Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за миграцията,

...
Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за миграцията,
Коментари Харесай

Еuractiv: Държавите от ЕС ще плащат по 20 000 евро за всеки мигрант, когото откажат да приемат

Министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз реализираха съглашение за миграцията, разказано като историческо, съгласно което страните от Европейски Съюз ще заплащат по 20 000 евро за всеки мигрант, който откажат да одобряват, съобщава euractiv.com.

 

Шведският министър по въпросите на имиграцията Мария Малмер Стенергард, която председателстваше диалозите в Люксембург в четвъртък, дефинира съглашението като " историческа стъпка ", която може да позволи многогодишните яростни разногласия по отношение на разпоредбите на блока за имиграция и даване на леговище. 

 

" Наистина не имах вяра, че ще седнал съм тук и ще споделям това... само че ние приехме общи подходи по регламента за ръководство на убежището и миграцията и регламента за процедурата за даване на леговище ", сподели Малмер Стенергард. 

 

Споразумението е " историческо решение по две доста сложни и чувствителни досиета ", съобщи комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон, като добави, че процесът е бил " маратон ". 

 

Споразумението беше реализирано, откакто настояванията за " наложително пренасяне " на мигрантите от страни на първа линия като Италия, Гърция и Малта бяха изоставени в интерес на финансова глоба от 20 000 евро за всеки мигрант, който дадена страна членка съобщи, че не може да го одобри. 

 

Плащанията ще постъпват в общ фонд на Европейски Съюз, ръководен от Комисията, за финансиране на планове, ориентирани към превъзмогване на първопричините за миграцията, обявиха представители на Европейски Съюз. 

Политиката по миграцията до момента бе " обсъждана като токсична тематика ", съобщи комисарят пред кореспонденти на конференция в четвъртък вечерта.  

 

" Постигнахме голям прогрес във възобновяване на доверието ", сподели тя и добави, че " днешният ден потвърждава, че сред страните членки има доверие и взаимност ". 

 

Споразумението сред министрите не значи, че двете досиета са завършени. Депутатите в Европейския парламент към момента упорстват за наложително разселване. Йохансон съобщи, че е " уверена ", че може да се реализира компромис с евродепутатите, като означи, че " не за първи път Екологичен потенциал и Съветът не реализират единодушие ". 

 

Компромисът обаче не получи единомислеща поддръжка. В началото на съвещанието полският министър Бартош Гродецки съобщи, че държавното управление му ще откаже да заплаща " санкциите " на Европейски Съюз за това, че не приема хора. 

 

" От политическа и прагматична позиция този механизъм е недопустим за нас ", сподели той. 

 

Полша е приела повече от един милион бежанци, които избягаха от Украйна след нахлуването на Русия през февруари предходната година. 

Въпреки това единствено Унгария, която евентуално е държавното управление на Европейски Съюз с най-силна антимигрантска позиция, се причисли към Полша в опълчването на съглашението, нарушавайки това, което Стенергард разказа пред публицисти като " доста солидно квалифицирано болшинство ". 

 

Ще бъде основана и нова система за преразпределение на мигрантите, която ще дефинира ефикасни квоти за броя на хората, които страните на първа линия би трябвало да одобряват, преди да изискат помощ. 

Правителствата ще бъдат задължени да обработват молбите на мигрантите в границите на шест месеца, спрямо в началото оферти 15-месечен период. 

 

Министрите се споразумяха още да дават на националните държавни управления правото да вземат решение, вместо да договарят, общи правила на Европейски Съюз по отношение на определението за " сигурна " страна, в която могат да бъдат връщани неуспели претенденти за леговище и стопански мигранти. От тях ще се изисква да покажат " връзка " с страната, в която се връщат, само че дипломатите показаха, че това може да разреши на Италия, чийто министър-председател Джорджия Мелони сложи контрола върху миграцията преди всичко в дневния си ред, да трансферира мигранти в Тунис и други северноафрикански страни. 

 

" Днес е ден, в който нещо стартира. Ние не идваме, само че тръгваме към решение ", съобщи вътрешният министър на Италия Матео Пиантедоси. 

Германия обаче беше измежду групата страни от Европейски Съюз, които се надяваха блокът да прояви по-голяма упоритост, и външният министър на Берлин Аналина Баербок не скри разочарованието си. 

 

Сделката " основава вероятност за преустановяване на неописуемото страдалчество по външните граници на Европейски Съюз ", съобщи Баербок в изказване. 

" Честността изисква да се означи, че в случай че ние като федерално държавно управление бяхме съумели да приемем промяната сами, тя щеше да наподобява по друг метод ", добави тя. 

 

" Горчивата част от компромиса са граничните процедури на външните граници за хора от страни с невисок % на признание. Без тези гранични процедури обаче никой различен с изключение на Германия нямаше да взе участие в механизма за систематизиране ", сподели Баербок. 

 

Германският външен министър добави, че гласуването срещу компромиса би означавало, че " общата европейска политика за даване на леговище, учредена на солидарността, щеше да бъде мъртва за години. И вместо това всички тези, които по този начин или другояче желаят още веднъж да повдигнат национални стени в Европа, щяха да имат свободен пропуск ". 

 

Плановете за преразглеждане на разпоредбите на Европейски Съюз за даване на леговище се провалиха през 2015 година, откакто повече от един милион души - най-вече бягащи от гражданската война в Сирия - доближиха блока през Средиземно море.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР