карбовски, което закупи гласност в последните трийсетина минути и се споделя в обществените мрежи.
Сподели с твоите другари
Бой на митинга - полицията придърпва протестиращи зад колоните пред Министерски съвет (ВИДЕО)
След този конфликт обаче ситуацията последователно се е успокоила и протестиращите са се разотишли.
Моменти от конфликтите през целия митинг качи журналистът Димитър Кенаров, който е снимал част от митинга и се е движил с шествията. Във видеото хронологично са инсталирани събитията, придвижването на протестиращите и конфликтите с полицията.

Припомняме, че крясъци " оставка " се чуха и от двете страни на Дондуков, тъй като в тясното пространство сред Президентството и Министерския съвет се организираха два митинга.
Контрапротестът в поддръжка на ръководещите беше проведен от ГЕРБ. Поддръжниците бяха докарани с рейсове. На него участваха депутати, в това число и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Полицията раздели двата митинга, имаше опит за конфликти
След като стана ясно, че България е призната в чакалнята на еврозоната, министър председателят Бойко Борисов излезе измежду симпатизантите си и сподели: На този ден би трябвало да сме дружно с президента, а не да ни разделя полиция
Същото направи и президентът Румен Радев, който преди този момент беше измежду симпатизантите си. Отново разгласи " Мафията вън ", само че и акцентира: Няма да се разделяме, тук сме да защитим свободата си
Хронология на митинга и моментите на напрежение:
Министерство на вътрешните работи заяви, че към 19.50 е зародило напрежение , оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Участници в митинга пред постройката на " Дондуков " 2 почнали да замерят служителите на реда от кордона с бутилки и яйца. 
 
Около 20: 30 часа, когато е разгласен край на контрамитинга в поддръжка на ГЕБРБ част от събралите се пред " Дондуков " 2 са създали несполучлив опит да пробият кордона.
Малко по-късно от ГЕРБ оповестиха, че има вреди по два рейса на техни сипмпатизанти.  " Тази вечер след приключването на митинга на членове и симпатизанти на Политическа партия ГЕРБ в поддръжка на премиера Борисов и политиките на държавното управление, ултраси и платени провокатори нападнаха рейсовете, с които трябваше да се приберат участниците ", оповестиха от Политическа партия ГЕРБ в нарочна декларация, показана пред медиите от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.
Малко след 23.00 часа протестиращи са се пробваха да пробият полицейския кордон, ситуиран към постройката на Министерския съвет. Някои от присъстващите започнаха да хвърлят бутилки с вода и кутии от бира по служителите на реда. В резултат се стигна до конфликт сред силите на реда и част от хората.
Трима чиновници на Министерство на вътрешните работи са потърпевши. Един от тях е в по-тежко положение, защото е бил ударен с бутилка от протестиращ. Другите двама униформени чиновници са с по-леки пострадвания.
Между 10 и 20 са арестуваните протестиращи, към момента няма данни от Министерство на вътрешните работи.
Протестиращите против държавното управление и основния прокурор се заканиха да се съберат още веднъж довечера.
Преди това обаче ще се организира всеобщо плажуване на Росенец.
Росенец: " плажуващи " и деятели на Движение за права и свободи рисково близо
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР