Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протестен поход за спасяване

...
Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протестен поход за спасяване
Коментари Харесай

Миньори излизат на протестен поход за спасяване на въгледобива

Миньори от "Мини Марица-изток " излизат на протестен поход за избавяне на въгледобива в България. Шествието ще се организира в София, а уредник е КТ "Подкрепа ".

От КНСБ оповестиха, че ще се включат в митинга. Сборният пункт на протестиращите е площад "Александър Първи ", а крайната цел - Министерството на енергетиката. Работниците ще изискат 15-процентов растеж на цената на въглищата, с цел да бъде обезпечено финансовото и техническото положение на мините.

В петък след среща с представители на синдикатите отрасловият министър Теменужка Петкова разгласи, че желаното от тях нарастване на цената на въглищата ще докара до повишаване на цената на тока с 2 %. Цената на въглищата, продавани от "Мини Марица-изток ", може да се усили, без това да се отрази върху цената на тока, твърди Владимир Топалов, ръководител на отрасловата федерация в КТ "Подкрепа ". "

"Цената на тока варира, съгласно пазара, само че компонентата на въглищата е постоянно една и съща и тя на един мегават съставлява 25 лв., жестоко казано. Това значи, че цената може да доближи и 60-80-100 лв., само че постоянно компонентата е 25 лв. въглища ", изясни Топалов.

В момента цената на въглищата за звук условно гориво от мините е 77 лв..

От "Подкрепа " упорстват за увеличението й с 15 % и признават, че това ще закрепи ситуацията за към година и половина. "Има такова въодушевление - "карайте 10 години, тъй като въглищата няма да ги има ". Ние по никакъв метод не бихме се съгласили на такава доктрина ", безапелационен е Владимир Топалов.

Протестното шествие стартира в 12.30 ч от площад "Александър Първи ", около Министерския съвет и Комисията за енергийно и водно контролиране, до министерството на енергетиката, където протестиращите ще внесат декларация със своите претенции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР