Министерството на земеделието, храните и горите ще разработи схема за

...
Министерството на земеделието, храните и горите ще разработи схема за
Коментари Харесай

Започва процедура за осигуряване на de minimis за сектор Рибарство

Министерството на земеделието, храните и горите ще създаде скица за държавна помощ de minimis за подкрепяне на рибопроизводители през 2022 година.

С нея се цели поддръжка на потърпевшите от увеличената цена на електрическата енергия, употребена за развъждане на рибата и забележителното увеличение на цената на фуража, употребен в рибовъдството през 2021 година Това стана ясно по време на съвещание на Консултативния съвет по риболовство, управляван от зам.-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев.

„ Имаме воля и предпочитание за поддръжка на бранша, тъй като желаеме той да се развива и да работи добре “, уточни Събев.

Той означи, че за финален път de minimis в бранша е бил възложен през 2012 година По думите му, с цел да стартира работа по процедурата е належащо представителите на бизнеса да дават информация за разноските по посоки и прикани за интензивност, с което да се ускорят дейностите по нея.

Браншът осведоми, че съгласно техните калкулации цената на фуражите се е покачила с 20 - 30% през тази година по отношение на предходната, което затруднява производителите. Според тях създаването на такава скица ще поддържа работещите в рибопроизовдството и ще подкрепи изсветляването на бранша.

Аграрният заместник-министър разяснява, че чака работещите в бранша да оценят предоставения инструмент, като знак за предпочитание той стабилно да напредва.

„ Надявам се в границите на идните седмици да бъде предоставена нужната информация от сектора и работата по основаването му да стартира “, акцентира още Георги Събев.

Консултативният съвет прегледа и въпроса за възбрана за улов на бяла пясъчна мида през размножителния ѝ интервал. Членовете на съвета се сплотиха към решението да бъдат подхванати нужните дейности за въвеждане на годишна краткотрайна възбрана за улова на бяла пясъчна мида през месеците май, юни и юли.

Участниците обявиха подготвеност и за основаване на работна група към Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), на която в детайли да бъде прегледана тематиката.

По време на съвещанието беше прегледан и въпросът за положението на „ Рибни запаси “ ЕООД и ръководените от сдружението пристанища. Решението на съвета бе на идващото съвещание да бъдат докладвани опциите и целесъобразността за прекачване на риболовен пристанища от сдружението към ИАРА, за усъвършенстване на дейностите, свързани с риболова.

В дневния ред на съвета беше подложен и въпросът за действие на системата за наблюдаване на риболовните кораби и проблемите с генерираните от системата неверни данни за улови. По информация на бизнеса има неточности в системата, които основават ежедневни компликации в работата на рибопроизводителите. Представителите на ИАРА показаха, че са подхванати дейности по премахване на проблемите и увериха, че отсега нататък бизнесът не би трябвало да има терзания.

Решението на съвета е, че Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури в съдействие с представители от бранша ще поправя неточните данни в системата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР