Министерството на здравеопазването удари за пореден път хората, живеещи в

...
Министерството на здравеопазването удари за пореден път хората, живеещи в
Коментари Харесай

Здравното министерство с нов удар за врачани, този път посегна на Кожния център

Министерството на опазването на здравето удари за следващ път хората, живеещи в най-бедния район на България, научи организация BulNews. Този път под прицел се оказа Центърът за кожно-венерически болести във Враца. Легловата лу база бе орязана и остана единствено с 5 места.
Това стана факт с одобряването на националната здравна карта, съгласно която за област Враца са нужни 15 кревати за интензивно лекуване на кожни и венерически заболявания. 10 от тях са разпределени за врачанската многопрофилна болница „ Христо Ботев “, а на кожния център е подложен предел от 5 кревати.
След като врачанските общински съветници разбрали за орязаната леглова база в кожния център, те решили да изпратят на министър Кирил Ананиев особено послание, с което демонстрират несъгласието си с одобрената здравна карта. Днес обръщението, което е по предложение на зам.-председателя на общинския съвет Владимир Христов, би трябвало да се гласоподава на постоянното съвещание на локалния парламент.
Местните сенатори са показали, че оцеляването на това лечебно заведение, чийто капитал е 100% благосъстоятелност на община Враца, е от огромно значение освен за Северозапада, само че и за Софийска и Благоевградска област. Според тях поставеният предел от 15 кревати за интензивно лекуване на кожни и венерически заболявания и лимитът от 5 кревати за кожния център по одобрената национална здравна карта лишава пациентите от правото им на избор на лечебно заведение за болнична помощ.
„ Според Закона за здравното обезпечаване се подсигурява свободен достъп до здравна помощ, както и свободен избор на реализатор, сключил контракт с НЗОК. След сключване на контракт за действия по клинични пътеки през май 2018 сред „ ЦКВЗ – Враца” ЕООД и НЗОК, действително има изкуствено систематизиране на одобрените по национална здравна карта кревати. На „ ЦКВЗ – Враца” ЕООД е подложен предел от 5 кревати, а на МБАЛ „ Христо Ботев “ Враца – 10 кревати, което нарушава правилото на равнопоставеност на изпълнителите на здравна помощ при подписване на контракти за НЗОК “, показват в обръщението локалните съветници.
Те напомнят, че всички центрове за кожни и венерически заболявания в страната са с 10 кревати, а пет са извънредно незадоволителни, защото всички стационарно лекувани пациенти са със незабавни положения. Орязването на леглата постанова връщане и разкарване на здравно-осигурени, нуждаещи се пациенти и пренасочването им към други лечебни заведения.
В „ ЦКВЗ – Враца” ЕООД се лекуват пациенти освен от област Враца, а и от областите Монтана, Видин, Благоевград, София област и София град. В момента на диспансерен учет в кожното се водят 494 индивида, като през 2017 година са осъществени 12 832 амбулаторни прегледа, а до септември тази година 9 343 амбулаторни прегледа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР