Миньори в Ангола изкопаха рядък розов диамант, за който се

...
Миньори в Ангола изкопаха рядък розов диамант, за който се
Коментари Харесай

Изкопан е най-големият розов диамант за последните 300 години

Миньори в Ангола изкопаха необичаен розов елмаз, за който се счита, че е най-големият, откриван през последните 300 години, съобщи Агенция Франс Прес. Диамантът с тегло 170 карата (един карат се равнява на 0,2 грама) е наименуван " Розата на Луло ".

Той е открит в мината " Луло " в североизточната част на Ангола и е измежду най-големите розови диаманти, открити до момента, показва в известие австралийската компания " Лукапа дайъмънд ". Тя е оператор на мината в партньорство с анголското държавно управление, което приветства " историческата " находка.

" Този рекорден и превъзходен розов елмаз, изваден от Луло, продължава да демонстрира Ангола, като значим състезател на международната сцена ", съобщи анголският министър на минералните запаси Диамантино Азеведо. Диамантът ще бъде препоръчан за продажба на интернационален търг.

За да се разбере същинската стойност на " Розата на Луло ", той би трябвало да бъде сцепен и шлифован - развой, при който скъпоценния камък може да изгуби 50% от тежестта си. Подобен розов елмаз бе продаден наскоро за рекордна сума. На търг в Хонконг през 2017 година за 59,6-каратовият " Розова звезда " бяха броени 71,2 милиона щатски $.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР