Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз се споразумяха в

...
Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз се споразумяха в
Коментари Харесай

Историческо споразумение за мигрантите в ЕС

Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз се споразумяха в четвъртък по какъв начин да споделят отговорността за грижата за мигрантите и бежанците, след 12 часа договаряния, в които убедиха Италия и Гърция да подпишат съглашение , което не бе допустимо съвсем десетилетие, предава Ройтерс.

Съгласно договорката, която в последна сметка беше реализирана и би трябвало да бъде финализирана преди изборите за Европейски парламент през 2024 година, всяка страна ще дава отговор за избран брой хора, само че не е наложително да ги приема.

Държавите, които не желаят да одобряват незаконни мигранти и бежанци, идващи в Европейски Съюз, ще могат да оказват помощ на тези страни, които ги одобряват - към 20 000 евро на мигрант и ще обезпечават съоръжение или личен състав.

Министрите на вътрешните работи от 27-членния блок реализираха единодушие, надявайки се да сложат завършек на години на разделяне, датиращо от 2015 година, когато повече от един милион души - най-вече бягащи от войната в Сирия, доближиха Европейски Съюз през Средиземно море.

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер приветства съглашението като " историческо ". Еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон сподели, че това съставлява " печеливша " обстановка за всички държави-членки на Европейски Съюз.

" Това е ужасно, ужасно достижение, което демонстрира, че е допустимо да работим дружно по миграцията. Ние сме доста по-силни, когато работим дружно ", сподели Йохансон.

Приемането на имигранти се трансформира във все по-дискуисионен въпрос в блока от 2015 година

Неспособни да се спогодят по какъв начин да споделят отговорността, страните от Европейски Съюз се концентрираха най-много върху намаляването на броя на идващите, като данните на Организация на обединените нации демонстрират, че по-малко от 160 000 души са прекосили морето предходната година.

Държавите в южния завършек на Европейски Съюз, в това число Италия и Гърция, от дълго време изискват повече помощ, с цел да се оправят с броя на хората, идващи на техните крайбрежия. По-богатите страни, в това число Германия и Швеция, не виждат какъв брой от тях се насочват към тяхна земя.

Страните от Източния Европейски Съюз като Полша и Унгария отхвърлиха да одобряват който и да било от най-вече мюсюлманския Близък изток и Северна Африка, до момента в който десните и популистките партии в целия блок подхраниха дебата с антиимиграционна изразителност.

Докато министрите разговаряха, италианският министър председател Джорджия Мелони, нейният сътрудник от Нидерландия Марк Рюте и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха посещаване в Тунис, с цел да обсъдят икономическите и енергийните връзки със страната, врата за африканските мигранти към Европа.

По-рано в четвъртък Италия и Гърция желаеха промени в последната минута на препоръчаното съглашение, настоявайки за понижаване на броя на хората, които всяка страна ще одобри, и по-меки правила за изпращане на хора назад в страни отвън Европейски Съюз .

 С нов закон Италия ще бори незаконната миграция
С нов закон Италия ще бори незаконната миграция

Затягат се наказванията за трафикантите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР