Министерството на здравеопазването вече е изпратило дози от новото лекарство REGN-COV2 ...

Министерството на здравеопазването вече е изпратило дози от новото лекарство REGN-COV2

Ново лекарство за ковид - 1 доза е 2423 лв., а договорът е конфиденциален

Министерството на здравеопазването към този момент е изпратило дози от новото лекарство REGN-COV2 - композиция между Казиривимаб и Имдевимаб, излиза наяве от известие на МБАЛ - Смолян.

МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров ” към този момент разполага с едни от най-новите лекарства за лекуване на Covid-19 - моноклонални антитела. От Министерството на здравеопазването са доставени 30 дози от новия медикамент, осведомят от лечебното заведение.

" Новото лекуване към този момент се ползва с триумф при болните, които са приети в болница в нашата болница. Моноклонални антитела се употребяват за лекуване на леки и приблизително тежки случаи, при които към момента няма потребност от използване на кислородотерапия ", разяснява зам.-директорът доктор Емилия Апостолова.

Моноклоналните антитела потискат развиването на тежкия инфекциозен развой при инфектираните с ковид. Терапията с този тип лекарства е за лекуване единствено в болнична среда.

Припомняме, че на 20-ти октомври държавното управление обезпечи 7 269 000 лева, с които Министерство на здравеопазването да купи 3000 дози от ново лекарство в ампули (комбиниран пакет Казиривимаб и Имдевимаб) за 3000 пациенти. Всяка от дозите коства 2 423 лева с Данък добавена стойност. Предложението да се закупи това лекарство е подадено от доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.
Съединени американски щати заплащат 1 милиарда $ за ново лекарство против ковид
Лекарството, създадено от GSK (GlaxoSmithKline) и Vir Biotechnology, е посочило, че понижава риска от хоспитализация или гибел със 79...

Лекарството е с записано название REGN-COV2. Произведено е от F. Hoffmann-La Roche Ltd., (Швейцария), а на територията на Европейски Съюз заявител и собственик в бъдеще на разрешението за приложимост е Roche Registration GmbH (Германия).

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) е почнала оценка на заявление за неговата приложимост. Ползите и рисковете от приложението му ще бъдат оценени в скъсен период, свързан от осъществен настоящ обзор " rolling review " от Комитета за лекарствени артикули в хуманната медицина (CHMP) към ЕМА.

" Моноклоналните антитела се ползват като еднократна интравенозна инфузия допустимо най-скоро след открит позитивен тест за SARS-CoV-2. Съгласно издадените от ЕМА научни мнения те са предопределени за лекуване на доказан COVID-19 при пациенти над 12 години, изложени на висок риск от напредване до тежък COVID-19, като рисковите фактори могат да включват, само че не се лимитират до: преклонна възраст, затлъстяване, сърдечно-съдови болести, в това число хипертония, хронични белодробни болести, в това число астма, захарен диабет вид 1 или вид 2, хронично бъбречно заболяване, в това число на диализа, хронично чернодробно заболяване, имуносупресирани, въз основа на преценката на предписващия доктор - лекуване на рак, трансплантация на костен мозък или орган, имунна непълнота, ХИВ (ако е едва следен или има данни за СПИН), сърповидно-клетъчна анемия, таласемия и продължителна приложимост на имуносупресори ", е обяснил доцент Кунчев при предлагането лекарството да бъде купено от България.(При отваряне на контракта с " Рош България " ЕООД излиза този надпис)
Имунолог: Лекарствата против COVID-19 няма да са панацея
Лекарствата против COVID-19 няма да бъдат панацея и не може да се разчита напълно на резултата им. Това съобщи доцент Снежина Михайлова, имунол...

Според неговия отчет сега лекарството се ползва в 15 страни от Европейски Съюз, а във Англия има условно позволение за приложимост. На 11.10.2021 година Европейската организация по медикаментите осведоми, че стартира финалния стадий от оценката на документите за лекарствения артикул. 

Още няма дефинитивно мнение, само че има рекомендация от СЗО за приложимост под изискване.

Договорът сред „ Рош България “ ЕООД и Министерство на здравеопазването е подписан на 20-ти октомври. За него е обявено на в Централната автоматизирана осведомителна система за електронни публични поръчки на 19-ти ноември – условно, тъй като целият текст на контракта е разгласен за поверителен.  (Не е вписана дори и сумата по договора)

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com