Министрите на външните работи на страните от НАТО подкрепиха Македония

...
Министрите на външните работи на страните от НАТО подкрепиха Македония
Коментари Харесай

Външните министри от НАТО подкрепиха Македония за членството в Алианса

" Министрите на външните работи на страните от НАТО поддържаха Македония за бъдещото й участие в Алианса ", заяви българският външен министър Екатерина Захариева в края на двудневната среща на пакта в Брюксел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Народното събрание в Скопие да приключи сполучливо процеса, обвързван с присъединението към пакта.

Външните министри от Алианса потвърдиха позициите си, свързани с спора сред Украйна и Русия и контракта за неразпространение на ракети с дребен и междинен обхват на деяние.

" НАТО и Европейският съюз имат общ интерес от непоклатимост на Балканите ", сподели измежду срещата на външните министри генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той напомни, че договарянията за присъединението на Македония към този момент са в ход и е значимо моментът да бъде употребен от управляващите в Скопие.

Екатерина Захариева заяви, че външните министри от НАТО са изразили терзанието си от увеличението на напрежението сред Белград и Прищина и са призовали двете страни да се въздържат от провокативни изказвания и дейности.

Захариева сподели, че НАТО следи обстановката след случая сред Русия и Украйна, само че контретни дейности не са обсъждали. Тя напомни, че след анексирането на Крим сигурността в Черно море е нарушена, само че никой не желае ескалиране на напрежението.

По мотив ултиматума на Съединени американски щати към Русия да стартира да съблюдава Договора за неразпространение на ракети със междинен и дребен обхват Захариева разяснява, че съглашението от 1987 година е един от стълбовете на сигурността в Европа. Искаме този контракт да бъде непокътнат, само че с цел да стане това, той би трябвало да се съблюдава от двете страни, сподели българският външен министър.

Според Захариева, евроепейските и северноатлантическите сътрудници остават единни в позицията си. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР