Мирисът на футбол от Световното първенство изчезва, но не и

...
Мирисът на футбол от Световното първенство изчезва, но не и
Коментари Харесай

Световното на Франция

Мирисът на футбол от Световното състезание изчезва, само че не и чувството, че в Русия се организира може би най-качественият шампионат. Не става въпрос единствено за футбол, а и за всичко останало - организация, игрища, съпътстваща инфраструктура, фензони, сигурност и не на последно място - разбиването на мита, че руснаците са неприятни, пропаднали хора.
Русия сподели, че е естествена, приветлива страна, която без проблеми можеш да посетиш и да общуваш с жителите й. Последния месец точно този мит, граден от редица западни зложелатели, беше опроверган и остана приятното чувство, че Русия към този момент е естествена страна. Няма по какъв начин и да не е такава, тъй като липсваха ексцесиите, които съпътстваха международното в Бразилия 2014 да вземем за пример. Нямаше грабежи, побоища сред почитателите и така нататък Единственият проблем на локалните беше, че нямаше задоволително бира. Да, точно пенливата течност се разливаше без спирка в градовете, посрещащи мачове.
Но да се завърнем към футбола. Безспорно

Франция заслужи да е международен първенец

Това дали "петлите " бяха подпрени на финала против Хърватия (4:2) е едно на ръка, само че и без съдийска помощ момчетата на Дидие Дешан отново щяха да побеждават. Защото в Русия Франция разполагаше с най-окомплектования и най-скъп състав, оценен от експертите на 1,410 милиарда евро. Като се стартира от вратаря, премине се през бранителите, полузащитниците и нападателите. Французите потвърдиха мощта си най-много в 1/8-финала с Аржентина с Лео Меси, когато обърнаха мача от 1:2, до 4:2 за 11 мин. Именно с играта си в тези минути "петлите " осмислиха и си повярваха, че няма да има кой да ги спре.
Триумфът им също по този начин има и стопански резултат. Световната купа ще обезпечи спомагателен растеж от 0,2 пункта на потреблението в страната през годината. Според изчисленията на специалистите нарастването на потреблението ще се промени от прогнозните 1,1% до 1,3%. Това от своя страна ще докара и до растеж на Брутният вътрешен продукт на Франция от прогнозния 1,8% до 1,9% през 2018 година
Хърватия пък, къде с шанс, къде със солидна игра, записа най-хубавото си показване на международни. Футболистите на Златко Далич преобладаваха в групите, само че в елиминациите се придвижваха до огромния дуел с огромна доза шанс. Защото да отстраниш Дания и Русия след дузпи, а Англия след продължения е въпрос точно на шанс, и на доста бягане по терена, несъмнено. И на вещия диригент в средата на терена в лицето на Лука Модрич. 32-годишният плеймейкър справедливо взе наградата за Футболист №1 на международното, само че остана и разочарованието, тъй като отборът му не можа да направи последната крачка към безспорното футболно благополучие. Успехът на страната обаче е извънреден, тъй като огромна част от футболистите са израснали във война. Част от тях са били даже бежанци, включително Модрич, както и Деян Ловрен. Иван Ракитич пък е израснал в Швейцария, тъй като в Хърватия за родителите му не е имало прехранване. Футболът е бил спасението за тези хора, чиито къщи са обстрелвани, изгорели, разрушени, минавали са граници или фронтови линии, живели са по общежития и така нататък
Но международна купа за "ватрените " щеше да е просто една сантиментална идилия, която мощните страни надали щяха да разрешат. Както се случи с нашите футболисти в Съединени американски щати 1994. Тогава точно огромните сили ни стопираха в похода към международната купа.

Белгия остана раздвоена

"Червените дяволи " дойдоха в Русия като любимец поради солидния си тим, построен от стойностни футболисти, само че Еден Азар и компания се задоволиха с бронз. Това в действителност е и най-хубавото показване в историята на белгийския футбол. Украшение беше точно дребният край с Англия, извоюван с 2:0. Общо белгийците записаха 6 победи и 1 загуба, като по пътя си към топ 4 надвиха над Бразилия, а преди този момент обърнаха Япония от 0:2 до 3:2 за 20 мин.
А Англия. Тя остана с фантазия за втора купа без значение, че международното завърши. "Трите лъва " обаче върнаха любовта на почитателите към националния тим, което е доста по-важно от изпуснатия бронзов орден. В Русия англичаните се освободиха от застаряващи звезди в лицето на Уейн Рууни, Джон Тери и така нататък И това си пролича. Защото футболистите на Гарет Саутгейт действаха като тим, а не разчитаха на характерности. Едно е несъмнено, че този тим го чакат блестящи дни.

Провалите на Световното състезание

Доста "специалисти " дефинираха това международно за неуспех на огромните сили. Но купата печели този, който побеждава, а друг, който е спряган за победител. Във футбола се броят головете. Затова и първенците от Бразилия 2014 Германия първи си стегнаха куфарите. Няма по какъв начин да не вкарваш голове и да прескочиш групата. Победата над Швеция (2:1) беше вманиачен шанс, който заблуди за няколко дни почитателите на Маншафта. Любимците им дойдоха в Русия много изморени и без предпочитание за игра. Същата бе обстановката и в редиците на Испания, която стартира с фаулстарт и 2 дни преди началото на Мондиала смени треньора Хулен Лопетеги, който заведе отбора в Русия, само че беше уволнен, тъй като Реал Мадрид разгласи, че баскът ще е новият им треньор. Постъпката беше глупава, тъй като разсея играчите. Дори и величие като Фернандо Йеро не съумя да стимулира футболистите и испанците изненадващо бяха отстранени от Русия на 1/8-финал.
Статистиката сочи още, че футболистите на "Ла Фурия " са с най-вече игрово време през предишния сезон на клубно равнище, като са записали общо 85 554 минути за интервала от 1 юли 2017 до 31 май 2018 година
Франция и Бразилия са другите два тима, чиито футболисти минават границата от над 80 000 мин. обща игра по терените. Но при иберийците този детайл може би не се отрази толкоз, колкото промяната на треньора. За Бразилия и Аржентина съвсем няма какво да се каже, тъй като това, че ги спрягат за любимец, не значи, че са такива. При "гаучосите " всичко е комплицирано, като се стартира от ролята на Лео Меси, който не е треньор, а просто футболист, само че селекционерът Хорхе Сампаоли се допитвал до него при реденето на състава. В "Селесао " пък всички разчитаха на Неймар, който обаче с всяка минала година се вижда, че не става за водач. Най-скъпият футболист в света повече ще се запомни с комичните си изяви на международното, в сравнение с с футболни достолепия. Все отново в Русия Бразилия този път сподели стойностен футбол, с европейски нрав, само че единствено на моменти и нищо повече.

Подвигът на Русия

Обществена загадка е, че домакинът на всяко международно се дърпа най-малко до 1/4-финал, с цел да не секне зрителският интерес. В Русия обаче интерес нямаше да липсва и при неуспех на националния тим. Момчетата на Станислав Черчесов изумиха всички разбирачи и стигнаха топ 8, където единствено ролетката на дузпите и смелите хървати ги стопираха. Русия като страна обаче ще извлича единствено изгоди от този шампионат, тъй като икономисти показаха, че поради спомагателни вложения в инфраструктура и доходи от туризъм страната ще получи 0,1 пункта към растежа на Брутният вътрешен продукт през 2018 година и прогнозите са той да доближи до 1,9%. Вложенията в нова инфраструктура единствено за международното, които се пресмятат публично на 760 милиарда рубли, също са фактор за лек напредък на стопанската система през 2017 година, като са добавили към 0,2 пункта.
Проблем след края на Мондиала обаче ще са точно част от стадионите, тъй като някои от тях нямат клубен тим, който да играе мачовете си. В това число влиза и Олимпийският стадион "Фищ " в Сочи, който бе издигнат за Зимните игри 2014.
Сухата статистика сочи, че

на международното са вкарани общо 169 гола

Най-резултатен е англичанинът Хари Кейн с 6, а по 4 означиха подгласниците му Антоан Гризман (Фр) и Ромелу Лукаку (Бел). Най-резултатен тим е Хърватия с 21 гола, само че включително влизат и дузпите. В постоянно време и продълженията най-точни са били белгийците с 16 гола и поради достижението им локалният тръст за битова техника "Крефел " ще върне парите на почитателите, закупили огромни тв приемници преди Мондиала.
Руснаците са отбелязали 18, само че 7 от тях са от наказателни удари. Най-много точни удари пък са отправили бразилците и белгийците - по 40, пред Франция 32. Иначе най-вече удари към вратата са отправили белгийците (65), пред финалистите от Хърватия и Франция (по 60).
С най-голямо притежаване на топката предстоящо са Испания и Германия с по 69%, пред Аржентина 64%.
Най-грубите тимове са Швейцария и Колумбия с по 1 червен и 9 жълти картона, пред Русия с 1/7.
Суперлативите по адрес на Русия не стопират. Дори президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп приветства съветския си сътрудник Владимир Путин на срещата сред двамата в Хелзинки. "Искам да ви поздравя за в действителност положителното Световно състезание, беше едно от най-хубавите ", съобщи Тръмп. Думите му за следващ път потвърдиха мотото, че спортът сплотява. Футболът в тази ситуация не е война, а за развлечение, каквото несъмнено имаше в Русия. Дори и без присъединяване на Съединени американски щати.



Това е фотографията от финалния мач за Световната купа 2018 година, когато Еманюел Макрон скача в изблик на наслада от мястото си на президентската естрада при отбелязването на първия гол от "петлите ". Държавният глава не помни протокола и избухна с вдигнат пестник. Сцената е запаметяваща и обиколи целия свят. И въпреки всичко фотографията в никакъв случай не трябваше да вижда бял свят. Списанието "Le Parisien " изяснява, че Елисейският замък е дал инструкции да не се позволява нито един фотограф в президентската ложа, тъй като Макрон желал да изживее финала умерено и надалеч от погледите на другите. Изборът му бе признат и почетен от ФИФА. Но наличието на Владимир Путин обърка всичко, тъй като от ФИФА разрешили на персоналния му фотограф Алексей Николски да отрази реакциите на съветския президент на финала. Фотографът на Путин, който работи за РИА "Новости ", обезсмърти невероятния изблик на сякаш "студения и закостенял " Макрон
Снимки БГНЕС

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР