Министерството на здравеопазването за пръв път обяви днес официална статистика

Министерството на здравеопазването за пръв път обяви днес официална статистика ...

МЗ вече обявява колко от новите случаи са ваксинирани


Министерството на здравеопазването за пръв път обяви днес официална статистика колко от новите случаи на COVID-19 са ваксинирани. 234 от новозаразените 1835 души за денонощието са със завършен цикъл на ваксинация - това прави 12.75%. От 684 новопостъпили в болница, само 59 са ваксинирани - 8.63%. От починалите 99 души, само шестима са ваксинирани - 6.06%. Липсва информация колко от хоспитализираните и починалите пациенти с ваксина са имали придружаващи заболявания.

В лабораториите са направени 20 996 теста или делът на положителните проби е 8,7%. С най-голям брой нови случаи е столицата - 401, 150 са случаите в Пловдив, 145- във Варна, 103 - в Благоевград. Най-малко положителни тестове има в Разград - 14. Починалите са 99.

На този фон се отчита лек ръст във ваксинациите - поставени са 11 441 ваксини за последното денонощие. Хората със завършен ваксинационен цикъл са 1 298 936. Общо поставените дози са 2 494 575. Настанените в болница са 4949, в интензивни отделения са 414 души. През последното денонощие излекуваните са 1055.

 

ФАТАЛЕН КРАЙ

Шефът на общопрактикуващите лекари в София Георги Миндов посочи пред Би Ти Ви, че едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват. По думите му 50% от хората в реанимация загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. "По-малко заболяват, но повече умират", каза той. "Делта" вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година - на кърмачетата", каза още Миндов. По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни.

Относно колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, Миндов каза, че процентът е много нисък. "Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0.05%", посочи той.

 

ОБЕЩАНОТО ЛЕЧЕНИЕ - НА ХАРТИЯ

"Обещаните от министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извършва преглед на заболели и да се изписват безплатни лекарства, масово не работят". Това коментира пред д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в столицата.

"За София около една или две зони работят, реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти", каза Миндов. По думите му "това е много хубава идея, но тя не може да се реализира - най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна. Затова според него в лечението на леките и средно тежки случаи на коронавирус трябва да се включат по-активно и личните лекари. Трябва не само COVID зоните, но и личните лекари да могат да изписват от безплатните лекарства, определени от МЗ, смята още той. По думите всички лекарства, които попадат в списъка, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват когато пациентите са "на ръба между домашно и болнично лечение". "Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната - не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение, че може да се обади по телефона (на личние лекар - бел.ред.) и да му бъдат изписани тези лекарства", обясни Миндов.

"Covid зоните не работят в полза на пациентите. Ние като лични лекари сме изключени от това лечение, а дадения пациент, за да получи тези медикаменти за домашно лечение - дали напълно, дали частично реимбурисрани, трябва да отиде само в такава зона, в определен за него коридор, а след това ще се окаже, че аз като негов личен лекар ще проследявам лечението му. Същевременно, рецептата за домашно лечение е само електронна и на нея може да се изпишат медикамента само от три групи, определени в списък от Министерство на здравеопазването. Освен това се оказва, че част от тези медикаменти изобщо ги няма в аптеките. "И питам тогава - кой лекува тези пациенти на домашно лечение - личните им лекари или лекарите от специализираната извънболнична помощ, и дали има такива специалисти - няма...". Това коментира и д-р Николай Брънзалов, зам-председател на БЛС пред НЗОК трябва да разшири пакета от изследвания за проследяване на COVID пациенитите - като например изследването за съсирването на кръвта, смята още той. "Задали сме и този въпрос на НЗОК. А същевремено ни се налагат изследвания, които не са съобщени в никакви медицински препоръки за лечение на коронавируса", поясни лекарят.

 

 

 

Източник: segabg.com