Министрите на енергетиката на ЕС одобриха първия пакет от спешни

...
Министрите на енергетиката на ЕС одобриха първия пакет от спешни
Коментари Харесай

Брюксел ще облага извънредно енергийните свръхпечалби

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз утвърдиха първия пакет от незабавни ограничения в отговор на растящите сметки за електрическа енергия. Той включва налог върху свръхпечалбите на фирмите, произвеждащи и работещи с изкопаеми горива, осъществени през тази или идната година, налог върху свръхприходите, които производителите на електрическа енергия получават от растящите разноски за електрическа енергия, и наложително стесняване на потреблението на електричество по време на интервали на пикови цени.
Страните членки обаче не реализираха единодушие за налагане на таван на цените на газа. Германия бе измежду тези, които се опълчват на мярката, подкрепена от 14 други страни и България.
С проекта си Европейски Съюз цели да понижи потреблението на електричество в пиковите часове. Той планува въвеждане на икономии на електрическа енергия в целия Европейски Съюз: наложителна цел от 5% в пиковите часове, когато газът играе по-голяма роля при определянето на цените, и непринудено понижаване на общото търсене на електрическа енергия с 10%.
Ще бъдат лимитирани и свръхпечалбите на електроцентрали, които не употребяват газ за произвеждане на електрическа енергия, като да вземем за пример слънчеви, вятърни, нуклеарни, водноелектрически и лигнитни централи. Таванът ще бъде обединен и ще бъде закрепен на 180 евро за мегаватчас. Всички доходи, които надвишават бариерата, ще бъдат събирани от държавните управления в Европейски Съюз. 
Властите ще могат да постановат 33% налог върху облагите, осъществени от тези сдружения през фискалната 2022 година, само че единствено в случай че облагите съставляват 20% нарастване в съпоставяне със междинната стойност, регистрирана през последните три години.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР