Министерството на здравеопазването у нас взе решение да предприеме мерки

...
Министерството на здравеопазването у нас взе решение да предприеме мерки
Коментари Харесай

Томбола за крава, джойнт срещу ваксина и още - как популяризират имунизирането по света

Министерството на опазването на здравето у нас взе решение да предприеме ограничения за повишение на равнището на имунизираните против COVID-19 измежду ромското население. За задачата стартира осведомителна акция за изгодите от ваксинирането. В нея ще бъдат включени локални водачи на мнение, лица от шоубизнеса и духовници.

В същото време Националният ръб по туризъм предложи тактика, с която през идващите три месеца да бъдат имунизирани 1 млн. души в страната. Директорът на борда, Поли Карастоянова, изясни, че концепцията е всеки имунизиран да получи ваучер на стойност 50 лв..

Макар и по-късно Министерство на здравеопазването да съобщи, че не се плануват финансови тласъци за слагане на доза, редица страни по света прибягват до сходни практики, с цел да покачат броя на имунизираните.

Челен опит
Снимка: Getty Images
Преди месец сръбският президент Александър Вучич разгласи, че всеки имунизиран жител ще получи 3000 динара (50 лева), което е към 5% от междинната месечна заплата в страната. По същото време беше открит и мобилен пункт за имунизация в един от най-големите търговски центрове в Белград, който раздаде ваучери на същата стойност за извършване на покупки в магазините на неговата територия на първите 100 имунизирани там.



В акцията по разпространение на изгодите от ваксинирането се включиха и редица известни персони в Сърбия, без значение дали с очевидна имунизация, или с посещаване на някой от мобилните центрове, ситуирани на територията на сръбската столица.

Снимка: Getty Images Израел беше една от първите страни в света, които съумяха да реализират дълготраен резултат в битката с пандемията. Предложението на страната за „ зелен паспорт “ даде избрани привилегии на хората, които са преболедували вируса или към този момент са изцяло имунизирани още в ранен стадий на процеса по всеобща имунизация.

Всички те можеха да посещават свободно спортни зали, хотели и заведения за хранене. Бизнесите също се включиха интензивно в тази самодейност – бар в Тел Авив беше трансфорат във „ краткотраен имунизационен център “, където с изключение на ваксина, всеки клиент получаваше и безвъзмездна бира.

В Москва , която към момента се бори с увеличението на случаите на ковид, всеки, който получи първата от две дози ваксина до 11 юли, ще взе участие в чоп, в който всяка седмица ще се раздават пет автомобила на стойност 1 000 000 рубли (над 22 000 лева).

Някои щати в Съединени американски щати също провеждат лотарии за имунизирани поданици с огромни парични награди. В Калифорния тридесет души към този момент са спечелили награди от 50 000 $. Освен това щатът раздаде и над 2 милиона ваучери за извършване на покупки. Вашингтон пък позволи на търговците на дребно да оферират безвъзмезден джойнт с марихуана при слагане на ваксина.
Снимка: iStock
На разнообразни точки по света съществуват и по-необичайни способи за стимулация на популацията - в един филипински град кметът възнамерява да провежда лотария с премия – крава, а мексиканските центрове за имунизация провеждат самобитни празненства с концепцията да трансфорат слагането на инжекцията в развлечение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР