Министрите от кабинета Борисов-3 одобриха доклад за резултатите от мерките

...
Министрите от кабинета Борисов-3 одобриха доклад за резултатите от мерките
Коментари Харесай

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност

Министрите от кабинета " Борисов-3 " утвърдиха отчет за резултатите от ограниченията за създаване на нова нуклеарна мощ на площадка №2 в АЕЦ " Козлодуй ", оповестиха от Министерски съвет.

До 10 години България може да има построена нова нуклеарна мощ . Проектът е в подтекста на реализиране на задачите на Европейския съюз за климатична индиферентност до 2050 година и диверсификация на енергийните запаси.

Теменужка Петкова напомни, че на 14 октомври 2020 година Министерският съвет одобри решение, с което беше даден мандат на АЕЦ " Козлодуй " да влезе в договаряния с американски компании, които създават последните постижения в региона на нуклеарната енергетика.
 Стои разновидността реакторите за
Стои разновидността реакторите за " Белене " да отидат в АЕЦ " Козлодуй "

Борисов очкава отчет от Теменужка Петкова по какъв начин да стане това

" Целта бе да търсим опция за реализация на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй " на утвърдената с решение на Агенцията за нуклеарно контролиране площадка №2 в АЕЦ " Козлодуй " и влязлата в действие оценка за влияние на околната среда във връзка с този план ", акцентира Петкова.

Има работна група от специалисти от АЕЦ " Козлодуй ", АЕЦ " Козлодуй - Нови мощности ", в която са привлечени и интернационалните специалисти . Вчера бе приключен отчетът за свършената работата и предложенията на образуваната работна група.

В хода на работата на групата са извършени диалози, разменена е преписка, в това число с сътрудниците от " Уестингхаус ", защото три са утвърдените технологии по Оценка на въздействието върху околната среда. Едната технология е американската за реактори " AP 1000 ", другите две са съветски технологии, които са реакторите за АЕЦ " Белене ", посочи министър Петкова. В отчета на специалистите се отбелязва, че се поддържа реализацията на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй " с наличното съоръжение от плана за АЕЦ " Белене ", осведомят от Министерски съвет.
 Вече се виждало провалянето на плана
Вече се виждало провалянето на плана " Белене "

Държавата и енергетиката са в отчайващо положение съгласно Еленко Божков

По думите на премиера това са извънредно значими инфраструктурни планове, които подсигуряват и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. " Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор ", съобщи Бойко Борисов в хода на съвещанието. Премиерът дефинира отчета като добра тактика, в която има записани значими и бързи стъпки за деяние по плана.

По информация на изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов този план не е елементарен, само че при добра организация можем до 10 години да пуснем един нов блок, безапелационен бе.

Според гласувания отчет министърът на енергетиката би трябвало да предприеме нужните дейности за цялостно потребление на потенциала на утвърдената със заповед на Агенцията за нуклеарно контролиране площадка №2 в АЕЦ " Козлодуй " за създаване на нова нуклеарна мощ, включващо рационалното потребление на доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене ".

Министърът на енергетиката би трябвало да провежда правенето на модел за финансово структуриране на плана за създаване на нова нуклеарна мощ и на юридически разбор на използваната национална, европейска и интернационална правна рамка. Предстои да бъде позволено продължение на дейностите по изследване на опциите за създаване на нова нуклеарна мощ посредством потребление на нови нуклеарни технологии за дребни модулни реактори.
 Петкова: Проучваме за 7-и блок на АЕЦ
Петкова: Проучваме за 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", само че не се отхвърляме от АЕЦ " Белене "

България била огромният губещ от " Турски поток "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР