Министерството на земеделието ще направи всичко възможно, за да предотврати

...
Министерството на земеделието ще направи всичко възможно, за да предотврати
Коментари Харесай

За две седмици забраняват дейностите в пасища и ливади

Министерството на земеделието ще направи всичко допустимо, с цел да предотврати произшествия при гасенето на пожари. Това съобщи отрасловият министър проф. Христо Бозуков в ефира на Нова ТВ. Вчера починаха двама горски чиновници, взели участие в битката с огнената буря край Сандански.

„ В отговорностите на чиновниците, като положителни стопани, влиза това да се грижат за опазването на горите. Не знам някой да се е противопоставил на присъединяване в тези мероприятия. Те имат съоръжение и практика”, сподели проф. Бозуков.

Той посочи, че горските чиновници са оборудвани с високопроходими коли за първа реакция, само че тяхното обвързване не е да вземат участие непосредствено в работата на пожарникарите, а да ги подкрепят. Затова нямат и профилираната екипировка на огнеборците.

За да се предотврати възникването на пожари, Министерството на земеделието подхваща и ограничения: „ Съвместно с Държавна фирма „ Земеделие” предвиждаме да издадем заповед, с която да се спре косенето на ливади и почистването на пасищата. Пашуването няма да стопира. За един интервал от две седмици ще наложим възбрана за дейности в пасища и ливади”, посочи проф. Бозуков.

Министърът добави, че ще се правят инспекции, само че няма да се постановат наказания за необработката на тези терени. Глоби обаче ще има за горене на стърнища, което е изцяло неразрешено.

„ Все още има хора, които в нощните часове възпламеняват стърнищата си и по-късно викат пожарната за протокол, че незнайни са ги запалили. Мисля, че нашите аграрни стопани би трябвало да проявят по-голяма отговорност”, прикани проф. Бозуков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР