Министрите с ресор туризъм приеха съвместна декларация, която да очертае

...
Министрите с ресор туризъм приеха съвместна декларация, която да очертае
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: С общ бранд „Дунав“ и съвместни проекти на държавите ще популяризираме Дунавския регион

Министрите с сектор туризъм одобриха взаимна декларация, която да очертае областите на съдействие в региона на туризма и културата в Дунавския район през идващите години. В нея най-общо се акцентира смисъла на културата и туризма за икономическото развиване и основаването на работни места в региона, сподели министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата на министрите, участващи в Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район в София, оповестяват от Министерството на туризма.
 ang  anng3  Николина Ангелкова
С министерската среща в София стартира 7-ия годишен конгрес от тактиката на Европейски Съюз за Дунавския район. Със събитието България предава председателството на Дунавската тактика на Румъния. На нея участва и еврокомисарят по районна политика Корина Крецу.

По предложение на Министерството на туризма е дискутирано и основаването на общ маршрут в Дунавския район, който да е обвързван с нематериалното културно завещание и подготовката на взаимни стратегически планове, които да промотират нематериалното културно завещание. Инициативата може да бъде обвързвана с кухня, обичаи, фолклор, ритуали, фестивали, митове. По този метод всяка страна от района да може се показа със своето богато нематериално културно завещание, което да притегля туристи, съобщи министър Ангелкова. И уточни още, че считаме за удачно потреблението на общия бранд „ Дунав “, посредством който всички страни от района и тактиката да разпространяват своите културни полезности и туристически артикули.

Българският министър добави, че тази декларация е доказателство на висока политическа воля за насърчаване на взаимни планове и реализиране на съответни резултати.
Министър Ангелкова благодари на еврокомисар Корина Крецу както за наличието на форума, по този начин и за поддръжката при завършването на Дунавската тактика и акцентът, който се слага на този район. Страните от Дунавския район за извънредно значими за развиването на българския туризъм, разяснява още министърът. Тя посочи, че те сформират към 41 на 100 от задграничните визити в България. Общо задграничните туристически визитите са повече от 2,853 млн. за 8-те месеца на тази година.

Подписването на декларацията и самият конгрес имат значимо значение за развиването на Дунавския район, съобщи еврокомисар Крецу. Дунавската тактика е неповторим план, дано да го пазим и развиваме, тя е дело на България и по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз имахме опция да я издигнем на равнището, което заслужава, съобщи комисар Крецу. Тя добави, че туризмът може да донесе доста стопански изгоди на Дунавския район, по едно и също време с това би трябвало да се преодолеят и някои дефекти в този бранш от последните години, като да вземем за пример несигурните работни места. Хубаво е да имаме взаимни планове, с което се надгражда капацитета за съдействие, разяснява още еврокомисарят. Тя открои ролята на българската страна и на министър Ангелкова за слагането на тези основни тематики за района.

7-ият годишен форума на тактиката на Европейски Съюз за Дунавския район бе открит от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, приветствия към участниците насочиха комисар Крецу, министърът на районното развиване Петя Аврамова и министърът на туризма Николина Ангелкова. Във форума взе участие и еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР