Министрите на енергетиката на Европейския съюз постигнаха политическо споразумение за

...
Министрите на енергетиката на Европейския съюз постигнаха политическо споразумение за
Коментари Харесай

Енергийните министри на ЕС договориха намаляване на консумацията на ток с 10 на сто

Министрите на енергетиката на Европейския съюз реализираха политическо съглашение за непринудено понижаване на брутната консумация на ток с 10 на 100 и с 5 на 100 по време на пиковите часове от 1 декември до края на март следващата година.

Съветът на Европейски Съюз реализира единодушие да се сложи таван на приходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток, в това число и медиаторите, които употребяват така наречен " инфрамаргинални " технологии като възобновими източници, нуклеарна сила и лигнитни въглища.

Страните-членки реализираха единодушие за въвеждане на краткотрайна солидарна вноска от облагите на сдруженията, преработващи недопечен нефт, природен газ, въглища и рафинериите. Тя ще се пресмята въз основата на облагаемите облаги, както е регламентирано в националните данъчни закони за фискалната година 2022 и/или 2023-та, като в тази ситуация има 20 на 100 нарастване на междинните годишни облагаеми облаги по отношение на 2018-та година.

Държавите ще могат да пренасочват тези вноски в помощ на семействата и компаниите за намаляване на следствията от високите цени на тока на дребно.

Мерките са краткотрайни и изключителни, те ще влязат в действие от 1 декември т.г. и ще важат до края на идната.

Очаква се регламентът да бъде признат на писмена процедура при започване на октомври, след което да бъде оповестен в Официалния вестник на Европейски Съюз и да влезе в действие на идващия ден. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР