Министерството на земеделието, храните и горите ще разработи схема за

...
Министерството на земеделието, храните и горите ще разработи схема за
Коментари Харесай

Разработва се схема държавна помощ de minimis за сектор „Рибарство”

Министерството на земеделието, храните и горите ще създаде скица за държавна помощ de minimis за подкрепяне на рибопроизводители през 2022 година. С нея ще се поддържат потърпевшите от увеличената цена на електрическата енергия, употребена за развъждане на рибата и забележителното увеличение на цената на фуража, употребен в рибовъдството през тази година. Това взеха решение специалистите на съвещание на Консултативния съвет по риболовство.

Според заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев секторът трява да се поддържа, " тъй като желаеме той да се развива и да работи добре “. За финален път de minimis в бранша е бил възложен през 2012 година. Но, с цел да стартира работа по процедурата е належащо представителите на бизнеса да дават информация за разноските по посоки.

От сектора означават, че съгласно техните калкулации цената на фуражите се е покачила с 20-30% през тази година по отношение на предходната, което затруднява производителите. Според тях създаването на такава скица ще поддържа работещите в рибопроизовдството и ще подкрепи изсветляването на бранша.

Консултативният съвет е разгледал и въпроса за възбрана за улов на бяла пясъчна мида през размножителния ѝ интервал. Членовете на съвета са се обединили към решението да бъдат подхванати нужните дейности за въвеждане на годишна краткотрайна възбрана за улова на бяла пясъчна мида през месеците май, юни и юли. Заявена е била подготвеност и за основаване на работна група към Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), на която в детайли да бъде прегледана тематиката.

Обсъден и бил и въпросът за положението на „ Рибни запаси “ ЕООД и ръководените от сдружението пристанища. Решението на съвета е на идващото съвещание да бъдат докладвани опциите и целесъобразността за прекачване на риболовен пристанища от сдружението към Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури с цел усъвършенстване на дейностите, свързани с риболова.

Поставен е и въпросът за действие на системата за наблюдаване на риболовните кораби и

проблемите с генерираните от системата неверни данни за улови.

По информация на бизнеса има неточности в системата, които основават ежедневни компликации в работата на рибопроизводителите. Представителите на ИАРА са показали, че са подхванати дейности по премахване на проблемите. Според тях отсега нататък бизнесът не би трябвало да има терзания. Решението на съвета е, че Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури в съдействие с представители от бранша ще поправя неточните данни в системата.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР