Министерството на здравеопазването въвежда промени в имунизационния календар, съобщава zdrave.net.

...
Министерството на здравеопазването въвежда промени в имунизационния календар, съобщава zdrave.net.
Коментари Харесай

Въвеждат промени в имунизационния календар на децата

Министерството на опазването на здравето вкарва промени в имунизационния календар, оповестява zdrave.net. Те са заложени в Наредбата за имунизациите в България, които здравното министерство разгласява за публично разискване.
Предвижда се приемите на главната имунизация на пневмококова конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст да се понижат от три на два. Освен това отпада проба Манту и реимунизацията против туберкулоза при деца на 11-годишна възраст и се вкарва реимунизация против коклюш при деца на 12-годишна възраст.
От здравното министерство настояват, че измененията са свързани с нуждата от осъвременяване на националната имунизационна политика в сходство с рекомендации на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми.
Въвежда се и наредба, която дефинира подлежащите на имунизации през даден регистриран интервал за вярно пресмятане на имунизационния обсег в страната. Предложен е нормативен ред за известяван от общопрактикуващите лекари на подлежащите на имунизации лица по метод, който може да се удостовери.
Ведомството стимулира измененията и със зачестилите сигнали за ориентиране от общопрактикуващи лекари на деца, подлежащи на проба Манту и имунизация против туберкулоза към профилирани лечебни заведения.
Здравното министерство акцентира, че то обезпечава безвъзмездни ППД туберкулин и БЦЖ ваксина за децата, ваксинирани от персоналните лекари, до момента в който в профилираните лечебни заведения тези ваксини се заплащат. По тази причина се вкарва условието общопрактикуващите лекари да обезпечават подготвено здравно лице за осъществяване на проба Манту и на имунизация/реимунизация против туберкулоза при неналичието на професионална подготвеност за осъществяване от тях.
Целта на промените в наредбата са да се обезпечи достъп до модерна ваксинопрофилактика.
От министерството твърдят, че измененията в наредбата няма да доведат до потребност от спомагателни финансови средства. Очаква се смяната на Имунизационния календар, с въвеждането на реимунизация против коклюш на 12-годишна възраст да не окаже въздействие върху бюджета на Министерството на здравеопазването, както и на бюджета на НЗОК. Финансовите средства ще са за сметка на намаляването на приемите на главната имунизация с пневмококова конюгирана ваксина от три на два приема и отпадането на проба Манту и реимунизация против туберкулоза при деца на 11-годишна възраст.
Общественото разискване ще се организира в 14-дневен период.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР