Министерството на здравеопазването за пръв път обяви днес официална статистика

...
Министерството на здравеопазването за пръв път обяви днес официална статистика
Коментари Харесай

МЗ вече обявява колко от новите случаи са ваксинирани

Министерството на опазването на здравето за пръв път разгласи през днешния ден публична статистика какъв брой от новите случаи на COVID-19 са имунизирани. 234 от новозаразените 1835 души за денонощието са със приключен цикъл на имунизация - това прави 12.75%. От 684 новопостъпили в болница, единствено 59 са имунизирани - 8.63%. От умрелите 99 души, единствено шестима са имунизирани - 6.06%. Липсва информация какъв брой от приетите в болница и умрелите пациенти с ваксина са имали съпътстващи болести.

В лабораториите са направени 20 996 теста или делът на позитивните проби е 8,7%. С максимален брой нови случаи е столицата - 401, 150 са случаите в Пловдив, 145- във Варна, 103 - в Благоевград. Най-малко позитивни проби има в Разград - 14. Починалите са 99.

На този декор се регистрира лек растеж във имунизациите - сложени са 11 441 ваксини за последното денонощие. Хората със приключен имунизационен цикъл са 1 298 936. Общо поставените дози са 2 494 575. Настанените в болница са 4949, в интензивни отделения са 414 души. През последното денонощие излекуваните са 1055.

 

ФАТАЛЕН КРАЙ

Шефът на общопрактикуващите лекари в София Георги Миндов уточни пред Би Ти Ви, че едвам 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват. По думите му 50% от хората в реанимация умират още в първите 48 часа и смъртността е доста висока. " По-малко заболяват, само че повече умират ", сподели той. " Делта " разновидността заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година - на кърмачетата ", сподели още Миндов. По думите му следва да бъдат разкрити още интензивни кревати за лекуване на деца от COVID-19, защото те са незадоволителни.

Относно какъв брой са инфектираните пациенти със приключен имунизационен курс, Миндов сподели, че процентът е доста невисок. " Имаме 13 приети в болница за цяла София със приключен цикъл. Има единствено двама умряли с цялостен имунизационен курс за целия интервал въобще. Това е към 0.05% ", уточни той.

 

ОБЕЩАНОТО ЛЕЧЕНИЕ - НА ХАРТИЯ

" Обещаните от министерство на опазването на здравето Коронавирус зони, в които може да се извършва преглед на болни и да се изписват безвъзмездни медикаменти, всеобщо не работят ". Това разяснява пред доктор Георги Миндов, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в столицата.

" За София към една или две зони работят, действително. Останалите не работят най-много поради липса на личен състав. Имаме изострен дефицит от всевъзможни експерти ", сподели Миндов. По думите му " това е доста хубава концепция, само че тя не може да се осъществя - минимум Коронавирус зоните нямат покритие на територията на цялата страна. Затова съгласно него в лекуването на леките и приблизително тежки случаи на ковид би трябвало да се включат по-активно и персоналните лекари. Трябва освен Коронавирус зоните, само че и персоналните лекари да могат да изписват от безплатните медикаменти, определени от Министерство на здравеопазването, счита още той. По думите всички медикаменти, които попадат в листата, действително са за лекуване на затруднения. Те се предписват когато пациентите са " на ръба сред домашно и болнично лекуване ". " Те се включват на втори стадий. За тези медикаменти пациентът би трябвало да отиде, към този момент с ясни признаци и доста заразяващ, до Коронавирус зоната - не е ясно с какъв превоз. Това, в случай, че може да се обади по телефона (на личние доктор - бел.ред.) и да му бъдат изписани тези медикаменти ", обясни Миндов.

" Covid зоните не работят в интерес на пациентите. Ние като персонални лекари сме изключени от това лекуване, а дадения пациент, с цел да получи тези лекарства за домашно лекуване - дали изцяло, дали отчасти реимбурисрани, би трябвало да отиде единствено в такава зона, в избран за него кулоар, а по-късно ще се окаже, че аз като негов персонален доктор ще наблюдавам лекуването му. Същевременно, рецептата за домашно лечение е само електронна и на нея може да се изпишат медикамента единствено от три групи, избрани в списък от Министерство на здравеопазването. Освен това се оказва, че част от тези медикаменти изобщо ги няма в аптеките. " И питам тогава - кой лекува тези пациенти на домашно лекуване - персоналните им лекари или лекарите от профилираната извънболнична помощ, и дали има такива експерти - няма... ". Това разяснява и доктор Николай Брънзалов, зам-председател на БЛС пред НЗОК би трябвало да разшири пакета от изследвания за проследяване на COVID пациенитите - като да вземем за пример проучването за съсирването на кръвта, счита още той. " Задали сме и този въпрос на НЗОК. А същевремено ни се постановат проучвания, които не са обявени в никакви медицински рекомендации за лекуване на ковид ", разясни лекарят.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР