Министрите на вътрешните работи и правосъдието се събират на съвет

...
Министрите на вътрешните работи и правосъдието се събират на съвет
Коментари Харесай

Вътрешните министри на ЕС обсъждат приемането ни в Шенген

Министрите на вътрешните работи и правораздаването се събират на съвет в Брюксел в четвъртък. Първа точка в дневния им ред е приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Единодушно решение обаче има единствено за Хърватия. България и Румъния получиха " не ” от няколко страни. България чу " не в този момент " от Нидерландия и Австрия. А Румъния - от Австрия и Швеция.

Заради напъните на чешкото председателство участието на България би трябвало да бъде гласувано на следващия ден на Съвета по правораздаване и вътрешни работи. Вътрешните и правосъдните министри ще гласоподават две решения – едното за приемане на България и Румъния, а другото – за Хърватия - страна, която се причисли доста по-късно към Европейския съюз. За да стане страната ни част от Шенгенското пространство е належащо единомислещо решение. 

Изданието " Еурактив ” цитира неофициална информация, че България може като ответна мярка да блокира нидерландската кандидатура за началник на Европейската гранична организация " Фронтекс ”. Всъщност, погледите са ориентирани към утрешния ден, само че още през вчерашния ден президентът Румен Радев заприказва за вероятно приемане следващата година. Възможно е даже тази точка да отпадне от дневния ред на Съвета поради голямото напрежение, което провокира в последните дни най- към този момент поради концепцията за обособяване на България от Румъния при гласуването, предава Нова тв.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР