Министрите одобриха Законопроект за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни

...
Министрите одобриха Законопроект за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни
Коментари Харесай

МС одобри закон за признаване съдебни актове от други страни

Министрите утвърдиха Законопроект за признание, осъществяване и изпращане на правосъдни актове за налагане на наказване отнемане от независимост или ограничения, включващи отнемане от независимост. Решението стана по време на постоянно съвещание на Министерския съвет на кабинета " Борисов-3 ".

В законопроекта се предлага опростена процедура за трансфер на наказани лица . Предвижда се предаването на лицето да става на авансово уговорена дата сред двете страни .
Датата би трябвало да е не по-късно от 30 дни от постановяване на окончателното решение. Регламентирани са и случаите за предаване на съображение Европейска заповед за арест и пренос през територията на Република България на разположение, което предстои на трансфер в изпълняваща държава-членка.

Целта е с този закон да бъдат въведени условията на Рамково решение 2008/909/ПВР на Съвета от 27 ноември 2008 година за използване на правилото за взаимно признание към правосъдни решения по наказателни каузи.

Големият размер на материята, уредена в рамковото решение, както и възприетата процедура при въвеждането на актове на вторичното право на Европейския съюз в региона на съдействието по наказателноправни въпроси изискват основаването на обособен закон.

В плана на закон се открива уредба за трансфер на наказани лица сред държавите-членки на Европейски Съюз, която ще размени режима, открит с Конвенцията за трансфер на наказани лица от 1983 година на Съвета на Европа.

Така съдействието към този момент ще става посредством директната връзка сред способените органи на държавите-членки , а производството по признание и осъществяване следва да завърши в период от 90 дни .
Това доста ще редуцира продължителността му спрямо тази на досегашния ред за осъществяване на трансфер на наказани лица по Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Органът, който ще признава и извършва непознати правосъдни актове е окръжния съд по местоживеенето или нормалното местожителство на лицето, на което е наложено наказването или мярката , включваща отнемане от независимост . Ако местоживеенето на лицето в страната е незнайно или то не живее в страната, способен да признае акта е Софийският градски съд .

За гарантиране на осъществяването на приетия правосъден акт е планувана опцията за краткотрайно задържане на лицето при изискванията и реда на Наказателно-процесуален кодекс .

Съдът има опция да приспособява наказването, наложено от издаващата държава-членка, като го приспособи към най-близкото по тип и темперамент наказване, планувано за сходни действия по българското законодателство. Наказание отнемане от независимост или мярка, включваща отнемане от независимост не могат да бъдат сменени с санкция или друга форма на парична глоба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР