Минният бизнес, в който са съсредоточени милиарди, за пръв път

...
Минният бизнес, в който са съсредоточени милиарди, за пръв път
Коментари Харесай

Съдът не пусна КЦМ да копае волфрам

Минният бизнес, в който са съсредоточени милиарди, за пръв път е надвит от гражданското общество и природозащитниците. В тона на полемиката за чистотата на въздуха и по какъв начин въздейства тежката промишленост върху неговото качество, дребната община Велинград съумя да пребори колоса КЦМ. Върховният административен съд спря дефинитивно капиталовото желание на пловдивското сдружение " Ресурс 1 " за рандеман и преправка на волфрамсъдържащи руди в находище край Велинград. Не е загадка, че " Ресурс -1 " е компания, обвързвана с КЦМ.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване. Според магистратите капиталовото желание не подсигурява спазването на нормите за качество на околната среда и опазването на човешкото здраве. Те акцентират, че в концесионната повърхност попадат водохващанията, от които Велинград се зарежда с питейна вода.

Още с оповестяването на концесията локалните хора и еко деятелите изрично обявиха, че добивът на волфрам е нежелана активност на територията на общината.

На всички гласувания общинските съветници единомислещо се противопоставяха поради опасения от екологични проблеми и отлив от туризма - главния бизнес в курорта. Граждански организации и еколози поддържаха съпротивата на велинградчани, стигна се дори до закани с гражданско непокорство. Петицията за опазване на Велинград като екологично чист регион бе подкрепена от 11 000 души. Заради мощния отпор " Ресурс - 1 " на няколко пъти трансформира плана си, само че не съумя да завоюва на своя страна локалните, макар че обещаваше положителни заплати на заетите в мината.

Ресурс 1 " получи 35-годишна концесия да рандеман на волфрамови руди от находище " Грънчарица " край Велинград през 2009 година Още при започване на идната година стартира процедурата по правене на Оценка на въздействието върху околната среда. Първоначалният план предвиждаше рудата да се преработва на място, което включваше създаване на обогатителна фабрика и хвостохранилище. Заради шумното неодобрение обаче концесионерът разгласи, че край Велинград остава единствено добивът, а преработката на волфрама ще става във фабриката в Елшица. По данни на претендента инвестицията в плана възлиза на над 150 милиона лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР