Мирният труд е подвиг, а спокойното сaмообладаниe - гражданска добродетел.

...
Мирният труд е подвиг, а спокойното сaмообладаниe - гражданска добродетел.
Коментари Харесай

Историята, която се крие на ул. "Славянска" 2

" Мирният труд е героизъм, а спокойното сaмообладаниe - гражданска добродетел. " Така разказва духа на времето цар Борис III в речта си по време на откриването на Търговско-индустриална камара на ул. " Славянска " 2 в София на 6 април 1919 година

Това, че цар Борис III е озвучен от, е единствено част от забавните елементи в изложбата " Векът на зданието " в изложба Credo Bonum, намираща се в самата постройка.

Построената преди 110 години сецесионова постройка постоянно е имала административни функционалности и е отражение на по-големите публични и политически процеси у нас, само че малко хора я познават от вътрешната страна.
Източник: Стара София
Първите търговско-индустриални камари у нас стартират да се образуват в края на XIX век - първите четири отварят в София, Пловдив, Русе и Варна, а последователно стартира да пораства потребността от централизирано пространство, отдадено на търговията и занаятите.
Реклама
През 1911 година архитектурното бюро " Фингов, Ничев и Юруков " печелят състезанието за построяването на зданието, а на второ място остава Никола Лазаров, създател на издигнатото през 1901 година Доходно здание в Русе, тогава районна камара.
Източник: Стара София
Фингов и Юруков приключват архитектура във Виена, а Ничев - в Мюнхен. " Във всичките им планове проличава забележителното притежаване на пространствения мащаб и умелото съчетаване на архитектурата с декоративните и пластични изкуства ", написа доктор Боряна Вълчанова в книжното издание към изложбата. Създаденото от тях способства в огромна степен София да придобие образа на европейски столичен град. "

Фингов е зает и с мебелировката, а за орнаментиката оказва помощ обучаваният при Иван Мърквичка Харалампи Тачев, създател на герба на София.

На идната година към екипа им се причислява и един от водещите скулптори по това време - Марин Василев. Поради ремонтите и надстрояванията на постройката работата му през днешния ден може да се прегледа единствено на архивни фотоси. Не се знае и каква е ориста на композицията му от три фигури, една от които на настойника на търговията Меркурий.
Реклама
Балканската война от 1912 - 1913 година забавя градежа заради дефицит на средства и служащи, както и повишаване на материалите. Камарата стартира да работи през 1914 година, до момента в който постройката към момента е в развой на довеждане докрай, а в това време стартира Първата международна война.
Източник: Credo Bonum Gallery
През 1917 там се настанява Софийската фондова борса, а през 1919 година зданието е публично намерено. През 1943 година то се преобразува в Областна стопанска камара. Сградата оцелява след бомбардировките над София на 10 февруари 1944 година, само че тогава умира основателят ѝ Георги Фингов , проектирал и други значими здания в столицата. След началото на руската окупация и тоталитарния режим през септември 1944 година тя е надстроена с един етаж (тогава е заличена и скулптурната композиция) и там се настанява държавното дружество за импорт на леки коли " Металимпорт ".
Фотограф: Росина Пенчева
През 1969 година постройката става архитектурен монумент. Филиал на държавното стопанско дружество " Воден превоз " се нанася през 1975 година, там действат държавното спедиторско дружество " Деспред ", Министерството на машиностроенето.

През 2002 постройката е купена от СИБанк, а през 2010 година - от KBC Group. От 2005 там оперира CSIF (Clever Synergies Investment Fund), от 2006 също по този начин изложба и фондация Credo Bonum, а от 2011 година " Славянска " 2 е адресът на централата на Българо-американската кредитна банка.
Автор: Росина Пенчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР