Министерството публикува и отговорите на най-често задаваните въпросиНа какъв вид

...
Министерството публикува и отговорите на най-често задаваните въпросиНа какъв вид
Коментари Харесай

МТСП с безплатен телефон за въпроси по време на извънредното положение

Министерството разгласява и отговорите на най-често задаваните въпроси
На какъв тип отпуск имат право майките на деца, в случай, че детските градини са затворени? Какви са опциите за издаване на болничен за карантина? Как ще се заплащат месечните помощи за деца?

Това са част от най-често задаваните въпроси към безплатната телефонна линия на Министерството на труда и обществената политика 0800 88 001 по време на изключителното състояние. От неговото начало към екипа на колцентъра са се включили доброволци, които дават безвъзмездна психическа поддръжка.

Ето и лист с най-често задаваните въпроси и техните отговори:

1. На какъв тип отпуск имат право майките на деца, в случай, че детските градини са затворени?

При затворени детски градини и учебни заведения, майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане без значение от възрастта му има право по своя преценка да употребява заплатен или неплатен отпуск. В този случай работодателят е задължен да позволи използването на отпуска. Същите права има и служащ или чиновник, който е уединен татко или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане без значение от възрастта му.

2. Могат ли служащите и чиновниците да бъдат принуждавани да употребяват неплатен отпуск?

Работодателите не могат да принуждават чиновниците си да употребяват неплатен отпуск. Неплатен отпуск може да се употребява, единствено когато служащият или служителят е изискал това. По време на изключителното състояние работодателите имат право едностранно да дават използването на половината от платения годишен отпуск.

3. Работниците и чиновниците имат ли право на спомагателен отпуск по отношение на изключителното състояние?

Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние не планува нов тип „ спомагателен “ отпуск.

4. Работниците и чиновниците имат ли право да употребяват заплатен годишен отпуск?

Работниците и чиновниците имат право да употребяват заплатен годишен отпуск без позволение от работодателя единствено в случай че попадат в обсега на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние и попадат измежду следните категории: бременна работничка или служителка, както и работничка или служителка в напреднал стадий на лекуване ин-витро; майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане без значение от възрастта му; служащ или чиновник, който е уединен татко или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане без значение от възрастта му; служащ или чиновник, който не е навършил 18-годишна възраст; служащ или чиновник с трайно понижена продуктивност 50 и над 50 на сто; трудоустроен служащ или служител; служащ или чиновник, който страда от заболяване (исхемична болест на сърцето, дейна форма на туберкулоза, онкологично заболяване, професионално заболяване, психологично заболяване, захарна болест. Всички останали служащи и чиновници употребяват заплатен годишен отпуск с позволение от своя шеф.

5. По време на изключителното състояние ще се изплаща ли месечна финансова поддръжка по реда на член 70 от Закона за хората с увреждания?

Хората с увреждания имат право на финансова поддръжка според от потребностите им, избрани в самостоятелната оценка по реда на Закона за хората с увреждания. Тази оценка се издава за периода, посочен в експертното решение за установяване % на трайно понижената продуктивност или типа и степента на увреждане. Хората с избрани тип и степен на увреждане 50 и над 50 на 100, открити след навършване на пенсионна възраст, както и хората, навършили пенсионна възраст в периода на решението на ТЕЛК (НЕЛК) употребяват правата по закона пожизнено без значение от избрания в експертното решение период. Срокът на деяние на самостоятелната оценка в тези случаи, както и издадена такава въз основа на пожизнено експертно решение е 5 години от датата на издаването й.

Съгласно Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на неработоспособност изтича по време на действието на този закон, не престават действието си по време на изключителното състояние и два месеца след неговата анулация. Освен това се удължават с един месец от анулацията на изключителното състояние периодите на деяние на самостоятелните оценки, които са с избран период и изтичат по време на изключителното състояние.

Предвид на посочените разпореждания и предвид на тяхното използване продължава изплащането на месечната финансова поддръжка за хората с увреждания по съответния ред. В допълнение, при оповестено изключително състояние хората могат за декларират правене на оценка, надлежно даване на тип поддръжка.

6. Какво се случва с месечните и еднократни помощи по реда на Закона за фамилните помощи за деца?

Отпуснатите помощи, срокът на които изтича сред 01.02 и 13.03 или до края на периода на изключителното състояние се удължават служебно до края на месеца, в който изтича периода на изключителното състояние.

7. Имат ли право на обезщетение за безработица съкратените от работа заради понижаване на работата поради ковид?

Съгласно Кодекса за обществено обезпечаване право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са импортирани или дължими осигурителни вноски във фонд „ Безработица “ минимум 12 месеца през последните 18 месеца преди преустановяване на обезпечаването и които:

са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
не са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст в Република България или пенсия за напреднала възраст в друга страна или не получават пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер по член 68а или професионална пенсия по член 168;
не упражняват трудова активност, за която подлежат на наложително обезпечаване по КСО или законодателството на друга страна, като се изключи лицата по член 114а, алинея 1 от Кодекса на трудa.
8. Какви са опциите за издаване на болничен за карантина?

Съгласно наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване за гледане или необходимо придружаване за медицински обзор, проучване или лекуване в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст се поставят до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички обезпечени членове на фамилията. Парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност заради карантина или премахване от работа по наставление на здравните органи се изплаща за: 1. времето, за което обезпечения е под карантина; 2. времето на премахване от работа, в случай че обезпечения не може да бъде трудоустроен на друга подобаваща работа през това време, само че за не повече от 90 календарни дни през една календарна година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР